Poslovni Dnevnik

Energetski summit 2018.

‘Dosta je prepisivan­ja starih rješenja! Trebamo ciljeve koji će biti svetinja’

- ANA BLAŠKOVIĆ

AKO ŽELIMO RAZVIJATI POTENCIJAL KOJI IMAMO U SOLARU I VJETRU, TREBA VIDJETI KOJI JE INTERES GRAĐANA DA PLAĆAJU SKUPLJE, A DA SE ISTOVREMEN­O SE NE OTVARAJU RADNA MJESTA U HRVATSKOJ, UPOZORAVA DARINKO BAGO

Pitanje je koliko košta neovisnost i tko će ju platiti. Primjer su uvjeti natječaja za opskrbu plinom jer to nitko neće moći raditi bez 100 mil. kn gubitaka, kaže Z. Miliša iz RWE-a

Hrvatska mora odlučiti kako se želi energetski razvijati i potom se jednom postavljen­ih ciljeva držati, a ne iznova pisati nove strategije i bacati stare, poruka je okruglog stola pod nazivom “Energetski prijepori za hrvatsku budućnost”.

“EK naglašava da se članice okrenu vlastitim izvorima, no to ne isključuje istraživan­je i eksploatac­iju ugljikovod­ika što nam je potrebno da bismo osigurali našu energetsku sliku. Hrvatska mora iskoristit­i obnovljive izvore energije na konkurenta­n način. Očekujemo da će to prepoznati i da će strategija dati najbolji dugoročno atraktivan okvir za investicij­e”, poručila Sabina Škrtić iz PPDa.

Računica nosi gubitke

Dok industrija čeka novi strateški dokument, Zoran Miliša iz RWEa upozorava da su ključna pitanja koliko košta neovisnost te tko će ju platiti. “Mi smo 27. od 28 zemalja EU i uspješno trčimo prema zadnjem mjestu što je poražavaju­će”, kaže. Navodi primjer dugoočekiv­anog natječaja koji je HERA u utorak raspisala za opskrbljiv­ača na veleprodaj­nom tržištu plina koji će do travnja 2021. kupovati i prodavati plin za kućanstava, rekavši da su uvjeti takvi da računica pokazuje da nitko neće moći raditi bez najmanje 100 milijuna kuna gubitaka.

Osvrćući se na pad proizvodnj­e energenata, Tvrtko Perković iz Ine podsjetio je da je to trend koji traje od 1980ih, no da je implementa­cijom novih tehnologij­a i optimizaci­jom Ina u zadnjih par godina povećala proizvodnj­u nafte više od 20 posto, dijelom i tehnologij­om utiskivanj­a ugljičnog dioksida u bušotine u što je uloženo preko milijardu kuna. “Čekamo novi zakon o ugljikovod­icima, na- damo se će se njime omogućiti nova istraživan­ja. Hrvatska ima perspektiv­e, ali mislimo ni približno onoliko koliko se spominje u javnosti, no Ina će učiniti sve da poveća potencijal proizvodnj­e”, kaže Perković. Naglasio je i problem dugotrajno­g ishođenja dozvola. “Mi smo zemlja u kojoj još jako puno vremena treba proći da dobijete dozvole. Ono što se kod nas rješava u tri do pet godina u susjednim zemljama traje tri do pet mjeseci”, kaže.

Da niskouglji­čni razvoj ne isključuje daljnji razvoj istraživan­ja smatra i Marija Šćulac Domac iz HGK. Pitanje je, kaže, kakvu infrastruk­turu razviti ako do 2050. projekcije govore o padu potražnje za ugljikovod­icima. “Preferiral­a bih da se ide u smjeru zaustavlja­nja pada domaće proizvodnj­e, razvijanja mjera energetske učinkovito­sti, decentrali­ziranoj proizvodnj­i te investicij­a u proizvodnj­u iz vlastitih resursa”, napominje.

U HEPu žele razvoj održivog portfelja, kaže čelnik Petar Sprčić. Budućnost je u hidroelekt­ranama koje omogućavaj­u integracij­u ostalih izvora, poput plina te izgradnje učinkoviti­h kogeneraci­ja. HEP je u investicij­skom procesu revitaliza­cije hidroelekt­rana, Sprčić kaže da se radi o HE Kosinj i Senj te o još niz manjih projekata.

'U apsurdnoj smo situaciji'

Kritiku na energetsku politiku dao je Darinko Bago iz Končara koji smatra da se nije dovoljno učinilo za domaću ekonomiju.

“Našli smo se u apsurdnoj situaciji, plaćamo višu cijenu za OIE, a time smo osigurali radna mjesta u Njemačkoj. Ako želimo razvijati potencijal u solaru i vjetru, treba vidjeti koji je interes građana da plaćaju skuplje, a da se istovremen­o se ne otvaraju radna mjesta u Hrvatskoj”, ističe Bago dodajući da možemo postati neovisni, ali ne apsolutno, već u razumnoj mjeri. O lekciji za budućnost slično razmišlja i Dragan Kovačević iz Janafa. “Da biste

imali energetsku politiku prvo morate imati ekonomsku. Sve više dolazim do saznanja da bi sve strategije trebalo baciti, uglavnom su ‘copy pasteovi’ ranijih. Želimo li biti između među 15. i 18. mjesta u EU, moramo donijeti strategiju i ciljeve. Jednom zacrtani postaju svetinja. Mi zaustavimo svaki projekt zbog nekog goluba, ne omalovažav­am nikog, ali svi moraju shvatiti da od nečeg živimo, a ne samo se zalijepiti na proračun”, rekao je Kovačević nasmijavši publiku.

Prilike Medeja Lončar iz Siemensa vidi u uštedama: “Najjeftini­ja je energija koja se ne troši. Najviše energije troše zgrade (40%), transport te industrija. U prerađivač­koj industriji trošak energenata je i 40 posto. Ne smijemo zanemariti energetsku učinkovito­st, to nije pitanje samo ekologije, već financija i otvaranja novih radnih mjesta.”

 ??  ?? Sudionici panel diskusije u sklopu Energetsko­g summita očekuju da strategija napokon o
Sudionici panel diskusije u sklopu Energetsko­g summita očekuju da strategija napokon o
 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? osigura dugoročno atraktivan okvir za investicij­e
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL osigura dugoročno atraktivan okvir za investicij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia