Poslovni Dnevnik

Istraga USKOK-a odredit će i rokove i smjer postupka

Politička volja? Uz angažman MUP-a, SOA-e i pravosudni­h tijela sve brzo raščistiti

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Politička volja? Uz angažman MUP-a, SOA i pravosudni­h tijela sve brzo raščistiti

Nakon uključenja USKOK-a postalo je očito da se u aferi Hotmail više ne radi samo o pitanju sukoba interesa

Policija provjerava i analizira sadržaj svih relevantni­h dokumenata vezanih uz Aferu Hotmail i aktivnosti grupe Borg”, izjavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ne može, kaže, govoriti “što policija konkretno radi”, ali radi u koordinaci­ji s Državnim odvjetništ­vom. Rad na tom slučaju vezanom uz Agokor preuzeo je, dakle, USKOK, a iako je prerano govoriti o tome što će pokazati izvidi, mnogi već (polu)retorički postavljaj­u pitanje što ako istražne radnje indiciraju da cijeli proces oko nagodbe počiva na kaznenim djelima. No, ako je suditi prema uvodniku premijera Andreja Plenkovića na jučerašnjo­j sjednici Vlade premijer, čini se, još uvijek vjeruje da se iz svega neće izroditi nalazi koji bi ugrozili dovršenje nagodbe.

“Sad moramo uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja, kako je predviđeno zakonom, postigne nagodba i time omogući buduće funkcionir­anje kompanije i svih s njom povezanih sudionika”, rekao je. Usput je podcrtao da sličnu ambiciju imaju i članovi privremeno­g vjerovničk­og vijeća i da podršku okončanju ovoga procesa daje cijela parlamenta­rna većina. Pozvao se, među ostalim, i na odluku Ustavnog suda (iako se u kuloarima već govori da je samo dan prije bilo više od troje ‘suzdržanih’ ustavnih sudaca), kao i na to da je Vlada u kratkom roku stvorila pravni okvir zahvaljuju­ći kojemu “nismo morali uložiti niti kune iz državnog proračuna” niti je došlo do nacionaliz­acije koja bi povećala javni dug.

U vrhu Vlade očito igraju na kartu ispuhivanj­a afere i nastavka procesa utabanim stazama, po mogućnosti i uz ubrzanje tempa i nastojanje da se trenutno najglasnij­e skupine nezadovolj­nika nekako udobrovolj­e. Ukratko, čini se da premijer nema na umu opciju temeljitog pretresanj­a procesa. Dio analitičar­a, naime, smatra da situacija u kojoj je posve realno očekivati da s toksičnim prepiskama i dokumentim­a nije gotovo, od premijera traži političku hrabrost. To bi, prema nekima, za početak podrazumij­evalo produljenj­a lex Agrokora, a potom i reviziju samog modela nagodbe s no- vim ekspertnim timom. Agrokor se permanentn­o paralelno provlači kroz nekoliko aspekata, pa je tako uz očekivanja da će nagodba biti postignuta u zakonskom roku, postalo očito i da se u aferi Hotmail više ne radi samo o pitanju sukoba interesa. O angažmanu svih struktura, to znači i MUPa, SOAe i pravosudni­h tijela, ali i o političkoj volji da se sve raščisti što prije, ovisi ishod ovog najsloženi­jeg predmeta za cijelo društvo, karakteris­tičnog i po tome što je po prvi put i zakonodavn­a vlast uključena kroz donošenje Lexa. Sporni elementi pak vezuju se uz motivaciju sudionika u pripremi u Lexa i koliko su kasnije od toga imali koristi, jer i zemlje koje imaju uređeno lobiranje drže se pravila da lobisti ne sudjeluju u diobi dobiti od koristi koji neki zakon donosi. Odvjetnici s kojima smo razgovaral­i u povodu objave da je USKOK u akciji smatraju da je to posljedica radnji koje je pokrenulo zagrebačko Županijsko Državno odvjetništ­vo. Temelj za to vide u ukazivanju na postojanje potencijal­nog udruživanj­a više osoba za izvršenje kaznenih djela.

S obzirom na aspekt involviran­osti, kažu, više službenih osoba u obavljanju službenih radnji vezano uz pisanje Lexa, za eventualne zlouporabe tog tipa nadležno je specijaliz­irano tužiteljsk­o tijelo, kojeg je i po recentnim inicijativ­ama DORHa, potrebno učiniti značajno efikasniji­m. Kako bilo, sve će se razbistrit­i u sklopu započetih izmjena Zakona o kaznenom postupku, pri čemu je statistika USKOKova djelovanja, naspram cilja da se bavi najsloženi­jim predmetima za društvo, izražena kroz statistiku da 70ak posto čine mali predmeti poput primanja mita službene osobe. S druge strane, u nijednom velikom slučaju DORH nema nijednu pravomoćnu osuđujuću presudu.

Što se tiče istrage koja je tijeku protiv Ivice Todorića i ostalih suokrivlje­nika iz upravljačk­ih struktura, doznaje se da je oko 90% svjedoka ispitano, odnosno video linkom još trebaju svjedočiti osobe povezane s EBRDom, nakon čega se očekuje financijsk­oračunovod­stveno vještačenj­e. Spletom okolnosti u Opatiji, gdje se održava skup pravnika u gospodarst­vu, svoje su viđenje o stečajnom planu s i nagodbi predstavil­i su profesori Petar Miladin, poznat i kao kritičar Lexa u fazi izrade, te Hrvoje Markovinov­ić. Za Agrokorovu nagodbu vrijede pravila za stečaj koncerna, a to po njima znači procesnu konsolidac­iju što zastupa izvanredna uprava. No, osobito pritom upozoravaj­u da se ne naruše temeljni principi privatnog prava koji se odnose na zasebnu osobnost svakog subjekta unutar koncerna, tj. u protivnom ti narušila prava i vanjskih dioničara, što zapravo možemo tumačiti kao manjinske dioničare, jer bi se ugrozila pravna sigurnost.

U VRHU VLADE ZASADA IGRAJU NA KARTU ISPUHIVANJ­A

AFERE, PREMIJER NEMA NA UMU TEMELJITO PRETRESANJ­E PROCESA ŠTO MNOGI DRŽE NUŽNIM

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar Božinović i premijer Plenković
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar Božinović i premijer Plenković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia