Poslovni Dnevnik

Paška sirana jedina iz Hrvatske s Hoganom u Kini

Nove prilike Europski povjerenik za poljoprivr­edu sa 70 kompanija kreće u izvoznu ofenzivu, a domaća tvrtka tu vidi veliku šansu

-

Paška sirana jedina je hrvatska prehramben­a tvrtka koja se nalazi u velikoj delegaciji EU tvrtki, udruženja i proizvođač­a hrane koje ovaj tjedan sudjeluje u izvoznoj ofenzivi EU povjerenik za poljoprivr­edu Phila Hogana na tržištu Kine. Hogana prati poslovno izaslanstv­o 70 predstavni­ka iz europskog poljoprivr­ednoprehra­mbenog sektora koji predstavlj­aju nacionalne udruge ili tvrtke iz 22 zemlje. Kao i u slučaju nedavnih posjeta Kanadi, Iranu i Saudijskoj Arabiji, cilj je olakšati potencijal­ne poslovne sporazume između europskih i kineskih tvrtki. Kina je drugi po veličini uvoznik poljoprivr­ednih proizvoda i hrane iz EU, a europski proizvodi postaju sve popularnij­i među kineskom srednjom klasom. Ante Oštarić, čelnik Paške sirane, potvrdio nam je sudjelovan­je predstavni­ka njegove tvrtke u ovoj velikoj EU delegaciji.

“Već otprije imamo kontakte s partnerima u Kini, no Hrvatska još nema trgovinski sporazume s ovom zemljom. Ipak smo se odlučili na vrijeme pojaviti na ovom tržištu”, kaže Oštarić. Dodaje kako Paška sirana izvozi oko 15% ukupne proizvodnj­e, najviše u SAD, ali su već prisutni i nekim dalekim zemljama poput Indonezije i Singapura.

“Kina je ključni trgovinski partner za ovaj sektor EU. Postoji snažna potražnja među rastućom klasom potrošača Kine za našim visokokval­itetnim proizvodim­a, a susretom s kineskim kolegama možemo graditi poslovne i političke odnose potrebne za ubrzanje tog rasta”, kaže Hogan.

 ?? ŽELJKO MRŠIĆ/PIXSELL ?? Izvoze 15% ukupne proizvodnj­e
ŽELJKO MRŠIĆ/PIXSELL Izvoze 15% ukupne proizvodnj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia