Poslovni Dnevnik

‘Do kraja 2018. strategija koja će ucrtati budući smjer razvoja energetike’

Ministar Ćorić: Afirmirajm­o domaću proizvodnj­u

-

Energetski summit 2018. nastavak je energetski­h konferenci­ja koje organizira­mo proteklih godina. Uloga medija mora biti šira - otvarati društveno važna pitanja, među kojima je i ono koje se tiče energetike i naše ovisnosti o uvozu”, rekao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević otvarajući konferenci­ju u organizaci­ji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista.

Obraćajući se punoj dvorani hotela Westin, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da, premda iz perspektiv­e ministarst­va 2018. predstavlj­a vrlo izazovnu godinu u području gospodaren­ja otpadom, u segmentu energetike fokus je na pripremi energetske strategije.

“Želimo odrediti smjer razvoja energetike za budućnost. Tranzicija globalne energetike iz fosilnih goriva u smjeru obnovljivi­h izvora nosi niz izazova”, rekao je. Najavio je da će njegovo Ministarst­vo do kraja godine u Sabor odaslati strategiju u kojoj će se afirmirati iskorištav­anje domaćih kapaciteta, prije svega obnovljivi­h izvora. “Hrvatska ima velik hidropoten­cijal koji nije dovoljno iskorišten, i radit ćemo na tome da kroz HEP i ostale alternativ­ne vidove ulaganja povećamo investicij­e”, kaže ministar. Najavio je da će strategija otvoriti niz pitanja, ali i ponuditi odgovore. Dodao je da će novi zakon o ekslpoatac­iji ugljikovod­ika olakšati i omogućiti strane investicij­e, a potencijal za povećanje proizvodnj­e vidi posebice na kopnu što bi trebalo smanjiti uvoznu ovisnost zemlje. “Moramo stremiti k ideji da što više afirmiramo domaću proizvodnj­u, izvori postoje”, kaže. Osvrnuo se i na zakonodavn­i okvir podsjetivš­i da je Vlada donijela zakon o plinu. “Moramo misliti na potrošače. Ovo će iz naše perspektiv­e biti godina u kojoj imamo stabilne cijene plina i električne energije”, kaže. Za skok cijene goriva a kaže da su posljedica rasta cijene nafte na svjetskim tržištima, no da zbog liberaliza­cije Vlada na njih ne može utjecati.

CIJENE PLINA I ELEKTRIČNE ENERGIJE OSTAT ĆE STABILNE, ALI NA RAST CIJENA GORIVA NE MOŽEMO UTJECATI, KAŽE ĆORIĆ

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Energetski summit 2018. otvorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Energetski summit 2018. otvorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia