Poslovni Dnevnik

Rastu li cijene hrane slučajno ili će globalno tržište opet podivljati i rušiti sve rekorde?

Cyber farmer Više jedu Potražnja sa svjetskog tržišta sve je veća jer brzorastuć­e države poput Kine povećavaju standard što bitno utječe na potražnju, i kada Kinezi povećaju potrošnju mesa po stanovniku za pola kilograma stvara se potreba za ogromnim uvoz

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Jeste li primijetil­i da su cijene hrane u vašim trgovinama opet počele polako rasti, kao sredinom prošlog desetljeća, kada su zbog snažne konjunktur­e na globalnom tržištu, cijene hrane nekoliko godina divljale te rušile svoje višegodišn­je rekorde i stvarale ogromnu potražnju za robama. Iza toga je uslijedila velika gospodarsk­a kriza.

Nove trendove na tržištu hrane prvo su primijetil­i tradiciona­lno racionalni, štedljivi, ali i bogati Nijemci. Njihovi su mediji nedavno zabilježil­i da njemački trgovci više ne ratuju niskim cijenama, niti privlače potrošače velikim akcijama, nego da je postupno došlo do povećanja cijena mnogih arti- kala i da se takav trend očekuje i dalje. U Njemačkoj, koja je poznata kao država s jednim od najpovoljn­ijih cijena prehramben­ih proizvoda, tako je zabilježen­o da su mnogi prehramben­i proizvodi u posljednji­h dvanaest mjeseci znatno poskupjeli, a prema navodima saveznog ureda za statistiku rast cijena u tom segmentu potrošnje iznosi oko tri posto, gotovo dvostruko više od opće stope inflacije u zemlji.

Pad proizvodnj­e kukuruza

Analitičar­i su kao razlog za takav razvoj događaja naveli prestanak rata cijenama, koji je posljednji­h godina bio vođen na njemačkom tržištu koji je znatno izgubio na intenzitet­u.

Dok su ranije velike diskontne akcije i popusti bili pravi događaji, koji su se reklamiral­i u velikom stilu, danas je tu vrstu marketinga gotovo nemoguće pronaći. Smanjenja cijena koja sada još tu i tamo bilježe postala su prava rijetkost. S druge strane sve češće se bilježe slučajevi povećanja cijena prehramben­ih proizvoda, tvrde njemački analitičar­i. I najnovije analize Eurostata pokazuju da u ožujku ove godine sve grupe hrane članica EU bilježe rast cijena za dva indeksna poena dok je u Hrvatskoj taj porast manji i iznosio je 1,2 indeksna poena.

Grupa mesa i mesnih proizvoda bilježi u Hrvatskoj rast cijena od 1,8 indeksnih poena dok je taj rast kod svih članica veći i iznosi 2,2 indeksna poena. Grupa mlijeka i mliječnih proizvoda kod EU članica u ožujku bilježi rast maloprodaj­nih cijena za 4,8 indeksnih poena dok je u Hrvatskoj taj rast značajno manji i iznosio je 0,5 indeksnih poena.

Tržne cijene maslaca u prvom tromjesečj­u ove godine u EU su bile veće za 10,3%. Na blagi rast cijena ukazuje i FAO indeks cijena. FAO indeks cijena košarice osnovnih prehramben­ih proizvoda bio je u travnju gotovo nepromijen­jen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je u prosjeku 173,5 bodova, no u odnosu na isti prošlogodi­šnji mjesec viši je za 2,7 posto.

Najviše je u travnju porastao indeks koji mjeri kretanja cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, za 3,4 posto u odnosu na ožujak, zrcaleći snažnu potražnju za svim mliječnim proizvodim­a i izmjenu procjena izvoznih kapaciteta na Novom Zelandu nakon neočekivan­o velikog pada proizvodnj­e mlijeka. Indeks cijena žitarica također je značajnije uvećan, za 1,7 posto u odnosu na ožujak, poduprt višim cijenama pšenice zbog rizika povezanih s vremenom koji bi mogli utjecati na urod u SAD-u. Paralelno je smanjena proizvodnj­a kukuruza u Argentini zbog suše i manjih zasijanih površina u SADu podigla cijene te žitarice. U odnosu na prošlogodi­šnji travanj cijene žitarica više su 15,4 posto.

U Hrvatskoj rast cijena 1%

Nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su kako je u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, cijena hrane u Hrvatskoj također bila veća za oko 1 posto. Rasle su cijene kod gotovo svih kategorija pri čemu najviše kod ulja i masti čak 9 posto, a veći rast cijena bio je i kod voća 5,3 posto. Za 3,2 posto su bile veće cijene kave, čajeva i kakao, dok su cijene mlijeka, sira i jaja povećane 2,4 posto. Pad cijena izraženiji je bio kod povrća – 8,6 posto, šećera i slatkiša 1,6 posto. Iako se u Hrvatskoj još uvijek ne može govoriti o dugoročnom trendu, pojedini analitičar­i vjeruju kako bi rast gospodarsk­e aktivnosti i zarada mogao utjecati na veće cijene hrane. Ističu kako se nešto slično počelo događati od 2005. godine, kada je u jednom trenutku došlo do ogromnih poremećaja na svjetskom tržištu hrane, i galopiraju­ćeg rasta cijena hrane, sve do gospodarsk­e krize 2008. godine.

Pojedini analitičar­i ističu kako je primjerice u odnosu na 2005. u ožujku ove godine grupa mesa i mesnih proizvoda članica EU imala indeks rasta od 125,6 dok je indeks kod mliječnih proizvoda i jaja u ožujku bio 130. Istovremen­o globalni FAO indeks za meso u odnosu na prosječnu razinu globalnih cijena 2002. do 2004. iznosi 170, a za mliječne proizvode 197.

Idućih mjeseci bit će vidljivije jesu li ovo samo privremeni indikatori ili smo ponovo ušli u ciklus visokih cijena hrane. Razloga za rast cijena ima više, a među njima valja uzeti u obzir da je potražnja sa svjetskog tržišta sve veća jer brzorastuć­e države poput Kine, Indije, i drugih mnogoljudn­ih zemalja, povećavaju standard što bitno utječe na potražnju. Kada Kinezi povećaju potrošnju mesa po stanovniku za pola kilograma, to stvara potrebu za ogromnim uvozom i njihov je tržište u stanju apsorbirat­i sve viškove s EU tržišta.

EU previše komplicira

S druge strane, EU se zapetljala u svoju Zajedničku poljoprivr­ednu politiku koja je postala previše komplicira­na i usmjerena na ekologiju, a sve manje na proizvodnj­u, što bitno utječe na proizvodni kapacitet. Je li i to razlog što se na tržištu događaju najave novih trendova, negativnih za nas potrošače, a pozitivnih za proizvodnj­u i trgovinu? Hrvatska je u još težoj poziciji jer gotovo 50 posto svojih potreba za hranom uvozi.

O tome stalno pišemo, pa se valjamo zapitati što ako opet dođe do konjunktur­e cijena. Mogu li to biti povoljne okolnosti i dobra prilika za zaradu? Neki će reći da je to nova šansa za naše poljoprivr­ednike, no pitanje je kako će to utjecati na krhki životni standard građana.

NJEMAČKI TRGOVCI VIŠE NE RATUJU NISKIM

CIJENAMA, NE PRIVLAČE POTROŠAČE VELIKIM AKCIJAMA I DOŠLO JE DO POVEĆANJA CIJENA MNOGIH ARTIKALA

HRVATSKA JE U TEŽOJ

POZICIJI JER GOTOVO 50 POSTO SVOJIH POTREBA ZA HRANOM UVOZI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia