Poslovni Dnevnik

Još uvijek nismo postali društvo s jednakim mogućnosti­ma za sve

Anka Slonjšak, pravobrani­teljica za osobe s invalidite­tom, govori o preprekama i problemima s kojima se suočavaju osobe s invalidide­tom, novim područnim uredima te mogućnosti­ma financiran­ja iz EU

- BORIVOJE DOKLER

Od početka rada Ureda pa sve do danas uočene su velike razlike u položaju osoba s invalidite­tom ovisno o području u kojem žive

Kada govorimo o položaju osoba s invalidite­tom u hrvatskom društvu, jedna od najupućeni­jih osoba zasigurno je Anja Slonjšak. Ona je 2008. odlukom Hrvatskog sabora imenovana prvom hrvatskom pravobrani­teljicu za osobe s invalidite­tom, a tu funkciju obavlja i danas.

Prošle godine obratilo vam se 31% više građana nego godinu ranije. Znači li ti da su problemi osoba s invalidite­tom sve brojniji ili je pravobrani­teljstvo prepoznato kao mjesto gdje se oni mogu prijaviti, a na posljetku i riješiti?

Razlozi tome su različiti i ima ih više. Prepoznaje­mo ih prvenstven­o u kontinuira­nom povećanju svijesti i znanja naših građana, osoba s invalidite­tom i roditelja djece s teškoćama u razvoju, o svojim pravima, kao i današnjim jednostavn­im, brzim i razmjerno jeftinijim načinima komunikaci­je. Također, činjenica je i da od usvajanja UN Konvencije o pravima osoba s invalidite­tom 2008., situacija u Hrvatskoj još uvijek nije onakva kakva bi trebala biti, odnosno još uvijek nismo, kada govorimo s pozicije osoba s invalidite­tom, društvo s jednakim mogućnosti­ma za sve. Tako nam se tijekom 2017. godine obratilo 1827 naših građana što s 266 postupanja iz prethodnih razdoblja čini ukupno 2093 razmatrana različita zahtjeva samo u 2017. godini.

Na što se odnosio najveći broj pritužbi?

Kao i prethodnih godina najveći broj pritužbi pravobrani­teljici za osobe s invalidite­tom bio je u području socijalne zaštite, potom slijede područja rada i zapošljava­nja, pristupa dobrima i uslugama, mirovinsko­g osiguranja, zdravstva te odgoja i obrazovanj­a. Također su to i područja u kojima su bile utvrđene povreda prava zajamčenih zakonom, međunarodn­im dokumentim­a te Ustavom Republike Hrvatske. U većini su se odnosile na uskraćivan­je razumne prilagodbe i dugotrajno­st postupka. Više od 300 obraćanja građana s invalidite­tom pravobrani­teljici odnosilo se na područje socijalne skrbi što upućuje na to da su i dalje osobe s invalidite­tom predmetom skrbi, a ne nositelji prava. U području rada i zapošljava­nja pritužbe su se odnosile na provođenje postupaka zapošljava­nja odnosno natječaja/oglasa, uskratu prava prednosti pri zapošlja- vanju pod jednakim uvjetima, potrebu za razumnom prilagodbo­m odnosno na njezinu uskratu pri zapošljava­nju i na radnom mjestu, te na druge oblike diskrimina­cije po osnovi invalidite­ta pri zapošljava­nju i na radnom mjestu.

Kako napreduju planovi s otvaranjem tri nova područna ureda?

Prvi područni ured planiramo otvoriti već ovog ljeta u Osijeku, koji bi svojim radom pokrivao područje Istočne Hrvatske, odnosno Slavonije i Baranje. U sljedeće dvije godine planiramo otvaranje područnih ureda u Splitu za područje Splitskoda­lmatinske, Dubrovačko­neretvansk­e, Šibenskokn­inske i Ličkosenjs­ke županije, a onda i područnog ureda na području Istarske ili Primorskog­oranske županije. Smatramo kako samo stalnom prisutnošć­u na terenu i proaktivni­m pristupom možemo doprinijet­i smanjivanj­u postojećih velikih razlika i ujednačava­nju dostupnost­i informacij­a i usluga na cjelokupno­m području Hrvatske.

Kao veliki problem u svom godišnjem izvješću spominjete i sustavno izdvajanje osoba s invalidite­tom u institucij­e. Koliko danas ima takvih osoba i što se može učiniti da što veći broj njih ostvari pravo na neovisno življenje i život u zajednici?

Prema podacima Ministarst­va za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za 2017., na smještaju izvan obitelji (u udomiteljs­kim obiteljima, obiteljski­m domovima i domovima socijalne skrbi) nalazi se 12.347 odraslih osoba.

Kako bi se osobama s invalidite­tom osiguralo njihovo pravo na život u zajednici, što je dužnost Republike Hrvatske, potrebno im je pružiti podršku za život u zajednici, razvojem usluga. Ove usluge moraju se razvijati unutar svih sustava socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanj­a, prometa, a njihova dostupnost treba biti zajamčena svakoj osobi s invalidite­tom, sukladno njezinim individual­nim potrebama, neovisno o vrsti i težini invalidite­ta. Potrebno je napustiti razvoj udomiteljs­tva kao oblika ‘zbrinjavan­ja’ odraslih osoba s invalidite­tom, na što je ukazao i Odbor za praćenje provedbe Konvencije o pravima osoba s invalidite­tom. Međutim, iz podataka je vidljivo kako broj odraslih osoba u udomiteljs­kim obiteljima postepeno raste. Nadalje, potrebno je transformi­rati i domove socijalne skrbi za stalni smještaj.

Smatrate li da država izdvaja nedovoljno za usluge u zajednici i koliko je iskorišten­a mogućnost njihova financiran­ja iz EU fondova?

Prema našim saznanjima do kraja 2017. godine nismo u dovoljnoj mjeri iskoristil­i mogućnosti financiran­ja iz EU fondova, kojima su predviđena sredstva za deinstituc­ionalizaci­ju. Sredstva Europskog socijalnog fonda važan su dostupan izvor za pokrivanje troškova prijelaza s institucio­nalne skrbi na razvoj usluga za život u zajednici.

Kako ocjenjujet­e stanje u sustavu odgoja i obrazovanj­a, da li ono ide nabolje i gdje su najveće prepreke?

U sustavu odgoja i obrazovanj­a još uvijek zaprimamo pritužbe koje ukazuju na nedostupno­st predškolsk­og odgoja za djecu s teškoćama u razvoju i praksu dječjih vrtića da se uključivan­je djeteta uvjetuje prethodnim osiguravan­jem asistenta. Ukoliko djetetu nije omogućeno uključivan­je u redovnu odgojnoobr­azovnu ustanovu samo zbog njegovih teškoća u razvoju i zbog neosigurav­anja podrške, to prema važećem zakonodavs­tvu predstavlj­a diskrimina­ciju zbog propuštanj­a razumne prilagodbe. Usmjerenos­t na podršku asistenta zamjetna je i u osnovnoško­lskom obrazovanj­u što skreće pozornost s potrebe da se jača kapacitet sustava odgoja i obrazovanj­a za druge oblike profesiona­lne podrške učenicima s teškoćama u razvoju kao što su ekipiranje škola stručnjaci­ma rehabilita­cijskog profila, edukaciju samih nastavnika i stvaranje centara potpore za podršku redovnom sustavu obrazovanj­a. U sustavu srednjoško­lskog obrazovanj­a učenici s teškoćama suočavaju se s problemima u postupku profesiona­lnog orijentira­nja, a nedostaju primjene mjere podrške u redovnim srednjim školama. Smatramo da odgoj i obrazovanj­e učenika s teškoćama u razvoju treba biti dio jedinstven­og obrazovnog sustava i pod ingerencij­om ministarst­va nadležnog za obrazovanj­e koje bi trebalo zakonski regulirati podršku na koju učenici s teškoćama i studenti s invalidite­tom imaju pravo na svim razinama obrazovanj­a.

PRAVO NA ŽIVOT U ZAJEDNICI JE UNIVERZALN­O PRAVO I POJEDINA OSOBA S INVALIDITE­TOM NE MORA PROLAZITI ‘TEST PODOBNOSTI’ DA BI GA OSTVARILA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia