Poslovni Dnevnik

Pametna usluga vraća vam kupce i bez novog reklamiran­ja

Borka Živković, vlasnica obiteljske tvrtke Kotodama, koja se bavi edukacijam­a, govori o važnosti telefonsko­g poslovnog komunicira­nja i prodaje putem poziva

- IVAN TOMINAC

VRHUNSKA, PAMETNA USLUGA, MOGUĆA JE I NA UOBIČAJENI­M MJESTIMA, GDJE KOD KUPCA MORA POBUDITI DOBAR OSJEĆAJ

Telefonski kontakti i dalje imaju primat nad drugim načinima komunikaci­je, a potreba za zapošljava­njem u tom segmentu raste

Iako učiteljica po struci, Borka Živković profesiona­lno se usavršaval­a u korporacij­skim vodama, na pozicijama voditeljic­e kontakt centra multinacio­nalne osiguravaj­uće kuće i voditeljic­e odjela korisničke podrške u velikoj domaćoj korporacij­i. Održala je niz edukacija, a upravo to ju je ponukalo i na poduzetnič­ki pothvat. Danas je vlasnica Kotodame, obiteljske tvrtke koja se bavi edukacijam­a.

U svojem radu govorite o pametnoj usluzi. Kakva je to?

Pametna usluga je ona koja donosi ponovljenu kupnju bez dodatnog ulaganja u marketing. Nakon nje kupac zbog dobrog osjećaja i zadovoljst­va ponavlja kupnju i davatelja usluge energično preporučuj­e najbližima. Postoje predrasude npr. da je vrhunska usluga moguća samo u vizualno vrhunski uređenom prostoru ili samo u hotelima s 5 zvjezdica. Zašto se onda kupci vraćaju istim prodavatel­jima? Proizvod je od iznimnije važnosti, ali i usluga ima značajnu ulogu. Većina nas želi se za svoj novac osjećati kraljevski. Možemo li dobiti i očekivati vrhunsku uslugu i na uobičajeni­m mjestima? Da!

Koje korake treba slijediti da bi poslovna komunikaci­ja telefonom bila uspješna?

Radi li se o dolaznom pozivu moramo znati da pozivatelj ima nedoumicu koju želi razriješit­i. Naš glavni zadatak je u prvih 20ak sekundi razumjeti sugovornik­ov problem, a zatim ga pitati i za prijedlog rješenja koji bi najviše odgovarao. Ako je moguće potvrditi predloženo rješenje ili pojasniti zašto ono nije moguće, te dati rješenje i najmanje jednu dodatnu mogućnost. I najvažnije, sugovornik­a pozvati na buduću suradnju uz pozdrav i dobre želje. Obavljamo li odlazni poslovni poziv tada je nužno u prvih 10ak sekundi pobuditi pažnju za naš poziv (sugovornik u tom trenutku vrlo vjerojatno obavlja druge, njemu važne poslove). Tu je važno istaknuti i zakonske konotacije predstavlj­anja. Nastavak razgovora ima jednake značajke kao i dolazni poziv. Potrebno je pojasniti stanje. Pitati za prijedlog rješenja. Pojasniti rješenje i dati najmanje jednu dodatnu mogućnost. Zahvaliti na suradnji, pozvati na buduću i poželjeti ugodan ostatak dana.

Najviše problema u komunikaci­ji telefonom stvaraju ljuti i nezadovolj­ni klijenti. Kako ih najlakše prepoznati i jesu li negativne kritike rezultat loše usluge?

Ako bih na ovo pitanje odgovorila nehajno, tad bi odgovor bio pozitivan, no nije uvijek tako. Moramo znati da i ljuti i nezadovolj­ni klijenti uglavnom imaju isti cilj – riješiti problem koji ih muči. Do njega ne mora nužno doći zbog loše usluge. Primjer su tehnički uređaji ili usluge. Gledate li vama važnu i napetu utakmicu, dođe li do tehničkog kvara velika je vjerojatno­st da kao uzbuđeni navijač pozivom u korisničku službu osoba nastavlja biti uzbuđena, ali zbog tehničkog kvara postane ljuta i nezadovolj­na. No, za klijenta neriješen problem ili nerazumije­vanje situacije ili mogućih rješenja dovodi do sve većeg nezadovolj­stva. I tada to jest produkt loše usluge. Klijent koji završi razgovor, a ima sumnju ili ne zna odgovore na važna pitanja je već nezadovolj­an. Kad ima potrebu ponoviti poziv zbog iste situacije možemo govoriti o prethodno pruženoj, nedovoljno kvalitetno­j usluzi. Ako je ljutit i nezadovolj­an klijent razumio situaciju i moguće rješenje (čak i ako nije posve zadovoljan), neće imati potrebu za ponovnim pozivom.

Navodite telefonira­nje kao važan alat u prodaji. Koliki je prosječan udio telefonske prodaje i raste li?

Telefonski kontakti uz sve danas brze i dostupne forme i dalje imaju primat nad ostalim načinima komunikaci­je, no ovisi od industrije do industrije. Danas imate tvrtke koje se isključivo bave telefonsko­m prodajom i one kojima je to tek jedan od kanala, ali da je riječ o uzlaznom trendu vidljivo je i iz domaćih potreba za zapošljava­njem koje se multiplici­ralo. Danas svaka tvrtka kojoj je stalo do vrhunske usluge razvija oblik rada na telefonu bilo kroz rad pozivnog centra u tvrtki, bilo da dio posla prepušta kontakt centru ili ga usmjerava kroz korisničku podršku.

Kakvi proizvodi se najlakše prodaju telefonski i koje vještine komunikaci­je je potrebno primjenjiv­ati?

Zapravo sve proizvode i usluge možete prodavati i putem telefona, uz malo izuzetaka. Lakše je prodavati proizvode i usluge iz spektra bliskom kupcu. Prodajete li smještaj u kampu veća je vjerojatno­st da ćete zadobiti pažnju nekoga tko ljetuje u različitim mjestima. Prodajete li hranu lakše ćete pridobiti osobe koje kupuju na daljinu nego one koje hranu vole primiti i pomirisati. Najlakše je prodati postojećem zadovoljno­m kupcu, istu robu/uslugu ili novi proizvod. Sve dok je kupac zadovoljan uslugom nuđenom telefonski, pa onda i uslugom ili proizvodom koje ste prodali putem telefona, možete periodično ponavljati kupnju. Prodaja telefonom ima iste zakonitost­i kao i klasična ‘face to face’. Ako prodavana usluga ili proizvod pobude pažnju budućeg kupca i najbolje su rješenje za kupčev problem, samo je pitanje: Kako plaćate?

PRODAJA PUTEM TELEFONA IMA ISTE ZAKONITOST­I KAO I KLASIČNA ‘FACE TO FACE’. AKO PRODAVANA USLUGA POBUDI PAŽNJU BUDUĆEG KUPCA, OSTAJE PITANJE: KAKO PLAĆATE?

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ??
BORNA FILIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia