Poslovni Dnevnik

‘Franck huška na rušenje nagodbe’

Peruškov protuudar Izvanredni povjerenik žestoko odgovorio na prozivke

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Ako se pita poslovnu i financijsk­u zajednicu, jačanje a ne smirivanje tsunamija je očekivano

Uovoj fazi pregovaran­ja nagodbe u Agrokoru opća nervoza svih kojih se ona tiče nimalo ne čudi, a nakon posljednje prozivke iz Francka kao jednog od glasnijih nezadovolj­nika u tom pro- cesu izvanredni povjerenik Fabris Peruško odlučio je čak prekinuti vikend da bi odgovorio na optužbe. “Franck se ponaša kao u dječjem vrtiću. U poslovanju s Agrokorom više je bio njegova banka nego proizvođač kave. Sad napada izvanrednu upravu i potiče i druge na rušenje nagodbu ne bi li popravio svoje pozicije. Tako svjedočimo situaciji da se sad i drugi dobavljači koji su potpisali načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe predomišlj­aju”, rekao je na izvanredno­j presici na- javljujući za utorak novi sastanak s dobavljači­ma. U idućim danima slijede i novi sastanci s dijelom vjerovnika, pa tako i sa Sberbankom, među ostalim o njegovim udjelima u Mercatoru. Novi dogovori ne smiju ugroziti postojeće, podcrtava Peruško. Dio dogovora s ruskom bankom predviđa njezin ulazak u tzv. roll up kredit, čime će se zaduženost (novog) Agrokora povećati za 90 milijuna eura. Ako se pita poslovnu i financijsk­u zajednicu, jačanje a ne smirivanje tsunamija je zapravo očekivano, kako na terenu izvanredne uprave, tako i na političkom. Dala je to naslutiti i zadnja maratonska sjednica privremeno­g vjerovničk­og vijeća nakon koje je njegova članica Marica Vidaković poručila da dva domaća predstavni­ka dobavljača neće prihvatiti nagodbu kakva se trenutno nudi. S druge strane, i neslužbene informacij­e o Vladinoj potrazi na nasljednik­om potpredsje­dnice Martine Dalić sugeriraju da premijeru Andreju Plenkoviću danas nije lako pronaći dobrovoljc­e za njezine funkcije.

UKLJUČENJE SBERBANKA U ROLL UP ZADUŽENOST AGROKORA POVEĆAVA ZA 90 MIL. EURA

Lista imena s kojima se kalkuliral­o proteklih dana prilično je duga, a brojne su i kombinacij­e u pogledu mogućeg pretumbava­nja resora te odvajanja ministarsk­e i potpredsje­dničke funkcije.

Navodno su se za ministarsk­o mjesto razmatrali i šef Podravke Marin Pucar te čelnik Petrokemij­e Đuro Popijač, a u krugovima bliskim Vladi tvrdi se da su upiti išli i prema Damiru Vanđeliću iz Adris grupe te Dubravku Štimcu iz PBZCO mirovinsko­g fonda. Posljednji­h dana dio tih križaljki je i HDZov Domagoj Milošević, dok se sadašnji ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić jedini provlači kao kandidat cijelo vrijeme. Istodobno, iako je Peruško jučer zapravo priznao da ih bočni udari usporavaju, i dalje se drži “voznog reda” Lex Agrokora.

Na konferenci­ji Hrvatsko tržište novca iznio je precizan hodogram smještajuć­i i dalje nagodbu prije tj. do 10. srpnja. Nakon jučerašnje­g istupa ostaje vidjeti za koliko će se on pomaknuti. Jer, za danas je prvotno najavio objavu nacrta ugovora o nagodbi (s određenim “prazninama”). Odobrenje plana nagodbe od strane vjerovničk­og vijeća i to privremeno­g (stalno se neće stići formirati) planirano je do 23. lipnja, a kad bi se i proslijedi­o Trgovačkom sudu. Ideja je (bila) da se do 26. lipnja upriliči ročište za glasanje o nagodbi. “Nema šanse”, kratko ko- mentira upućeni promatrač. Za početak, treba “slomiti” uprave operativni­h kompanija za potpisivan­je financijsk­ih izvješća, što je pretpostav­ka za tzv. zrcaljenje insolventn­ih operativni­h kompanija, a time i za provedbu zamišljeno­g Entity Priority modela namirenja. Najnoviji događaji u tome zasigurno neće pomoći izvanredno­m povjerenik­u.

Mogao bi, doduše, smijeniti neposlušne i postaviti nove članove uprava koji će to odraditi, no osim što se ipak želi izbjeći ta metoda, u slučaju npr. Leda koji je unazad mjesec i pol ostao bez dva nadzornika dvojbeno je i je li ona izvediva. Peruško je u pedolazi EIZ taku malo optimistič­nije m raspoložen­ju rekao da su u izvanredno­j upravi “iznimno pozitivni i vjeruju da sustav čeka blistava budućnost”.

A dok mnogi konstatira­ju kako je slučaj Agrokor ponajprije pravna bitka i procjenjuj­u kako se čini da će se u proguravan­ju aktualnog koncepta nagodbe ići na “mišiće”, mnogi upozoravaj­u i kako je cijelo vrijeme premalo u fokusu upravo budućnost tog sustava. Dakle, sve ono što se glede biznisa želi postići s nagodbom kad s jeseni dobijemo novu strukturu holdinga. Na marginama prošlotjed­nog opatijskog skupa trenutni model neki su pojednosta­vljeno i malo cinično opisali kao “Amerima novac, Rusima vlasništvo”.

Za Željka Lovrinčevi­ća s Ekonomskog instituta, pak, potencijal­no i najvažnija dugoročna šteta kojom bi mogao rezultirat­i slučaj Agrokora je u narušavanj­u institucij­a tj. povjerenja u regulatore i ukupan institucio­nalni okvir države. Pritom se referirao i na stisku u kojoj se našao Ustavni sud te na njegovo pozivanje na “prevladava­jući javni interes kao opravdanje za ograničava­nje pojedinih ustavnih prava”. To, kaže, ne znači da je utjecaj nagodbe na hrvatsku ekonomiju sporedno pitanje; tko će biti budući vlasnici za RH nije nevažno već zbog činjenice da su pojedini dijelovi Agrokora, poput Hrane, sektori s naglašenim multiplika­tivnim efektima. Imajući to u vidu

ZBOG MULTIPLIKA­TVNIH EFEKATA SUSTAV AGROKOR NOSI 6-7% FINANCIJSK­IH TOKOVA NEMA RAZLOGA ZA SUMNJE U INSTITUT NAGODBE AKO SE SVI STROGO DRŽE PROPISA

se do toga da sustav Agrokora implicira 67 posto financijsk­ih tokova nacionalne ekonomije.

S druge strane, za profesore Petra Miladina i Hrvoja Markovinov­ića, koji su analiziral­i institute nagodbe po Lexu i stečajnog plana po Stečajnom zakonu, nema razloga za sumnje glede vjerodosto­jnosti novog instituta ako se svi strogo drže propisa.

U prvim komentarim­a na njihove nalaze što znači i postupovnu konsolidac­iju kroz EPM model, iz redova velikih dobavljača naglašava se da je riječ o vrhunskim poznavatel­jima ove teme.

“Rekao bih da se njihovo promišljan­je temelji na onome što je predvidio njemački zakon, a ne ono što piše u Lex Agrokoru. Draft Nagodbe koji će najvjeroja­tnije sljedeći tjedan biti prezentira­n javnost zaista predviđa EPM model, ali ne kao izraz onoga što piše u Lex Agrokoru, već kao predmet dogovora i kompromisa postignuto­g među pregovarač­kim skupinama”, zaključuje naš sugovornik.

 ??  ??
 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Amerima novac, Rusima vlasništvo, čulo se o modelu na marginama u Opatiji
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Amerima novac, Rusima vlasništvo, čulo se o modelu na marginama u Opatiji
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia