Poslovni Dnevnik

Bovec polazište za jadranske otoke?

Turizam Kompanija Aviofun planira zrakoplovi­ma povezati Sloveniju s hrvatskom obalom

-

Ivan Kralj nakon prodaje tvornice oružja Arex Česima uložio je u tvrtku poznatog slovenskog zrakoplovc­a koja upravlja aerodromom Bovec

Ivan Kralj, koji je prodao Česima Arex, najveću slovensku tvrtku za proizvodnj­u oružja, pronašao je novi poslovni poduhvat, javlja portal Siol.net. Nakon što je s ruskim ulagačima u Dolenjskoj počeo proizvodit­i kavijar, Kralj je odlučio kombinirat­i svoju ljubav prema zrakoplovs­tvu i poduzetniš­tvu, te se bacio na zrakoplovn­i turizam.

Koliko je češka tvrtka RSCB Defense platila za Arex nije službeno poznato. Prema dostupnim podacima, Ivan Kralj mogao je dobiti najmanje 10 milijuna eura, tvrdi Siol.net.

Ponovno prijevoz putnika

Povezao se s Damijanom Cehnerom, jednim od najpoznati­jih slovenskih zrakoplova­ca, u čijoj je tvrtki Aviofun, koja upravlja aerodromom Bovec, stekao 50% udjela. Aviofun se bavi zrakoplovo­stvom, skokovima padobranom i pilotskim treninzima, a u svojoj floti ima zrakoplove tipa Pilatus, Cessna i Tecnam. Prošle godine tvrtka je ostvarila gotovo 600 tisuća eura prihoda i 25 tisuća eura neto dobiti. Kralj i Cehner imaju velike planove, ponovno će započeti sa zračnim prijevozom putnika na kraće udaljenost­i, a također žele preuzeti upravljanj­e drugim zračnim lukama u Sloveniji ili Hrvatskoj.

“Kada se brod usidri u Luci Kopar i iskrca putnika, oni nemaju vremena za izlete po Slovenije. Zašto ih ne bi s aerodroma u Portorožu prevezli u Bovec, gdje mogu razgledati planine. Let bi trajao 15 ili 20 minuta“, objasnio je Cehner. Takav prijevoz stajao bi oko 50 eura. Prisutnost Aviofuna u Bovecu je dobrodošla za lokalne ugostitelj­ske objekte i one koji nude turističke sadržaje. “Bovec samo zbog nas ima dvije tisuće dodatnih noćenja godišnje”, rekao je Cehner.

Birokratsk­e smetnje

Kralj i Cehner imaju velika očekivanja i od ulaska Hrvatske u schengensk­i prostor, što bi im omogućilo redovite letove s polazištem u Bovecu do otoka na Jadranu, što sada otežava birokracij­a.

U Hrvatskoj su im više puta nudili da preuzmu upravljanj­e nekom od zračnih luka, primjerice na Braču, i pruže dodatnu turističku ponudu, a slično je i u Sloveniji.

 ?? PD ?? Aviofun u ponudi ima i skokove padobranom
PD Aviofun u ponudi ima i skokove padobranom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia