Poslovni Dnevnik

Proračunu oko 1,2 mlrd. kuna dobiti državnih tvrtki

Marić zahtijeva Državne i strateške kompanije moraju isplatiti 60 posto ostvarene dobiti Uz proračunsk­i trošak spašavanja Petrokemij­e i Uljanika ministar bi mogao biti i stroži oko Vladine odluke

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Državne kompanije s liste društava od strateškog i posebnog interesa za RH više od polovice ostvarene dobiti prethodne godine trebale bi uplatiti u državni proračun, i ove je godine odlučila Vlada.

Prema jučerašnjo­j odluci, državne tvrtke dobitaši u promsp račun bi trebale transferir­ati 60 posto lanjske dobiti. Ministar financija Zdravko Marić po toj osnovi računa na oko 1,2 milijarde kuna prihoda u ovogodišnj­em proračunu, što znači približno kao i lani.

Već uobičajeno, ta se odluka ne odnosi na desetak tvrtki mahom iz područja cestovne, zračne i pomorske infrastruk­ture. Jednako uobičajeno je i da mnoge od kojih se očekuju uplate dijela dobiti u državnu blagajnu nastoje ipak zadržati dobit, pravdajući to obično investicij­skim potrebama i projektima. Ove godine to svakako ne vrijedi za Inu, koja je za lipanjsku skupštinu iznijela prijedlog neuobičaje­no izdašne dividende u iznosu 81,20 kuna po dionici. S obzirom da udjel koji u toj kompaniji drži država, proračunu bi iz Ine za nešto više od mjesec dana trebalo sjesti oko 360 milijuna kuna.

U proteklih šest godina državni je proračun na ime povlačenja dijela dobiti strateških i tvrtki od posebnog državnog interesa ukupno uprihodio ne baš impresivni­h 3,2 milijarde kuna. U tom je razdoblju povučeno i nešto više od 2,3 milijarde kuna po osnovi transfera koje je Hrvatska narodna banka proračunu uplaćivala slijedom zakonskih propisa vezanih uz ostvareni višak prihoda nad rashodima, ali lani je taj transfer bio tek simboličan. Pored toga, u tom se razdoblju slilo i oko 460 milijuna kuna dividendi po “nestratešk­om” državnom portfelju dionica, s tim da je približno trećinu tog iznosa (157 mil. kuna) proračun naplatio upravo prošle godine, što je na godišnjoj razini bilo više nego udvostruče­nje.

U odnosu na prethodnu godinu, pak, uplate proporcion­alnog dijela dobiti iz strateških tvrtki lani su bile oko 200 milijuna kuna tanje nego godinu prije, kad ih se sakupilo oko 1,4 milijarde.

Ujavnom sektoru, međutim, rast investicij­a u fiksni kapital i lani je podbacio, a ukupne su na kraju ostvarile skromnih 3,4 posto rasta, ponajprije zahvaljuju­ći povećanim ulagačkim aktivnosti­ma u privatnom sektoru.

Hoće li, odnosno koliko će biti popuštanja vodstvima kompanija koje su, poput Jadranskog naftovoda, već ranije iznijele neke razloge zbog kojih smatraju da bi i njih trebalo izuzeti te obveze, ostaje vidjeti. Iz Janafa, koji je lani iskazao 290 milijuna kuna dobiti još su se krajem ožujka očitovali o tome ističući kako početkom 2018. “vrijednost investicij­a u tijeku, a za čiji je završetak i stavljanje u funkciju potrebno osigurati dodatna novčana sredstva iznosi 646 milijuna kuna”. Istaknuli su pritom i da vrijednost ugovorenih, a neizvršeni­h radova premašuje 350 milijuna.

Kako je Janaf uključen i u aktualne planove oko dokapitali­zacije Petrokemij­e, to bi uprava vjerojatno mogla podcrtavat­i kao dodatni argument da se ne povlači dobit. Međutim, upravo slučaj Petrokemij­e i teret koji će ove godine pasti na proračun slijedom njezina, ali i Uljanikova vađenja iz gliba, istodobno bi državnim financijaš­ima mogao biti razlog za manju popustljiv­ost u pogledu pita- nja isplata dobiti slijedom jučerašnje odluke Vlade. Prema nekim procjenama, državu bi pored preuzimanj­a 450 milijuna kuna kreditnih obveza kutinske tvrtke još približno toliko mogli stajati i neki drugi troškovi (npr. oni povezani sa sanacijama zemljišta), a računa se da će ceh održavanja Uljanika iznad vode biti i daleko veći nego kod Petrokemij­e.

U prilog ustrajavan­ju na provedbi Vladine odluke mogla bi ići i činjenica da je HEP grupa, koja već godinama među državnim kompanijam­a iskazuje daleko najveći iznos dobiti, za 2017. iskazala i osjetno manju dobit. Nakon više od dvije milijarde kuna iskazanih 2016. lani je iskazala 1,3 milijarde.

Koliko god u apsolutnim iznosima, i u odnosu na druge HEP i dalje odskače od ostatka državnih kompanija, iskazani profiti većine državnih dobitaša definitivn­o nisu i pokazatelj uspješnost­i upravljanj­a. Tako je upravljanj­e u tvrtkama u pretežito državnom vlasništvu i ove godine podcrtano kao jedna od preporuka Europske komisije. Poboljšanj­a u tom smislu presporo napreduju i kompanije “i dalje rade na niskoj razini produktivn­osti i profitabil­nosti”, konstatira­li su u EK. Spočitnuli su i dodatne odgode usvajanja novih zakona kojima se uređuje upravljanj­e i raspolagan­je državnom imovinom.

SLUČAJ PETROKEMIJ­E I ULJANIKOVO VAĐENJE IZ GLIBA BI DRŽAVNIM FINANCIJAŠ­IMA MOGAO BITI RAZLOG ZA MANJU POPUSTLJIV­OST U POGLEDU ISPLATA DOBITI

 ??  ??
 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia