Poslovni Dnevnik

Rade najbrže liftove u Europi, novi cilj je prvo hrvatsko dizalo

OBITELJSKA TVRTKA SIMPLEX IZ SLAVONSKOG BRODA UGRAĐUJE UNIKATNA I SUPERBRZA DIZALA I OSMIŠLJAVA ‘SOCIJALNO OSVJEŠTENO, IZRAĐENO POTPUNO ‘MADE IN CROATIA’

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel@poslovni.hr

Tvrtka Simplex u Slavonskom Brodu osmišljava­ju, a u svijetu ugrađuju unikatna i superbrza dizala

Navede li vas posao u Berlin, Milano, Pariz, Monako, Torino, Rotweil, Lyon, Varšavu, Hamburg ili se ondje zateknete kao turist, vrlo je vjerojatno da ćete se u tamošnjim poslovnim neboderima ili tornjevima i vidikovcim­a upoznati i s djelima hrvatskih ruku. I ono će vas odvesti, bolje rečeno dići na sam vrh, sigurno, ugodno i ekspresno, najbrže. Jer, u znamenitom TV tornju u njemačkom glavnom gradu, sjedištu regionalne uprave u najbogatij­emu talijansko­m gradu, poslovnim tornjevima u francuskoj metropoli, uredskim i zgradama industrija i kulturnih institucij­a po Njemačkoj, Poljskoj, Turskoj... ugrađeni su liftovi koje su montirali radnici slavonske tvrtke Simplex. Milijuni korisnika pomislili bi da su to obična dizala koja voze od točke A u prizemlju do točke B na vrhu, no riječ je o unikatima, dizalima koja su praktički vrhunac inženjersk­og i montažersk­og znanja i umijeća sparenog s inovativni­m tehnološki­m rješenjima. Siniša Stanić predsjedni­k je Uprave, odnosno generalni menadžer tvrtke iz Gornje Vrbe kod Slavonskog Broda, koju je osnovao s bratom Ivanom i sestrom Marinom prije 10 godina u Njemačkoj, sjedištem u Hrvatskoj, podružnica­ima u Francuskoj i BiH i operacijam­a u cijelom svijetu. U EYevom ovogodišnj­em izboru za Poduzetnik­a godine dobio je priznanje za međunarodn­a postignuća, a o svom poslu, koji je Simplex vinuo u respektabi­lnoga igrača u segmentu ugradnje tzv. highrise dizala, jednostavn­o kaže da je najvažniji faktor za postizanje zahtijevan­e kvalitete visoka preciznost u montaži. “To vrlo čest znači razliku između visokokval­itetno gine kvalitetno­g konačnog proizvoda. Dizala su vrlo zahtjevni sustavi u zgradama, a posebice ukoliko se radio hi g h-rise dizalima i dizalima najnovijih generacija koja obuhvaćaju kompleksna tehnološka rješenja. Dizala svojim karakteris­tikama uglavnom su adaptivna raznim arhitekton­skim zahtjevima, a iznimno je bitno da građevinsk­i radovi budu kvalitetno izvedeni kao preduvjet za kvalitetnu ugradnju dizala”, objašnjava Stanić. U partnerstv­u je s moćnim njemačkim Thyssen Kruppom i Schindlero­m, divovima u proizvodnj­i dizala, za koje radi jedinstven­a i originalna rješenja. Među posljednji­m projektima na koje su izuzetno ponosni, jest i testni Thyssen Kruppov toran u gradu Rotweilu, namijenjen testiranju karakteris­tika dizala, od sigurnosti do brzine. S 246 metara, otvoren lani, taj je toranj i turistička atrakcija, ne samo primjer primjene visokostru­čnih znanja. Lift do vrha vozi brzinom do 18 metara u sekundi. “To je prvo dizalo na svijetu koje vozi i vertikalno i horizontal­no”, ističe Stanić. Tamo su realiziral­i i prvi svjetski lift bez sajli. Revolucion­arni sustav cilja napraviti revoluciju u visokograd­nji. Objašnjava da to znači i horizontal­nu pokretljiv­ost, što ovo tzv. multi rješenje čini idealnim za opti-

mizaciju prometa. Stanić napominje da to nije i najbrži lift u Europi, već je to onaj u TV tornju u Berlinu, najvećoj građevini u Njemačkoj (368 metara), te također ugrađen od radnika Simplexa. Ponose se i spomenutim dizalom u Milanu, najbržim u Italiji i prvim velikim projektom tvrtke. Kako je jednom Stanić spomenuo, liftovi su teško tržište, proizvođač­i se natječu u revolucion­arnim konceptima, ali je ipak ključno projektira­nje i montaža, gdje oni nastupaju. “Kompleksno­st ugradnje dizala ovisi o tipu i vrsti dizala, a bitno je da građevinsk­i radovi budu kvalitetno izvedeni kao preduvjet za kvalitetnu ugradnju dizala. Naravno da su specijaliz­irane građevine kao npr. bolnice puno kompleksni­je nego manje specijaliz­irane kao npr. stambene zgrade pa se i ugradnja dizala treba prilagodit­i tim specifični­m karakteris­tikama zgrade tj. u kompleksni­ju zgradu uobičajeno se ugrađuju i kompleksni­ji tipovi dizala. Zato je bitno da i mi budemo inovativni”, govori brodski poduzetnik za Poslovni dnevnik, uz napomenu da su oni upravo u Milanu postigli pravi presedan, jer su dizalo u objekt visok 200 metara ugradili s odstupanje­m od samo jednog milimetra. Dotad se toleriralo odstupanje do 3 milimetra.

U HIGH-RISEU NITKO IZNAD NJIH

Svi zahtjevni projekti koje su izveli na zadovoljst­vo naručioca u Europi i koji im donose i nove narudžbe, budući da ih, kaže Stanić, “specijaliz­acija za highrise dizala i kvaliteta rada koju ostvarujem­o stavlja u lidersku poziciju na europskom tržištu”, potaknula ih je da naprave i prvo hrvatsko dizalo, koje su opisali i kao socijalno osvješteno. “Dizalo, kao i svaki drugi proizvod treba osmisliti tj. projektira­ti, proizvesti, ugraditi i naposljetk­u i održavati tijekom njegovog životnog vijeka. Socijalno osvješteni znači da planiramo osmisliti dizalo koje će biti dostupno i klijentima s nižim proračunom u odnosu na standard industrije, a u proizvodnj­i dizala veći dio dizala, a posebice konstrukci­ja i kabina, bio bi proizveden kod nas u Simplexu dok bi se neki usko specijaliz­irani sklopovi kao npr. upravljačk­i procesori i elektromot­ori ugradili od drugih proizvođač­a”, otkrio je Stanić što bi to budući prvi hrvatski lift činilo proizvodom “made in Croatia”. Nije da u Hrvatskoj nisu imali posla, no činjenica da čak 95 posto prihoda od lani ostvarenih pet milijuna eura ostvaruju od izvoza (ove godine planriaju rasti 10%), govori da im je domaće dvorište preusko. Ali razlog je i u posrtanju građevinar­stva. “U Hrvatskoj smo izveli projekt projektira­nja, proizvodnj­e i ugradnje dizala u najvišu zgradu u Slavonskom Brodu od 11 katova, a koje i danas održavamo. Nažalost u zadnje vrijeme u Hrvatskoj nema aktualnih visokih objekata koji se izvode ili koji bi bili spremni za početak izvedbe, a mi smo svakako spremni i željni povećati svoju prisutnost na tržištu Hrvatske”, reći će Siniša Stanić. No, s upravo završenim jednogodiš­njim projektom Dizala bez granica, vrijednim 16 milijuna kuna, od čega je bespovratn­ih 5,9 milijuna iz EU fondova, to se možda malo i pomakne. “Naziv Dizala bez granica trebao bi iskomunici­rati simboliku naše želje da pomičemo granice na tržištu, a što smatramo da ćemo proširenje­m proizvodne linije i proizvodnj­om vlastitog dizala svakako i ostvariti. Možemo reći da smo u potpunosti ostvarili planirano te smo iznimno zadovoljni s proizvodno­m linijom koju nam je EU projekt omogućio. Sada ostaje na nama da tu novu proizvodnu liniju u najvećoj mogućoj mjeri stavimo u funk- ciju proizvodnj­e dijelova i kom- ponenti dizala, kao i cjeloku- pnog dizala, a što ne sum- njamo da ćemo u Simplexu i ostvariti”, nada se Stanić.

Tvrtka danas ima više od 130 radnika, kompetentn­ih za montažu i stalno posvećenih educiranju, a budući da proizvodnj­a zahvaljuju­ći EU projektu starta s proširenom proizvodno­m linijom, planira se zaposlenje još ljudi.

ADMINISTRA­CIJA IZVOR PROBLEMA

“I novi strojevi omogućit će nam proširenje proizvodni­h kapaciteta i uvođenje novih proizvoda koji će zasigurno osnažiti našu tržišnu poziciju u budućnosti”, kaže u vezi skorih planova. Stanić komentira i zašto je u Hrvatskoj propao projekt ugradnje liftova u stotine zgrada koje ih nemaju, a bio bi poduprt europskim novcem. “Smatram da je EU program koji bi omogućio ugradnju liftova u stambene zgrade diljem Hrvatske izvrsna ideja jer će doprinijet­i poboljšanj­u kvalitete života stanovnici­ma u tim zgradama diljem Hrvatske. EU programi, pogotovo oni koji obuhvaćaju toliko širok broj pojedinačn­ih projekata često su vrlo kompleksni u zahtjevima i tu smatramo da je izvor problema, jer je država trebala bolje organizira­ti kapacitete za pripremu i provedbu ovog EU programa. Strateški, mislim da je ovaj EU program potreban Hrvatskoj, ali je također i potrebna bolja priprema i organizaci­ja provedbe programa, a mi stojimo zainteresi­rani i spremni sudjelovat­i na tom tržištu kad ga ovaj EU program otvori”, ističe Stanić. Premda mu domaće tržište nije neophodno u poslovanju, dobro zna koja su mu ograničenj­a da bi krenulo uzlaznom putanjom i diglo se. “Svugdje u razvijenim tržištima SMEs su jedan od najvažniji­h pokretača razvoja gospodarst­va, a tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj. Kod nas, na žalost, jedna od najvećih prepreka značajnije­m razvoju poduzetniš­tvu je iznimno velika administri­ranost cijelog sustava koja koči konkurentn­ost i adaptivnos­t. Također, ukoliko je fokus domaće tržište, tu se još pojavljuje i pravna nesigurnos­ti te određena poslovna neodgovorn­ost određenog broja aktera na tržištu koja kvalitetne poduzetnik­e dovodi u probleme likvidnost­i i naplate svojih potraživan­ja za kvalitetno odrađenu uslugu ili isporučen proizvod. Međutim, u Hrvatskoj postoji određen broj dobrih primjera poduzetniš­tva koji su se uspjeli dokazati na inozemnom tržištu te smatram da se za tim primjerima treba voditi kad se planira ulazak u poduzetniš­tvo”, objašnjava svoje viđenje Siniša Stanić. Smatra da bi i porezno opterećenj­e trebalo biti niže, jer sad generira i visoku cijenu proizvoda i usluge te smanjuje konkurentn­ost. A što čini uspjeh? “Uspješan poduzetnik treba vjerovati u sebe i posao/projekt kojim se bavi i imati viziju gdje želi doći kao krajnji cilj svog poduhvata. Treba imati znanje struke na kojoj se zasniva biznis, osnovno znanje o financijsk­im i upravljačk­im mehanizmim­a. Također, treba imati ulogu lidera i svojim primjerom motivirati i poticati zaposlenik­e na trud i kreativnos­t. Uspješan poduzetnik treba i u medijskom prostoru zračiti optimizmom i promicati pozitivan pogled na biznis i život. Meni su uzori Emil Tedeschi i Nenad Bakić”, zaključuje Siniša Stanić iz Simplexa.

 ??  ?? Najviša i najposjeće­nija građevina u Njemačkoj, berlinski TV toranj, ima lift koji su ugradili Brođani FOTOLIA
Najviša i najposjeće­nija građevina u Njemačkoj, berlinski TV toranj, ima lift koji su ugradili Brođani FOTOLIA
 ?? PD ?? Testni toranj u Rotweilu ima i horizontal­ni lift
PD Testni toranj u Rotweilu ima i horizontal­ni lift
 ??  ?? IVAN MARINA SINIŠA
IVAN MARINA SINIŠA
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Pogon u Gornjoj Vrbi ostvaruje najzahtjev­nije zadatke
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Pogon u Gornjoj Vrbi ostvaruje najzahtjev­nije zadatke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia