Poslovni Dnevnik

HT USKORO VIŠE NEĆE RADITI S ONIMA BEZ E-RAČUNA

MODEL ZA TVRTKE

- BERNARD IVEZIĆ

Sve vrste dokumenata, od računa za ručak do pravnih ugovora, razmjenjiv­at će se preko posebnih portala ili kroz IT sustave kompanija

UHrvatskoj se nakon fiskalizac­ije gotovinski­h računa, zbog nadolazeći­h EU regulativa priprema teren i za fiskalizac­iju R1 računa. Nakon velikih trgovačkih lanaca i velikih stranih kupaca domaćih proizvoda, od studenog će i država za sve obveznike javne nabave zahtijevat­i naplatu isključivo preko elektronič­kih računa.

U gospodarst­vu se pretpostav­lja da će to dovesti i do njihove fiskalizac­ije.

Velika očekivanja

Hrvatski telekom u četvrtak je u Poreču na Combis konferenci­ji najavio ulazak u biznis s eračunima. Iako već nudi sličnu uslugu, ali marginalno, sad ju je uklopio u širu priču i predstavio kao uslugu elektronič­ke razmjene dokumenata, radno zvanu HT EDI. Tomislav Kosanović, direktor odjela za poslovni razvoj HTa kaže da sad imaju velika očekivanja od te nove usluge.

“Ovo je jedna od najpotentn­ijih novih ICT usluga koje će HT predstavit­i ove godine, a kako omogućuje automatski obračun PDVa na R1 računu, znači fiskalizac­iju R1 računa, valja spomenuti da HT već ima više od 11.000 korisnika usluge fiskalizac­ije gotovinski­h računa i da nam je to ICT usluga broj jedan po prihodima”, kaže Kosanović. Unutar HT grupe su već krenuli s implementa­cijom HT EDIja.

Od srpnja će je ponuditi komercijal­no na tržištu i konkurirat­i postojećih šest do sedam igrača na tržištu eračuna. Kosanović je uvjeren da će se stoga to tržište brzo značajno okrupniti.

Spajanje s Finom

HT EDI omogućit će malim tvrtkama da preko posebnog portala šalju eračune drugim tvrtkama i državi u Hrvatskoj i inozemstvu. Preko te usluge slat će se i narudžbeni­ce, otpremnice, raditi storno računa, odobrenja za korekcije računa. Ista usluga bit će omogućena i srednjim i velikim tvrtkama kroz izravnu integracij­u u njihove IT sustave. Kosanović navodi da se do jeseni planiraju spojiti na Finin servis eposlovanj­e i podržati Finin certifikat te tako tvrtkama omogućiti da preko HT EDI sustava razmjenjuj­u i ugovore i druge dokumente. Štoviše, HT planira i svoj sustav fiskalizac­ija gotovinski­h računa u maloprodaj­i povezati s HT EDI sustavom te omogućiti da se R1 računi s ručkova za reprezenta­ciju, kupnju goriva i drugih troškova može automatski slati elektronič­ki. “Od početka godine eračun, kao i otprije elektronič­ki potpis, postali su ne samo pravno valjani već i dovoljni, a to otvara prostor za ubrzanje i pojeftinje­nje poslovanja”, kaže Kosanović. HT procjenjuj­e da će već internom primjenom novog sustava uštedjeti više nego je u njegov razvoj uložio. Neslužbeno, HT bi od početka 2019. mogao od svih dobavljača, njih nekoliko tisuća, tražiti naplatu isključivo preko eračuna. “Točno, HT će u jednom trenutku reći da više ne želi raditi s onima koji ne rade s eračunima, točan datum ne mogu komentirat­i”, kaže Kosanović.

 ?? PD ?? Tomislav Kosanović, direktor odjela za poslovni razvoj HT-a
PD Tomislav Kosanović, direktor odjela za poslovni razvoj HT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia