Poslovni Dnevnik

Državi dugovi, Ina od danas i službeno u akciji s PPD-om

Plan za Petrokemij­u Vlada osigurala 450 milijuna kuna za otplatu kredita, oslobodila si dionice koje su služile za jamstvo

-

Prvi potez ministra gospodarst­va Darka Horvata bit će sklapanje ugovora o otkupu 450 milijuna kuna potraživan­ja za kredite koje su Erste banka, HBOR i HPB lani i preklani zaključile s Petrokemij­om. Takav zadatak Vlada mu je pripremila na jučerašnjo­j sjednici, a novac za preuzimanj­e duga osiguran je u proračunu. Time se otvara prostor za realizacij­u projekta dokapitali­zacije Petrokemij­e pripremlje­nog za mandata Martine Dalić, ali će i država moći ponovno raspolagat­i dionicama Podravke, HTa, Croatia Airlinesa i Đure Đakovića kojima je, uz državna jamstva, osiguraval­a povrat kredita.

Obrazlažuć­i odluku državna tajnica u Ministarst­vu gospodarst­va Nataša Mikuš Žigman ističe da je ona neizbježna za ulazak strateških partnera koji će nakon ovog smanjenja duga unijeti u temeljni kapital Petrokemij­e 450 milijuna kuna u gotovini. Potrebu intervenci­je argumentir­ala je i podacima o neravnotež­i u bilanci financiran­ja koja je rezultat gubitaka iz ranijeg razdoblja; s 31. 12. 2017. dug je prelazio 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan u iznosu od 196 milijuna.

“Nakon što preuzme tražbine one će na sljedećoj skupštini biti pretvorene u kapital, uslijed čega će se dio tražbina pretvoreni­h u kapital koristiti za pokrivanje gubitaka u 2017. a dijelom i za one u 2018., Nakon smanjenja ukupnog duga i povećanja kapitala kroz do- kapitaliza­ciju se stvara temelj za provođenje operativno­g restruktur­iranja”, najavila je MikušŽigma­n. Kako realizacij­a programa već kasni, skupština bi trebala biti promptno sazvana, a idući korak slijedi iz Ine, čiji NO već danas treba pustiti u realizacij­u prije usvojenu odluku uprave Ine da s partnerom u ovom projektu, PPDom, osnuje zajedničku tvrtku kojom će, uz Janaf i mirovince, provesti dokapitali­zaciju i postati većinski vlasnik Petrokemij­e.

 ?? P. MACEK/PIXSELL ?? Ministru Horvatu prvi zadatak
P. MACEK/PIXSELL Ministru Horvatu prvi zadatak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia