Poslovni Dnevnik

VUKOVARAC GRAFIČKI OBLIKOVAO ‘NAJDONATOR­A’

HRVATSKA PAMET

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Na natječaj se prijavio velik broj učenika i studenata, a Tivanovac se istaknuo jer je na vrlo efektan način spojio darivanje i hranu

Dizajn loga i statue, autorski rad vukovarsko­g gimnazijal­ca Mirka Tivanovca, među pedesetak radova pristiglih na natječaj za grafički identitet projekta Najdonator koji je euro parlament arka Bilja na Borzan pokrenula s ciljem nagrađivan­ja tvrtki koje su se istakle doniranjem hrane u prošloj godini, je proglašen najboljim. Tivanovac je za nagradu 22. svibnja u posjetu Europskom parlamentu u Bruxellesu, a gimnazija iz koje dolazi ujedno je i školaambas­ador Europskog parlamenta te angažirana po pitanju projekata vezanih u sprečavanj­e bacanja hrane. S projektom ga je, otkrio nam je Tivanovac, upoznala mentorica Nataša Vinković, a hoće li mu nagrada biti i motivacija za nastavak školovanja u tom smjeru – kaže da je sve moguće. “Plan mi je Akademija likovnih umjetnosti i smjer Animacija i novi mediji. Priznanje mi je dodatno ohrabrenje za nastavak rada na ovom i s njime povezanim područjima. Ovo je prvi put da sam dio ovakvog projekta jer inače baš i nemam priliku sudjelovat­i na nečem sličnom”, poručio je.

Odaziv na natjecanje za grafičko rješenje projekta bio je iznad očekivanja, istaknula je Biljana Borzan. Veseli je, kaže, razvijena svijest kod mladih o problemu prevelikog bacanja i nedostatno­g doniranja hrane u Hrvatskoj. Na grafički natječaj se javio veliki broj učenika i studenata s predivnim rješenjima i bilo je vrlo teško odlučiti koji je među njima najbolji, dodala je. Mirkov se dizajn istaknuo, saznali smo, jer na vrlo efektan i jednostava­n način spaja darivanje i hranu. Spomenula je i da je edukacija mjera koja je u Danskoj polučila odlične rezultate po pitanju smanjenja bacanja hrane i upravo zato u sljedećoj godini planira nove aktivnosti usmjerene prema mladima. Što se tiče ideje Najdonator­a, Biljana Borzan je pojasnila kako je želja bila pokazati da postoje tvrtke koje su izrazito humanitarn­o angažibio rane te da se o njime među javnošću proširi glas. “Zadovoljni smo činjenicom da se u prošloj godini ukupno doniralo hrane u vrijednost­i nešto manje od 11 milijuna kuna. Radi se o povećanju u odnosu na 2016., no jasno je da samo oslobađanj­e donacija plaćanja PDVa nije dovoljno da se doniranje hrane značajno poveća. Upravo zato sam s Mrežom hrane pokrenula Najdonator­a, da se motiviraju donatori i da se govori o ovoj temi”, kazala je Borzan. Ističe i da godišnje u EU na otpadu završi oko 88 milijuna tona hrane, a u Hrvatskoj 400 tisuća tona. Prema istraživan­ju FUSIONS čak 53 posto bačene hrane u EU dolazi iz kućanstava, što govori u prilog tome da su naše potrošačke navike jedan od glavnih uzroka problema. Računa se, k tome, da godišnja šteta iznosi 143 milijarde eura, od čega na domaćinstv­a otpada 98 milijardi eura.

“Glavna razlika i možda najveća prepreka značajnom povećanju doniranja hrane u Hrvatskoj je neopremlje­nost posredničk­ih organizaci­ja. Donacije često nema tko preuzeti, prevesti i adekvatno skladištit­i i to odvraća donatore. EU Fond za pomoć potrebitim­a (FEAD) jednim dijelom može sufinancir­ati te aktivnosti”, poručila je Biljana Borzan.

 ?? DUBRAVKA PETRIĆ/ PIXSELL ?? Tivanovac želi upisati Akademiju likovnih umjetnosti
DUBRAVKA PETRIĆ/ PIXSELL Tivanovac želi upisati Akademiju likovnih umjetnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia