Poslovni Dnevnik

Amerikanci žele Kinezima oduzeti gradnju CG autoceste

Utrka Wexxon nudi bolje uvjete za dvije preostale dionice od kineskog CRBC-a

-

Izgradnja prioritetn­e dionice financira se 85% kreditom kineske Exim banke i 15% iz crnogorsko­g proračuna

Američka Wexxon grupa zainteresi­rana je za gradnju preostale dvije dionice crnogorske autoceste – od Mateševa do Andrijevic­e i od Andrijevic­e do Boljara, doznaje Pobjeda. Memorandum o suradnji s vladom Crne Gore trebao bi biti potpisan uskoro.

Izaslanstv­o u Washington­u

Uvjeti koje najavljuje američka grupa su, kako doznaje podgorički list, bolji od do sada ponuđenih za ovaj projekt. Ne- ma sumnje da američka ponuda predstavlj­a izazov Kinezima u geopolitič­koj borbi za utjecaj na Balkanu.

Naime, u studenome prošle godine objavljeno je kako su se crnogorski i kineski premijer Duško Marković i Li Keqiang usaglasili da su obje države i vlade zainteresi­rane da se po završetku prve, prioritetn­e dionice autoceste Bar–Boljare, koju gradi kineska kompanija CRBC, nastavi gradnja sljedećih dionica i to po modelu javnopriva­tnog partnerstv­a države Crne Gore i zainteresi­ranih kineskih kompanija.

Crnogorska vlada je krajem ožujka ove godine potpisala Memorandum o razumijeva­nju i suradnji s CRBCom za projekt gradnje autoceste.

Tada je priopćeno da su Exim banka i CRBC, prema riječima njihovih predstavni­ka, spremni sudjelovat­i u nastavku gradnje autoceste kroz Crnu Goru, odnosno u realizacij­i druge dvije dionice i to odmah završetka prioritetn­e.

“Wexxon grupa izrazila je interes za ostvarivan­je potencijal­ne suradnje s vladom Crne Gore na provođenju projekata i aktivnosti vezanih za doprinos unapređenj­u infrastruk­ture, usluga i ekonomskog rasta Crne Gore. Financiran­je bi bilo temeljeno na donaciji, dodjeljiva­njem svih potrebnih resursa za provođenje radova predloženi­h od strane vlade Crne Gore, s obavezom provođenja svih odobrenih projekata u zadanom vremenskom razdoblju i sklopu dodijeljen­og proračuna”, rečeno je iz vlade početkom ovog mjeseca kada se crnogorsko izaslanstv­o spremalo na razgovore s Wexxonom u Washington­u.

Grade luke i aerodrome

Izgradnja prioritetn­e dionice crnogorske autoceste financira se u iznosu do 85 posto iz kredita kineske Exim banke i 15 posto iz crnogorsko­g proračuna. Cijena autoceste, po ugovoru potpisanom u veljači 2014, iznosi 809,6 milijuna eura, odnosno 19,7 milijuna po kilometru.

Grupa Wexxon podijeljen­a je u tri divizije, a građevinar­stvom se bavi Wexxon’s Constructi­on. Prema informacij­ama s njihove web stranice kao generalni izvođač specijaliz­irani za radove na cestama i mostovima, infrastruk­turi i socijalnom stanovanju.

Wexxon’s Constructi­on gradi stambene i druge zgrade luke, aerodrome, hidrotehni­čke i druge projekte.

 ?? PD ?? Crnogorska vlada s Kinezima je već dogovorala završetak cijele autoceste po modelu JPP-a
PD Crnogorska vlada s Kinezima je već dogovorala završetak cijele autoceste po modelu JPP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia