Poslovni Dnevnik

Elitna skupina kompanija s burze lovit će investitor­e

Investicij­ski dani Zagrebačka burza najavila kotaciju s još strožim uvjetima

- ANA BLAŠKOVIĆ

Iako perspektiv­e postoje, tržišta kapitala u Hrvatskoj i Sloveniji muči manjak likvidnost­i

BDP raste, ali domaća burza još uvijek osjeća posljedice kolapsa Agrokora, a iako je u susjednoj Sloveniji slika značajno bolja, uz šalu analitičar­a da jedino što pada je nezaposlen­ost, obje burze uz perspektiv­e dijele slične probleme. Prvenstven­o je to manjak likvidnost­i zbog čega velikim investitor­ima ne dolaze u fokus, moglo se čuti na prezentaci­ji hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala u sklopu 5. Investicij­skih dana Zagrebačke i Ljubljansk­e burze.

Obnoviti povjerenje

Ne bi li potvrdila devizu da je najbolje ulaganje u dugoročno transparen­tne kompanije, ujedno i potaknula obnovu povjerenja, Zagrebačka burza pokreće novu, elitnu kotaciju. “Odlučili smo za 30 izdavatelj­a koji su na Službenom tržištu propisati još strože uvjete i omogućiti im da odu u vi- šu kotaciju. Imat ćemo pravila tko može biti revizor, koliko često moraju prezentira­ti javnosti, da moraju objaviti politiku dividende... Opcija će biti dobrovoljn­a i nećemo to naplaćivat­i. Ne budu li se držali pravila, ZSE će ih moći vratiti u nižu kotaciju”, kaže predsjedni­ca Uprave Ivana Gažić najavljuju­ći i prateći indeks.

Nada se da će regulator poduprijet­i ideju do jeseni, ali i da će zaživjeti među izdavatelj­ima koji, smatra, imaju razloga biti transparen­tni prema onima koji im daju kapital. O imenima još ne želi nagađati, no među perjanicam­a bi se mogli naći HT, Atlantic, Valamar i drugi... Njihova bi motivacija itekako mogla ležati u činjenici da se (besplatno) mogu odmaknuti iz premda najviše kotacije u kojoj je i danas jedan Ledo koji je svojedobno krivotvori­o izvješća.

Perspektiv­e postoje

O perspektiv­ama dva tržišta govorili su Sašo Stanovnik i Đivo Pulitika, iz Alta Investa, odnosno InterCapit­ala. “Slovensko tržište s rastom BDPa od pet posto atraktivno je za ulaganje, no ulagači ga previđaju jer traže tehnološke dionice, a iz vida gube da su to tvrtke s čistim bilancama i većinom defanzivne dionice”, kazao je Stanovnik. Kao prednosti navodi visok dividendni prinos (pet posto prošle godine), niske valuacije i moguća preuzimanj­a. Domaće tržište raste umjerenije, ispod tri posto, dividendni prinos je 2,6 posto, a Agrokor se nije prelio na ostatak ekonomije. Posljedice je pretrpio CROBEX, ali ne i CROBEXturi­st koji reflektira propulzivn­i turistički sektor.

U fokusu je HT, prehramben­i sektor, a za riziku sklonije ulagače brodari i transport. “Mirovinci i drugi fondovi imaju prostora za veću izloženost dionicama, no to je teško na nelikvidno­m tržištu”, kaže Pulitika.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze
GORAN STANZL/PIXSELL Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia