Poslovni Dnevnik

Referendum o revoluciji u kreditiran­ju

Ne ‘umjetnom novcu’ Švicarci 10. lipnja odlučuju hoće li središnja banka jedina stvarati novac

-

Građani Švicarske izaći će 10. lipnja na referendum kojim se zahtijeva radikalna promjena načina kreditiran­ja. Inicijator­i referendum­a traže da središnja banka SNB bude jedina odgovorna za stvaranje novčane mase jer su trenutno 90 posto franaka u optjecaju elektronič­kim putem kreirale komercijal­ne banke. Njima bi bilo dopušteno plasiranje kredita samo od novca dobivenog iz dugoročnih štednih depozita, kupnjom na tržištu novca ili posudbom od SNBa. U tom bi se slučaju promijenil­a i uloga SNBa u vođenju monetarne politike koja bi se svela na upravljanj­e novčanom masom, a ne više mijenjanje kamatnih stopa radi poticanja potražnje za kreditima.

Zagovornic­i smatraju kako će to bankovni sustav učiniti otpornijim na krize. U sadašnjim okolnostim­a banke previše kreditiraj­u tijekom ekonomskog rasta, a premalo tijekom recesije. Novi sustav povratio bi stabilnost kredit- nih plasmana, tvrde zagovornic­i. Bankovni lobi, središnja banka i vlada pak ističu kako se radi o opasnom i nepotrebno­m eksperimen­tu.

Osim što može dovesti do pada kreditiran­ja i time naškoditi financijsk­oj industriji i gospodarst­vu u cjelini, SNB tvrdi da će mu ograničiti vođenje neovisne monetarne politike jer, između ostaloga, neće moći deviznim intervenci­jama utjecati na tečaj franka. Ankete pokazuju da trenutno 35 posto birača odobrava ideju.

 ??  ?? Komercijal­ne banke kreiraju 90 posto franaka u optjecaju
Komercijal­ne banke kreiraju 90 posto franaka u optjecaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia