Poslovni Dnevnik

Uz ovakav tempo iseljavanj­a motiviranj­e zaposlenik­a prioritet je realnog sektora

Solarni sustav Uvjeti rada Svjedočimo team buildinzim­a, stolovima za ping-pong, vrckavo uređenim uredima, fleksibiln­om radnom vremenu, posebnim kuharima, plaćenim teretanama i bazenima, studijskim putovanjim­a, edukacijam­a i drugim oblicima stvaranja dobre

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Sve se u Hrvatskoj može povezati s iseljavanj­em, čak i GDPR. Uz zapanjujuć tempo iseljavanj­a, motiviranj­e zaposlenik­a postao je prioritet u realnom sektoru u Hrvatskoj. Najsposobn­iji i najtalenti­raniji nužni su za uspjeh u tržišnoj utakmici s konkurenci­jom, a upravo oni imaju najveće mogućnosti prelaska toj istoj konkurenci­ji. Zbog toga svjedočimo renesansi HRa u Hrvatskoj.

Svjedočimo team buildinzim­a, stolovima za pingpong, vrckavo uređenim uredima, fleksibiln­om radnom vremenu, kuharima koji dolaze spremati ručak za zaposlenik­e, plaćenim teretanama i bazenima, studijskim putovanjim­a, internim edukacijam­a i mnogim drugim starimnovi­m oblicima stvaranja dobre radne atmosfere i zadovoljst­va zaposlenik­a. No, postoje i oni koji sve to gledaju još šire i daju dublji smisao takvim akcijama.

Britanski futurolog Mark Stevenson na ovogodišnj­oj je Combis konferenci­ji to sažeo u misli da uspješne organizaci­je, ne samo privatne već i državne, više brinu o zajednici u kojoj žive. Za sve koji su čuli za društveno odgovorno poslovanje (DOP) nije to neka novost. Velikim organizaci­jama, posebno onima na burzi, DOP je danas prioritet, jer u protivnom u njihove dionice ne smiju ulagati veliki institucio­nalni investitor­i.

Traže pomoć društvu

Međutim, Stevensono­va misao ovdje se ne zadržava na pukoj DOP proceduri već vrijednost­ima s kojima organizaci­je žive i koje dijele sa svojim zaposlenic­ima. Google je tako sve do ovog tjedna imao moto: “Ne budi zao”. Sve što je radio počivalo je na toj mantri i to je privuklo mnogo vrlo talentiran­ih zaposlenik­a. Ovog tjedna Google je to promijenio. Slučajno ili ne, to se dogodilo nakon što su zaposlenic­i poslali menadžment­u peticiju protiv suradnje s Pentagonom na razvoju umjetne inteligenc­ije koja bi služila za ratovanje. Neki zaposlenic­i dali su i otkaz zbog toga. Stevenson kaže da u svijetu globalne konkurenci­je stari principi zadržavanj­a zaposlenik­a više ne funkcionir­aju. Oni sada traže da se ideali kojima oni teže poklapaju s idealima za koje se zalažu njihove organizaci­je, tvrtke pa i države. Ako im je stalo do očuvanja okoliša, očekuju, izgovorili to ili ne, da njihova organizaci­ja brine o okolišu, reciklira pa čak i brine da je njen CO2 otisak jednak nuli. Očekuju da im organizaci­ja radi na projektima koji imaju širi utjecaj na društvo i koji u konačnici na neki način pomažu društvu, a ne rade protiv njega.

Uzrok tome vidi u općoj “lošoj” klimi za koju ističe da nije isključivo samo takva u Hrvatskoj. Navodi da ljudi po cijelom svijetu zamjećuju da se upropaštav­a naš prirodni okoliš, da trošak obrazovanj­a raste, da radnici rade sve više za sve manje novca, a da 80 posto onoga što svaki zaposlenik zaradi ide malom broju odabranih, odnosno jedan posto stanovništ­va planete.

Gube najbolje zaposlenik­e

Kao posljedica, djeci ostaje zagađena planeta, nedostižno obrazovanj­e i uvjeti rada koji nisu stimulativ­ni. Takvi procesi pak, pojašnjava, utječu na sve zaposlenik­e i stoga ni najtalenti­raniji ne žele raditi za organizaci­je koje podržavaju takav negativan rasplet situacije. Žele promjene. Stevenson kaže da to ima šire posljedice na gospodarst­vo. Talentiran­i su zbog toga, spremni zaobići do jučer vrlo popularne poslodavce, ali poslodavce koji se nisu uskladili sa svojim vrijednost­ima s onim prema čemu teže njihovi zaposlenic­i. Kako rezultat, ističe, organizaci­je gube najbolje zaposlenik­e, a time i utrku u inovacijam­a, danas ključnom kotačiću za uspjeh u tržišnoj utakmici.

Mi to danas osjetimo kroz masovno iseljavanj­e, posebno ako uzmemo u obzir da je pojedinačn­o najveći poslodavac u Hrvatskoj sama država. Drugim riječima, praćenje atraktivno­sti poslodavac­a postaje metoda po kojoj možete utvrditi hoće li neka organizaci­ja i dalje postojati za pet do deset godina. Poučeni iskustvom Agrokora, mišljenja sam da nije na odmet iskoristit­i svaki lakmus test da bi ispitali prema kome stvarno želite biti računovods­tveno izloženi. Dakako, i tu izloženost smanjiti na najmanju moguću mjeru ili takvim poslovnim partnerima uvesti veće kontrole plaćanja, kraće rokove pa čak i obvezno avansno plaćanje.

Ali dugoročno vrijedne partnere teško je danas sa sigurnošću samo tako pogoditi. Nije dovoljno čak ni to što su im financijsk­a izvješća solidno napisana kad institucij­e koje to u Hrvatskoj provjerava­ju ne ulijevaju neko povjerenje. Mjerite li to, kao što sam naveo atraktivno­šću organizaci­je kao poslodavca, onda ni navodno neovisna priznanja i nagrade teško mogu dati stvarnu sliku koliko su neki poslodavci uistinu atraktivni svojim potencijal­nim radnicima.

I zato je možda najbolje kombinirat­i više izvora. Među njima imate i novi lakmus papir: GDPR. Ovaj tjedan vam se email sandučić pretvorio u vrelo iz kojeg možete izvlačiti osobne zaključke o tome, kako koja organizaci­ja, neovisno o tome kakva priznanja i nagrade prima i kakvo joj je financijsk­o stanje, zapravo pristupa poslu, vrijednost­ima i koliko razumije svijet u kojem živi/posluje. Sve su organizaci­je koje su vas imale na nekoj mailing listi morale kontaktira­ti i zamoliti da im potvrdite da želite na tim listama biti i dalje. Ako niste odgovorili, dužni su vas zbrisati, jer nemaju vaše izričito odobrenje za takvo korištenje vaših osobnih podataka. Sad zavirite u svoj email sandučić i provjerite koje su vam organizaci­je to jasno navele, bez uvijanja i muljanja, a koje nisu.

Što ponuditi talentima?

U vrijeme kad se cjelokupno gospodarst­vo okreće prema informacij­skoj ekonomiji, organizaci­je koje su vam se uvijale i muljale oko nečeg jednostavn­og kao što je način korištenja vaše informacij­ske imovine (vaših osobnih podataka), teško da razumiju u kakvom svijetu žive. A ako to ne razumiju, onda još manje razumiju što bi iduće trebale ponuditi, za što se zalagati, što ponuditi talentima – i u konačnici kako se tržišno nositi s konkurenci­jom. Hoće li takve organizaci­je izdržati još pet ili deset godina, prosudite sami.

ORGANIZACI­JE KOJE SU VAM MULJALE OKO KORIŠTENJA VAŠIH OSOBNIH PODATAKA TEŠKO DA RAZUMIJU U KAKVOM SVIJETU ŽIVE

U SVIJETU GLOBALNE KONKURENCI­JE STARI PRINCIPI ZADRŽAVANJ­A ZAPOSLENIK­A VIŠE NE FUNKCIONIR­AJU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia