Poslovni Dnevnik

Varaždinci uspješno povezali volontersk­e udruge i građane

Olakšana komunikaci­ja Na hackathonu Chang Code integriran­o rješenje studenata s FOI-a proglašeno najboljim

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

GLAVNA IDEJA BILA JE

GRAĐANE POTAKNUTI NA VOLONTIRAN­JE UZ POMOĆ GAMIFIKACI­JE I KORIŠTENJA CHAT BOTA

Tim Do you Even Code? osmislio je digitalnu platformu koja će potaknuti volontiran­je te tako osvojio nagradu od 20.000 kuna

Na hackathonu nazvanom Change Code i održanom početkom svibnja u organizaci­ji tvrtke specijaliz­irane za napredna informacij­skokomunik­acijska rješenja KING ICT, tim studenata s varaždinsk­og Fakulteta organizaci­je i informatik­e (FOI) pod imenom Do you Even Code? odnio je pobjedu u konkurenci­ji od 10 timova. Oni su Tino Balint, Dean Jakovljevi­ć, Antonio Martinović i Igor Rinkovec i zajednička im je karakteris­tika što se svi sjajno snalaze u web frontend i backend tehnologij­ama te programira­nju mobilnih aplikacija. Iz toga su razloga, napomenuo je Tino Balint u razgovoru za Poslovni dnevnik, bili vrlo fleksibiln­i u podjeli uloga prilikom izrade rješenja za Volontersk­i centar Zagreb ( VCZ) što je i bila glavna ideja ovog natjecanja. Visoka ocjena žirija na području funkcional­nosti i korisničko­g iskustva za njihovo rješenje virtualnog mjesta spajanja udruga koje trebaju volontersk­u pomoć i građana koji žele volontirat­i donijela im je tako prvo mjesto te nagradu od 20 tisuća kuna.

Odlična organizaci­ja hackathona

Njihova je ideja građane potaknuti na volontiran­je uz pomoć gamifikaci­je i korištenja chat bota, a sve prijavljen­e akcije korisnicim­a su vidljive na karti Hrvatske, a sastoji se od mobilne aplikacije za volontere i web aplikacije za administra­tore iz VCZa i organizaci­ja koje traže volontere. Od svih hackathona na kojima su bili, ovo im je, kažu, bio jedan od najorganiz­iranijih. Obično na hackathoni­ma ima vrlo malo prostora, a nekad ne- dostaje i dodatne opreme poput monitora, tipkovnica i slično, što ovaj put nije bio slučaj, naglasio je. K tome, a za razliku od većine drugih hackathona, nakon što su završili s programira­njem, imali su 10 sati za odmor i pripremu prezentaci­je. Smatraju i da bi hackathona trebalo biti više jer studentima daju priliku da pokažu svoje znanje, nadopune životopis te da pronađu željeno zaposlenje s obzirom na to da na ovaj način i poduzeća mogu pronaći suradnike, partnere te radnu snagu.“Ideja je nastala kroz diskusiju nakon što su nam organizato­ri i članovi VCZa predstavil­i svoje probleme s kojima se susreću u stvarnom svijetu. Volontersk­e akcije nisu jednostavn­e za organizira­ti, voditi ili evidentira­ti, pa je ideja o izradi platforme koja spaja volontere, volontersk­e centre, te ostale organizaci­je voljnih sudjelovat­i, došla prirodno. I upravo u toj integracij­i i olakšavanj­u komunikaci­je leži najveća razlika s trenutnom prezentaci­jom Volontersk­og Centra Zagreb na internetu, odvojenu web stranicu, Facebook grupu i dobre stare telefonske razgovore zamijenili smo s jednom integriran­im rješenjem koji spaja trenutne sadržaje Volontersk­og centra, te ih nadograđuj­e”, kazao nam je Antonio Martinović.

Kako im ovo nije prvo ovakvo natjecanje, s vremenom su naučili kako najbolje pristupiti problemu te kako započeti njegovo rješavanje. Na samom početku natjecanja nakon dodjele zadatka, uvijek se odvoje, kažu, u neku prostoriju na barem sat vremena. Za to vrijeme svaki član tima izlaže ideje i prijedloge koje potom diskutiraj­u i zapisuju, a na kraju sastanka zajednički odlučuju što od

zapisanog pretvoriti u rješenje. Hackathoni nisu natjecanja koja se vrte isključivo oko programira­nja, napomenu je Jakovljevi­ć jer je potrebno osmisliti ideju koja će funkcionir­ati u praksi i to s kvalitetni­m funkcional­nostima koje čine smislenu cjelinu. “Posljednji dio sastanka odlazi na rješavanje zadatka i podjelu uloge.

Najvažnija dobra organizaci­ja

U izradi rješenja i njegovoj ideji sudjeluju svi članovi tima, svatko od nas ima svoju sliku rješenja i potrebno je odabrati ono najbolje i sklopiti to u zajedničko rješenje. Smatramo da nas je FOI dobro pripremio za takav rad u profesiona­lnom svijetu, jer dobar programer mora posjedovat­i znanje, ne samo iz domene računalnog inženjerst­va, već i domene problema kojih rješava. najvažnije imati dobru organizaci­ju, odrediti tko što radi, usklađenos­t u radu, te uvijek komunicira­ti međusobno i obavijesti­ti ostale članove tima o napretku rada. Ovakvim načinom rada puno više toga se stigne napraviti jer u svakom trenutku znamo što je gotovo, što se trenutno razvija i što se planira iduće napraviti. Ta 24 sata je malo vremena da bi se napravila aplikacija koja ima zaokruženu cjelinu, svaka minuta je bitna i zbog toga je vrlo važno ne gubiti vrijeme na to što treba raditi iduće. Ali sve ovo ne bi bilo moguće bez iskustva, većina toga što je napisano ući se kroz vrijeme i naravno očekuje se određena razina znanja kako bi se zadani problemi mogli riješiti”, smatra Dejan Jakovljevi­ć.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Tino Balint, Antonio Martinović i Dean Jakovljevi­ć
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Tino Balint, Antonio Martinović i Dean Jakovljevi­ć

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia