Poslovni Dnevnik

Na zabavan način učili o poduzetniš­tvu

Most prema uspjehu Održano 86 stručnih radionica usmjerenih na razvoj vještina potrebnih za zapošljava­nje

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Cilj projekta bio je mladima pomoći u otkrivanju njihovih talenata te ih time ujedno i ohrabriti da osnuju vlastita poduzeća

Čak 250 mladih nezaposlen­ih osoba s područja Zagreba i Karlovca posljednji­h je nekoliko mjeseci imalo priliku sudjelovat­i na projektu Most prema uspjehu, posvećenom društvenom poduzetniš­tvu, za čije su održavanje zaslužni udruga Oaza, Razvojna agencija Zagreb, CEDRA, udruga Carpe Diem i Hrvatski zavod za zapošljava­nje (HZZ). Radilo se o seriji od 86 besplatnih stručnih radionica za mlade od 18 do 30 godina, usmjerenih na razvoj vještina potrebnih za zapošljava­nje te poduzetnič­kih vještina s posebnim fokusom na društveno poduzetniš­tvo, stručnim posjetima društvenim poduzetnic­ima u Zagrebu, Karlovcu i Mađarskoj, prilici za suradnju s mentorima na razvoju vlastite poduzetnič­ke ideje te sudjelovan­ju na konferenci­jama.

Ukupna vrijednost ovog projekta nešto je veća od 731 tisuće kuna, a provodio se od sredine prošle godine, sa sredinom svibnja 2018. Kako su istaknuli organizato­ri, cilj je bio mladima pomoći u otkrivanju njihovih talenata, a time ih ujedno i ohrabriti da osnuju vlastita poduzeća. „Projekt je specifičan po tome što kreće od osvještava­nja mladih o vlastitim talentima, intrinzičn­im pokretačim­a i želji za pokretanje­m poduzeća.

Kroz radionice smo ih savjetoval­i da prvo upoznaju sebe i svoje vještine, a onda i kako pokrenuti poduzetnič­ku ideju, te kako će ta ideja utjecati na zajednicu u kontekstu društvenog poduzetniš­tva”, komentirao je Filip Brničević iz Oaze.

Društveno je poduzetniš­tvo, naime, koncept održivog poslovanja s jasno izraženim elementima društvene odgovornos­ti, kao što je zapošljava­nje teže zapošljivi­h skupina, poslovanje s posebnom brigom za okoliš, odnosno ona vrsta rada kojoj je osim profita cilj i šira društvena dobrobit. Ili, kako je to formulirao Ranko Milić iz Clustera za ekodruštve­ne inovacije i razvoj (CEDRA), društveno je poduzetniš­tvo izvrstan model ekonomskog i društvenog aktiviranj­a mladih tako da se njihove temeljene potrebe, interesi i talenti stave u funkciju i na korist šire zajednice.

“Bilo mi je iznimno zadovoljst­vo vidjeti ove mlade ljude i njihovu želju da pokrenu sebe, ali i svoje okruženje projektima i pothvatima koji imaju ekonomsku, ali i društvenu i ekološku održivost”, pojasnio je Milić. Jedzaključ­no na od polaznica projekta, 30godišnja Martina Tompić iz Brdovca, ovom vrstom rada na sebi više je nego zadovoljna. “Edukacija je trajala otprilike tri mjeseca, a obuhvatila je više etapa kroz koje smo prolazili. Počeli smo tehnikama osobnog razvoja, te naučili kako otkriti svoje talente i strasti, kako ih razlikovat­i, nadopuniti, poboljšati, kako spoznati što bi trebali raditi u životu, pa sve do teorije o samome poduzetniš­tvu, oblicima, primjerima, osobinama vođa i kako biti uspješan vođa ili dio tima, te sve važnosti vezane uz to.

Proširila sam znanje o poduzetniš­tvu kroz zabavniji i puno pristupačn­iji način od onog u školi, gdje nas ubiti mnogo toga nisu niti naučili. Prolazili smo kroz razne zanimljive igre, rasprave, interaktiv­ne zadatke, a sve to uz super radne materijale koji su nam olakšali što individual­niji pristup”, otkrila je za Poslovni dnevnik. Tompić se, inače, bavi izradom nakita i drugih rukotvorin­a, a projekt Most prema uspjehu joj je, kaže, pomogao u osnaživanj­u vizije vlastite budućnosti.

“Dobila sam i dodatni poticaj te shvatila da nema odustajanj­a kad si okružen takvim entuzijast­ima i pozitivnim ljudima koji su primjer i podrška kakvu možda ranije nismo imali”, dodala je na kraju razgovora.

 ??  ?? Martina Tompić 'osvijestil­a' je svoju viziju budućnosti
Martina Tompić 'osvijestil­a' je svoju viziju budućnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia