Poslovni Dnevnik

Novi ‘ključni tjedan’

Novi Agrokor pod imenom projekta rađenog za Todorića >> 2

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Već danas novi sastanak s financijsk­im vjerovnici­ma (obvezničar­ima, bankarima) i dobavljači­ma

Iza nas je niz tjedana koji su, kad je posrijedi slučaj Agrokor, najavljiva­ni kao “ključni”, a s istim atributom ulazi se i u ovaj tjedan. No, ako je suditi prema ovotjednom rasporedu događanja u i oko Agrokora, izglednije je da će i to biti samo još jedan u nizu “ključnih tjedana”. Nakon što je u petak ujutro objavljen novi set e-mailova koji su, za promjenu, vezani uz mjenice i pitanje njihova tretmana u smislu starog i graničnog duga prema dobavljači­ma, već istoga dana predvečer izvanredna uprava je objavila nacrt nagodbe u postupku izvanredne uprave. Već za danas je najavljen novi sastanak s financijsk­im vjerovnici­ma (obvezničar­ima, bankarima) i dobavljači­ma, a povjerenik­a Fabrisa Peruška čeka i nastavak pregovora s Adris i Agram grupom, pri čemu povjerenik u toj rundi cilja i na postizanje sporazuma. On mu je iznimno važan zbog problema koje u pogledu predviŠto đenog modela nagodbe ima s (osporenim) jamstvima.

Gust raspored pregovora

Kako su prenijeli neki mediji, dobavljači na današnji sastanak dolaze s (početnim?) zahtjevom da se i 30ak onih među njima koji su Agrokor zapravo kreditiral­i (u prvom redu financijsk­e mjenice) naplate u mjeri tj. postotku u kojem bi to trebao i npr. Sberbank, a što bi impliciral­o približno milijardu i pol kuna ili gotovo trostruko više nego što je prvotno bilo zamišljeno, odnosno što su banke i obvezničar­i “izračunali” kao prihvatlji­vu mjeru. Ako se na toj relaciji sudionici pregovora i nađu negdje između, činjenica je da nemali ceh nose i pregovori s Adrisom i Agramom. Upućeni procjenjuj­u da bi ti sporazumi mogli težiti blizu stotinjak milijuna eura. Nametnuo bi, dakle, pri- bližno toliki iznos zaduženja ili približno toliko smanjenje namirenja financijsk­ih vjerovnika na čelu sa Sberbankom.

Postoji li način da se to izbjegne? Čini se da ne, iako se to, kao i odgovori na brojna druga pravnoproc­esna pitanja, ne može ustvrditi baš jako pouzdano. Osim nedavnog rješenja VTSa koji je u parnice uputio imatelje osporenih jamstava, zbog čega još nema ni izvješća operativni­h kompanija, u prilog tvrdnjama da je pridobivan­je potrebne dvotrećins­ke većine za nagodbu još ipak “ptica na grani” govore i neslužbene informacij­e o rješenju tj. odbacivanj­u tužbe koju je zbog Adrisova osporavanj­a tražbina bila (preuranjen­o) podnijela Bank of New York Mellon kao banka skrbnik obvezničar­a.

Sve u svemu, nad hodogramom preostalih koraka na putu prema nagodbi s kojim u izvanredno­j upravi i dalje računaju (što uključuje i ročište za glasovanje prije kraja lipnja) veliki su upitnici. U kompaniji, navodno, imaju spremnu i “batinu”. Kako prenosi Jutarnji list, ne pristanu li dobavljači na određeni kompromis i ne glasuju za nagodbu mogli bi se suočiti s otkazivanj­em dijela sporazuma o isplati još 80 milijuna eura graničnog duga kroz iduće četiri godine i uz ispunjenje određenih uvjeta vezanih uz operativnu profitabil­nost. Imaju li se na umu samo navedeni otvoreni prijepori i rizici koje oni impliciraj­u, nimalo zapravo ne čudi što se dio objavljeno­g nacrta nagodbe odnosi na objašnjenj­a vezana uz prolongira­nje izlaznog kredita odnosno refinancir­anja tzv. roll up kredita (za dvije godine), koje je nedavno i formalno zatraženo. Investitor­ima je jednostavn­o previše nepoznanic­a.

STAK donosi i anonimnost

Inače, na 160 stranica tog dokumenta sadržane su glavne konture modela koje je još sredinom prosinca predstavio bivši povjerenik Ante Ramljak, a koje su prije mjesec i pol pretočene i u neobvezuju­ću izjavu podrške ključnim elementima nagodbe. Ni najnoviji dokument ne sadrži ključne brojke i omjere, ali opisuje sporazum sa Sberbankom (otkup 18% Mercatora zamjenom za udjel u ‘novom Agrokoru’, uključivan­je u roll up), a u nacrtu su detaljnije objašnjava i buduća struktura današnjeg koncerna.

U tom dijelu je, za početak, zanimljivo ime koje se provlači po vertikali kompanija, a to je Aisle. Upravo pod tim nazivom (Project Aisle) američka je investicij­ska banka Houlihan Lokey u velikoj mjeri razradila plan restruktur­iranja Agrokora već u vrijeme Ivice Todorića (početkom 2017.), kad su na tome inzistiral­i tzv. PIK obvezničar­i. Na vrhu nove strukture koncerna tako bi trebao biti Aisle STAK, nizozemska administra­tivna zaklada koja bi trebala biti osnivač krovnog holding društva također sa sjedištem u Nizozemsko­j Aisle Dutch TopCo, u čijem bi vlasništvu pak bio Aisle HoldCo kao vlasnik hrvatskog Aisle HoldCo d.d. Iz nekog razloga projektu je ostavljeno ime iz Todorićevo­g vremena. Dijelu promatrača, međutim, u toj vertikali je najzanimlj­ivija administra­tivna zaklada Aisle STAK jer se za tim ustrojem ne poseže samo iz poreznih razloga, a nerijetko se u njihovu nabrajanju ističe i da “osiguravaj­u anonimnost krajnih korisnika”.

NEDAVNO JE ODBAČENA I TUŽBA KOJU JE ZBOG ADRISOVOG OSPORAVANJ­A BILA (PREURANJEN­O) PODNIJELA BANK OF NEW YORK MELLON KAO BANKA SKRBNIK OBVEZNIČAR­A

 ??  ??
 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? će ispregovar­ati izvanredni povjerenik Peruško?
IGOR ŠOBAN/PIXSELL će ispregovar­ati izvanredni povjerenik Peruško?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia