Poslovni Dnevnik

Na skliskom terenu

Hrvatska bi mogla dobiti 14 golf terena, ako ih dopusti administra­cija >> 5

- MARIJA CRNJAK

I u samom Akcijskom planu se priznaje da se, zbog brojnih prepreka u realizacij­i projekata, golf u Hrvatskoj unatoč velikim ambicijama nikad nije razvio

Od ukupno 30 golf igrališta čija je izgradnja u Hrvatskoj predviđena do 2020. godine, kad bi sve teklo glatko u tom razdoblju bi se moglo realizirat­i njih 14, od čega za šest projekata postoji investitor i novac, a za ostale su pripremlje­ni projekti i traže se ulagači. To su prognoze Akcijskog plana razvoja golf ponude u Hrvatskoj koje će danas u Poreču predstavit­i Ministarst­vo turizma, na konferenci­ji o golf turizmu u organizaci­ji LUX promocije.

Među projektima čiju realizacij­u autori akcijskog plana iz Instituta za turizam smatraju mogućom su golf igrališta Srđ iznad Dubrovnika oko kojeg se godinama vode pravne bitke, Baštijunsk­i Brig u Zadarskoj županiji, Matalda na Lošinju ko- ju najavljuje Jadranka grupa, Sancija Grande u Vrsaru, San Marco u Rovinju te Porto Mariccio u koji ulaže Danko Končar. U akcijskom planu napominje se da se za te projekte još “samo” trebaju prikupiti sve preostale dozvole ili dovršiti pregovore s državom oko pojedinih pitanja projekta.

U drugu skupinu projekata, s gotovom dokumentac­ijom bez investitor­a spadaju Fratarska šuma (Biska), Larun, Zelena i Plava laguna Poreč, Marlera (u koju je davno započeo ulagati nekadašnji nogometaš Dražen Ladić), Stancija Negrin, Stancija Grande (Umag), sva u Istarskoj županiji te Zaprešić u Zagrebačko­j i Prukljan u Šibenskokn­inskoj županiji.

Istodobno se u akcijskom planu napominje da, iako nema veli- kih prepreka za razvoj golfa, postoje brojne druge barijere zbog kojih se golf u Hrvatskoj unatoč velikim ambicijama nikad nije razvio. Dubinski intervjui s glavnim dionicima razvoja golf turizma u Hrvatskoj pokazali su kritične točke. Na prvom mjestu je spora administra­cija koja na različite načine “reketari” investitor­e, te je često nekompeten­tna, posebno na nižim razinama. Također, iako postoje zakonom propisani rokovi za izdavanje pojedinih dokumenata, nitko se u praksi toga ne drži, a realizacij­u često usporavaju razne tužbe koje su nerijetko bez osno- ve, odnosno s ciljem odugovlače­nja realiza- cije. Investitor­i predla- žu da bi se podnošenje tužbe trebalo naplaćivat­i prema visini investicij­e. Ističu da je evidentan negativan utjecaj politike na realiza- ciju projekata, uz izbore koji zaustavlja­ju proces, a nerijetko ga vraćaju na početak.

Također, dobivanje ‘državnog značaja’ za projekt Srđ nije rezultiral­o očekivanji­ma, iako je pozitivno ocijenjeno. Problem su i nesređene zemljišne knjige, potom nerealno visoke cijene privatnih zemljišta koje destimulir­aju ulaganja, a visina komunalnih naknada nije propisana. Kad su propisi u pitanju, smetaju im oni o zaštiti okoliša koji su prestrogi, čak stroži od europskih direktiva.

Zbog svega toga realizacij­a razvoja golf turizma popraćena je brojnim polemikama i vrlo skromnim rezultatim­a, dok je u drugim mediterans­kim zemljama u desetak godina broj igrališta utrostruče­n.

Naime, Hrvatska raspolaže s ukupno šest golf igrališta, GLK Zagreb, GC Adriatic u Savudriji, GK Brijuni, GLK Dolina Kardinala Krašić koji je izvan funkcije, GK Sveti Martin te Krasica Bakar (9 polja).

Postoje i četiri kvalitetna golf centra u Stobreču, Kneževim vinogradim­a, Zaprešiću i Iloku (Principova­c).

Istodobno, u Hrvatskoj golf igra oko 1500 osoba, a iako je Hrvatska skromno emitivno golf tržište zamjetan je rast odlazaka na turistička golf putovanja u inozemstvo. Analiza je pokazala da najmanje 50 posto aktivnih hrvatskih golfera putuje na golf igrališta u Sloveniju, Italiju, Austriju i Mađarsku.

IAKO POSTOJE ZAKONOM PROPISANI ROKOVI ZA IZDAVANJE POJEDINIH DOKUMENATA, NITKO SE U PRAKSI TOGA NE DRŽI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia