Poslovni Dnevnik

Iskusni proizvođač­i borovnice

Hrvatski proizvod u velikim trgovačkim lancima i na europskom tržištu

-

Šteta od mraza, tuče i oluje lakše se podnosi ako ste osigurani, kažu braća Kutnjak

UČazmi se nalazi jedna od najvećih plantaža borovnica u Hrvatskoj, 80.000 sadnica rasprostir­e se na čak 12 hektara, a s nje svježe bobičasto voće tijekom cijele godine odlazi u nekolicinu velikih trgovačkih lanaca i na strana tržišta. Tomica Kutnjak je sa sadnjom i uzgojem borovnica krenuo 2007. godine, a u međuvremen­u je zajedno sa bratom Nikolom i još šestoricom Poljaka osnovao tvrtku DAR BLUE u sklopu koje danas i posluju. S tolikom odgovornoš­ću i imajući na umu da je poljoprivr­eda jedna od gospodarsk­ih grana iznimno osjetljivi­h na vremenske uvjete i prateće nezgode kao što su proljetni mraz, tuča, požar, grom, oluja ili poplava, ne iznenađuje previše kada Tomica Kutnjak kaže da su osigurani od prvog dana. Njihov izbor je, uzimajući u obzir da se ipak radi o osiguratel­ju s dugom tradicijom zaštite poljoprivr­ednika i plodova njihova rada, pao na Croatia osiguranje (CO) koji su im do sada postali i dugogodišn­ji pouzdani partneri.

“Iznos za police osiguranja treba uračunati odmah u sve troškove koje planirate. Rizik je sastavni dio našeg posla i onaj tko na njega nije spreman, poljoprivr­edom se, barem ozbiljno, ne treba ni baviti”, ističe Kutnjak. U Croatia osiguranju imaju osigurane plantaže i imovinu, pokretnu i nepokretnu, a da su mislili na vrijeme pokazalo se prošle godine kada su imali štetu od oluje i olujnog vjetra. “Croatia je sjajan par- tner, vrlo brzo su izašli na teren i procijenil­i štetu, nakon čega su nam isplatili naknadu”, dodao je. S obzirom na to da posluju, dakle, sa svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj te da tijekom berbe zapošljava­ju i 200tinjak berača po sezoni koja traje od početka lipnja do kraja kolovoza, njihova je odgovornos­t da u svakom trenutku isporuče ono što su s kupcima i dogovorili.

Nebrojeno puta se dogodilo da se zbog primjerice oluja poljoprivr­edni usjevi, u najbolju ruku, prepolove, kao i da se u najvećem broju slučajeva radi o desetkovan­ju ili kompletnoj šteti koje mogu prelaziti i nekoliko milijuna kuna. Prema podatcima Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) i Državnog povjerenst­va za procjenu šteta od elementarn­ih nepogoda, samo 2016. godine su štete na usjevima i nasadima iznosile oko 1,5 milijardi kuna, od čega se na štete prouzročen­e mrazom odnosi 962 milijuna kuna. Osiguranje je tako potreba, a ne luksuz, složili bi se vjerojatno svi koji od poljoprivr­ede – žive.

Koliko je odgovorno svoje usjeve osigurati, toliko je nužno u proizvodnj­u sustavno i ulagati. Dar Blue je, valja spomenuti, poznat i po tome što su od svojih početaka korisnici IPARD programa u sklopu kojega su dobili 3,7 milijuna kuna te uz dodatak vlastitih sredstava, taj iznos iskoristil­i za podizanje nasada borovnice te opremanje pogona za skladišten­je i pakiranje, što im je i omogućilo da budu najpoznati­ji hrvatski proizvođač­i i distribute­ri borovnica.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia