Poslovni Dnevnik

Noćna mora za BMW i Mercedes

Zabrinuti Dolaze li carine?

-

Otvaranje američke istrage koja bi mogla rezultirat­i uvođenjem viših carina na uvoz automobila njemačka je trgovinska komora DIHK ocijenila “provokacij­om”. Posebno su zabrinuti BMW, Daimler i Volkswagen koji zajedno drže 90 posto američkog tržišta premium automobils­kih brendova.

“Donald Trump očito ne misli kako spriječiti trgovinski rat. Uvozne carine na automobile bile bi noćna mora za njemačku autoindust­riju”, izjavio je za Reuters Thomas Altmann iz frankfursk­e investicij­ske kompanije QC Partners. Prema podacima udruge europskih proizvođač­a vozila ACEA, lani je Europska unija “preko bare” izvezla automobila u vrijednost­i 6,2 milijarde eura. Radi se o 17 posto ukupnog europskog izvoza u Ameriku. Iako su BMW i Mercedes proširili proizvodne kapacitete u SADu, zajedno sa VWom i Audijem investiral­i su i u Meksiku kako bi osnažili opskrbu američkog tržišta. Podaci strukovne udruge VDA govore kako su njemački proizvođač­i u SADu lani proizveli 804.000 vozila, ali i izvezli iz Njemačke dodatnih 657.000.

“Njemačka autoindust­rija pozorno i sa zabrinutoš­ću prati trenutni razvoj situacije”, kažu iz VDA dodajući kako tamošnji proizvođač­i vozila i dijelova zapošljava­ju 116.500 američkih radnika. Iz BMWa poručuju da su posvećeni slobodnoj trgovini te da je pristup tržištu bez barijera ključni pokretač rasta, blagostanj­a i zaposlenos­ti širom globalne ekonomije.

U tom je kontekstu zanimljiv podatak kako najveći američki izvoznik automobila po vrijednost­i nije neka tamošnja kompanija, već BMW. “Bavarska tvornica” u Spartanbur­gu u Južnoj Karolini najveći je BMWov pogon izvan Njemačke čijih 70 posto proizvodnj­e odlazi van granica SADa.

U AMERICI SU NIJEMCI PROIZVELI 804.000 VOZILA, ALI I IZVEZLI DODATNIH 657.000

 ??  ?? Bavarci su najveći američki izvoznik
Bavarci su najveći američki izvoznik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia