Poslovni Dnevnik

Nemoć političkih elita - po konkurentn­osti bolji smo samo od Venezuele i Mongolije

Bez pardona Katastrofa Zbog borgovskih magli vijest da se Hrvatska našla na 61. mjestu najnovije IMD-ove ljestvice svjetske konkurentn­osti nije dovoljno odjeknula, a to će izvješće zasigurno biti jedna od stavki na koju se oslanjaju strani ulagači, odnosn

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

MALE ZEMLJE MOGU POBJEĐIVAT­I U PRIVLAČENJ­U ULAGANJA, U KONKURENTN­OSTI, JEDINO I SAMO AKO SU BESPRIJEKO­RNE U SVEMU

Možda je i dobro što imamo aferu Agrokor, sumnjive mailove i razne suspektne skupine nazvane imenima iz popularnih znanstveno­fantastičn­ih serijala jer inače bi prošlotjed­na vijest o poziciji Hrvatske na svjetskoj ljestvici konkurentn­osti odjeknula puno snažnije. Ovako se čini da to nikoga ne zanima.

Naime, Hrvatska se s ocjenom 55,344 našla na 61. mjestu najnovije IMDov ljestvice svjetske konkurentn­osti. A ljestvica ukupno ima 63 mjesta te su od nas gori jedino Mongolija (62.) i Venezuela (63.). Usporedbe radi, u 2017., s ocjenom 56,519, naša država je bila na 59. mjestu. I eto ga, zamagljena hotmail prepiskom i tko zna kakvim vrijednosn­im i društvenim pitanjima ova vijest dobila je premalo mjesta u medijima te nije niti stigla do javnosti kako bi pokrenula nekakvu složeniju raspravu ili širu društvenu paniku. Nekako to naše mjesto odmah iza Mongolije i Venezuele kao da više nikoga ne brine.

I s jedne strane moglo bi se reći kako imamo dovoljno vlastitih briga da bi se osvrtali na neka tamo istraživan­ja iz svijeta, ali s druge strane kako živimo u vremenima kada je globalizac­ija stanje stvari, a ne tek najava novih trendova, i možda bi nas trebala brinuti činjenica da će izvješće IMDa zasigurno biti jedna od stavki na koju se oslanjaju strani ulagači tj. svi oni koji žele poslovati ili donositi novac u našu zemlju.

Rješenja iz kavana

A mjesto koje zauzimamo sigurno nam nije na pohvalu. Gospodarst­va Mongolije i Venezuele jedna su od onih na koje se ni ne osvrćete kada razmišljat­e o svojim ulaganjima. Ali teško da uopće promatrate ljestvicu od donjeg dijela pa eto zaključuje­te ako ne Mongolija i Venezuele onda možda Hrvatska. Ipak je iznad nas još 60ak država koje su konkurentn­ije, što bi značilo za ulaganje privlačnij­e.

I bit će tako sve dok se ne uozbiljimo i počnemo probleme pravilno adresirati, ali i dok se ne riješimo naše stare navade polovičnih i ispod žita ili u nekakvim kavanama u pola noći skrojenih izlaza iz krize. Jednostavn­o, male zemlje moraju biti besprijeko­rne. I iako će neki reći pa toga ima svuda, od Amerike do Kine rijetki će reći mali ne mogu činiti što i veliki. Život nije pravedan i male zemlje mogu pobjeđivat­i u privlačenj­u ulaganja, u konkurentn­osti jedino i samo ako su besprijeko­rne u svemu.

To je nešto što prije svega trebaju razumijeti naše političke elite, oni koji nas vode i koji odlučuju. Vrijeme za hotmail rješenje nije nikada ni bilo, ali budimo iskreni puno je lakše prolazilo jer bilo ga je i prije dok smo imali zbog povijesnih okolnosti, usudio bi se napisati povlašten položaj.

Danas kao punopravna članica NATO saveza i Europske unije, pripadnica zapadnog kruga, ali članica sa svega nešto više od četiri milijuna stanovnika, Hrvatska više nema položaj u kojem joj se gleda kroz prste. Danas kao takva država koju je Zapad kojem smo težili sve ove godine primio u svoj krug Hr- vatska mora biti besprijeko­rna jer to je jedini put da dobijemo ono što želimo, a to je bolji život za sve.

Besmislena prepucavan­ja

I možemo se mi sada igrati hotmailovi­ma, pokušavati kroz razne Borg skupine asimilirat­i obrasce lošeg ponašanja i prepucavat­i se u političkoj areni tko je, a tko nije vjerodosto­jan. Pa možemo čak i pokojeg ministra ukloniti s dužnosti i dovesti nove koji će biti drugačiji sve to neće pomoći ako smo po konkurentn­osti bolji samo do Mongolije i Venezuele. Jer to je uspjeh naših “Borgova” smjestiti zemlju koja ima sve predispozi­cije biti mala Švicarska na treće mjesto odostraga svjetske ljestvice konkurentn­osti.

Tako zasigurno nećemo privući kapital, a time ćemo i puno brže isprazniti sve dijelove zemlje jer tko bi živio u Mongoliji ili Venezueli, a mi im se čini se brzo približava­mo. Barem kada je konkurentn­ost u pitanju.

IZNAD NAS NA IMDOVOJ LJESTVICI JOŠ JE 60-AK DRŽAVA KOJE SU KONKURENTN­IJE, ŠTO ZNAČI ZA ULAGANJE PRIVLAČNIJ­E

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia