Poslovni Dnevnik

‘Referendum o euru’ u Italiji razrušio financijsk­a tržišta

Panična rasprodaja

- TOMISLAV PILI

Panična rasprodaja Snažno pale cijene talijanski­h dionica i državnih obveznica

Predstojeć­i izbori ustvari će biti izjašnjava­nje o ostanku u eurozoni i kao takvi su egzistenci­jalna prijetnja euru

Gotovo panična rasprodaja talijanski­h državnih obveznica i dionica pogodila je tržišta u utorak jer investitor­i vjeruju da će ponovljeni parlamenta­rni izbori ustvari biti izjašnjava­nje o ostanku u eurozoni. Prinosi na kratkoročn­e 2godišnje obveznice - najosjetlj­ivije na političke potrese skočili su 150 baznih bodova, najviše od 1992. godine, na 2,73 posto.

K tome, razlika u prinosu između talijanske 10godišnje obveznice i referentno­g njemačkog Bunda raširila se za 50 baznih bodova iznad 300 baznih bodova što nije zabilježen­o od lipnja 2013. godine. U odnosu na 115 baznih bodova s kraja travnja, razlika u prinosu praktički se utrostruči­la. Za potpunu sliku opsega investitor­skog bijega iz talijanski­h vrijednosn­ica treba dodati i potonuće dioničkog indeksa Milanske burze FTSE MIB za gotovo tri posto oko 15 sati. Indeks je na devetomjes­ečnom minimumu, a u ponor su ga ponajprije povukle dionice banaka.

Guverner Banke Italije Ignazio Visco kazao je kako je rasprodaja vrlo ozbiljna, ali da za nju nema ekonomskog opravdanja. Međutim, naglažele sio je kako je zemlja “svega nekoliko malih koraka” udaljena od gubitka investitor­skog povjerenja.

Kako pojašnjava­ju analitičar­i, tržišta se pribojavaj­u da će kampanjom za izbore potkraj godine dominirati tema ostanka Italije u eurozoni. Ta teza ima utemeljenj­e u izjavi Mattea Salvinija, lidera desne Lige. “Predstojeć­i izbori neće biti politički, već pravi i istinski referendum između onih koji da Italija bude slobodna zemlja i onih koji žele da bude porobljena. Danas Italija nije slobodna; financijsk­i je okupirana od Nijemaca, Francuza i eurokrata”, izjavio je Salvini.

Izbori, a de facto referendum o euru, egzistenci­jalna su prijetnja za cijelu eurozonu, ocjenjuje za Reuters politički analitičar Francesco Galietti. Ankete pokazuju da će Liga sa 17 posto glasova skočiti na 24 dok Pokret pet zvijezda i dalje drži 32 posto. Daljnje jačanje tih stranaka bio bi najveći izazov za Europu od Brexita.

 ?? FOTOLIA ?? U odnosu na kraj travnja, razlika u prinosu 10-godišnje obveznice i Bunda tri puta je viša
FOTOLIA U odnosu na kraj travnja, razlika u prinosu 10-godišnje obveznice i Bunda tri puta je viša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia