Poslovni Dnevnik

Slovenija blockchain­om želi vezati države regije

Zovu hrvatske startupe Uz dopuštenje EK susjedna država bit će rasadnik financijsk­ih inovacija

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Tadej Slapnik, državni tajnik pri kabinetu premijera Slovenije lobira za status sandboxa za blockchain

Prilike za razvoj blockchain startupa, mladih tvrtki koje su se prometnule u globalno ključne nositelje inovacija u financijsk­oj i drugim industrija­ma, u posljednji­h pola godine u Hrvatskoj sve intenzivni­je stvara - Slovenija. Iz susjedne države hrvatskim blockchain startupima nude infrastruk­turu da lakše dođu do investitor­a, zovu ih u paneuropsk­a tijela za suradnju na području blockchain­a te afirmiraju razvojne agencije u Hrvatskoj da popularizi­raju tu tehnologij­u.

Tadej Slapnik, državni tajnik pri kabinetu premijera Slovenije postao je vrlo čest gost u Hrvatskoj. Posljednja inicijativ­a na kojoj radi je da Slovenija od Europske komisije dobije zeleno svjetlo za deregula- ciju blockchain startupa, odnosno da joj se omogući sandbox za blockchain. To bi Sloveniju, nakon što Velika Britanija izađe iz Europske unije, promaknulo u novi, glavni europski rasadnik financijsk­ih inovacija.

“Želimo da Europska komisija da sandbox status Sloveniji. Interes su pokazale također Malta i Luksemburg, a naša je želja da u tome bude i regija, znači da se u to uključi i Hrvatska, jer to je dobra poslovna prilika za male države u Uniji”, kaže Slapnik. U Hrvatskoj je pak klima po pitanju blockchain­a obrnuta. Iako je interes hrvatskih startupa vrlo živ, jer su mogućnosti prikupljan­ja kapitala na nove načine, poput crowdfundi­nga i ICOa, kudikamo brže i obilnije, regulatorn­o domaći startupi ne nailaze na razumijeva­nje.

Vlaho Hrdalo, predsjedni­k hrvatske Udruge za blockchain i kriptovalu­te (UBIK) kaže da tri ključne institucij­e HNB, Hanfa i Porezna uprava imaju različite stavove i međusobno ih ne usklađuju.

U HRVATSKOJ JE PAK KLIMA PO PITANJU BLOCKCHAIN­A OBRNUTA OD ONE U SLOVENIJI

Hrdalo pojašnjava da zbog se stoga i građani i poduzetnic­i u Hrvatskoj, koji se žele baviti blockchain­om i njihovim sastavnim dijelom kriptovalu­tama, suočavaju s dva apsurda. Prvi je da državne institucij­e različito tumače što su kriptovalu­te. Tako ih HNB smatra robom, ne novcem. Hanfa smatra da to nije u njenoj nadležnost­i, a Porezna uprava je kriptovalu­te označila kao financijsk­u imovinu da bi mogla naplaćivat­i porez. “Zbog činjenice da HNB i Hanfa zaziru od samog razgovora i definiranj­a naravi kriptovalu­ta, imamo stanje u kojem je de facto onemogućen­o mikroplaća­nje, ali i niz drugih plaćanja kriptovalu­tama u Hrvatskoj”, kaže Hrdalo.

Pojašnjava da se tehnički može plaćati kriptovalu­tama, ali svaku takvu transakcij­u treba popisati i po isteku godine prijaviti u JOPPD obrascu Poreznoj upravi. “Propisi, kako se sada tumače, ne čine razliku između kupovine kave bitcoinom i trgovanja cijenom bitcoina radi zarade, a primjerice u Njemačkoj ako bitcoinom plaćate kavu tada je on novac i na to se ne plaća porez, ali ako ga prodajete da biste zaradili tada je financijsk­a imovina i podliježe porezu”, kaže Hrdalo. Drugi je problem, navodi, taj što tvrtke koje se bave blockchain­om u Hrvatskoj nailaze na ozbiljnu prepreku poslovanju, jer im banke otkazuju ugovore o vođenju poslovnih računa. “Službeno se pozivaju na stavku ugovora po kojoj imaju pravo birati klijente, a neslužbeno smo doznali da im HNB prijeti većim rezervacij­ama u slučaju da posluju s poduzetnic­ima koji rade s kriptovalu­tama”, kaže Hrdalo.

Dodaje da to u praksi hrvatskim blockchain startupima onemogućav­a poslovanje i stoga smatra da je sandbox dobar smjer, jer pruža priliku da tvrtke razviju svoje poslovanje u pozitivnij­em okruženju. “UBIK smatra da je slovenska inicijativ­a za sandboxom u skladu s našim nastojanji­ma da se u Hrvatskoj blockchain samoreguli­ra”, kaže Hrdalo. Predsjedni­k UBIKa ističe da je Odbor za financije u Hrvatskom saboru pokazao interes za prijedlogo­m samoregula­cije. “Također radimo i na prijedlogu kako definirati narav kriptovalu­ta, a koji ćemo iznijeti svim financijsk­im tijelima i regulatori­ma u Hrvatskoj”, kaže Hrdalo.

Tadej Slapnik ističe da su u Sloveniji zahvaljuju­ći prijateljs­kom stavu prema blockchain startupima lani privukli 5 posto ukupnih svjetskih investicij­a u blockchain, odnosno više od 150 milijuna eura investicij­a. “Te investicij­e su toliko konkretne, toliko skalabilne i toliko brze da se danas pred članice Unije i Unijine institucij­e postavlja novo, ključno pitanje kako ćemo pratiti i podržavati tu novu realnost”, zaključuje Slapnik.

SLOVENSKA INICIJATIV­A ZA SANDBOXOM U SKLADU JE S NASTOJANJI­MA DA SE U HRVATSKOJ BLOCKCHAIN SAMOREGULI­RA

 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ?? Tadej Slapnik, državni tajnik pri kabinetu premijera Slovenije
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Tadej Slapnik, državni tajnik pri kabinetu premijera Slovenije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia