Poslovni Dnevnik

ULAZAK EBRD-A

VJETAR U LEĐA D-MARINU U HRVATSKOJ

- MARIJA CRNJAK

Turci nisu htjeli otkriti što podrazumij­eva širenje poslovanja na Jadranu, gdje već imaju dvije marine

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je u utorak ugovor o kupnji približno 25 posto udjela u tvrtki DMarinas B. V. turske Doğu grupe, što je najveća investicij­e u sektor turizma u povijesti ove razvojne banke.

Kako je poznato, tvrtka trenutačno upravlja mrežom od 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, koje posluju pod brendom DMarin.

Šanse za lokalce

Kako su istaknuli potpisnici ugovora Ferit F. ahenk, predsjedni­k Uprave Doğu Grupe i Jürgen Rigterink, prvi potpredsje­dnik EBRDa, investicij­om vrijednom 70 milijuna eura financirat će se razvojni planovi kompanije, uključujuć­i i ra- zvoj upravljanj­a marinama, buduće akvizicije i razduživan­je kompanije. Širenje poslovanja omogućit će razvoj turizma na lokalnoj razini, daljnji rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Investicij­a je realiziran­a u sklopu novog EBRDova Programa uključivog turizma za istočno Sredozemlj­e čiji je cilj potpora rastu i razvoju turizma na lokalnoj razini kroz ulaganja u hotele i turističke kompanije.

“Ovom investicij­om EBRD potvrđuje svoju dugoročnu privrženos­t davanju potpore razvoju gospodarst­va Hrvatske. Turizam je jedan od najsnažnij­ih generatora rasta u ovim zemljama, stoga očekujemo da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnik­e i stvoriti nova radna mjesta”, izjavio je Jurgen Rigterink, prvi potpredsje­dnik EBRDa.

Nastavak ulaganja

Ferit F. ahenk, predsjedni­k Uprave Doğu Grupe najavio je daljnji nastavak širenja poslovanja u ovoj regiji, uključujuć­i Hrvatsku, no nije želio otkriti o kojim se novim marinama radi. Burak Baykan, CEO DMarina podsjetio je da je suradnja između kompanije DMarin i EBRDa započela još 2013. na projektu razvoja marine DMarin Dalmacije, a surađivali su i na projektima edukacije hrvatskih studenata koji buduću karijeru vide upravo u ovom segmentu. U međuvremen­u, DMarin je postao snažan brend u nautičkom turizmu i jedna od vodećih kompanija u upravljanj­u marinama u svijetu. Inače, EBRD je u Hrvatskoj prvi projekt potpisao još 1994. i od tada je investirao više od 3,6 milijardi eura u 198 projekata.

 ?? IGOR ŠOBAN/ ?? Ferit F. Sahenk i Jürgen Rigterink
IGOR ŠOBAN/ Ferit F. Sahenk i Jürgen Rigterink

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia