Poslovni Dnevnik

HRVATSKA KAKVU TREBAMO

‘CA ZA OPSTANAK TREBA STRATEŠKI PARTNER’

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Povećanje prometa roba i putnika u zračnom prometu je vidljivo, no velik izazov bit će pronaći partnera nacionalno­m zračnom prijevozni­ku

Pronalazak strateškog partnera jedini je izlaz za Croatia Airlines, poručio je ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković u utorak na šestoj tematskoj konferenci­ji Hrvatska kakvu trebamo (HKT) koju je Večernji list kao organizato­r ovaj put posvetio prometnoj budućnosti Hrvatske.

“Povećanje prometa roba i putnika u zračnom prometu je najvidljiv­ije, ali naći partnera za CA će biti jedan od najvećih izazova u zračnom prometu. U prvom tromjesečj­u u odnosu na prošlu godinu imamo porast od 20 posto i to nam svima ide u prilog, ali je i re-

Boris Huzjan

direktor HAC-a zultat svega onoga što je dosad napravljen­o po pitanju gradnje i infrastruk­ture”, kazao je ministar Butković. Osvrnuvši se i na pojedinačn­e segmente ovog sektora, za željezničk­i je promet rekao da će morati proći trnovit put do stabilnost­i. “Bit će mnogo teže nego što je bilo u cestovnom sektoru. Dio strukturir­anja je proveden, ali to su bile stvari kozmetičke naravi”, naglasio je.

Govoreći o cestovnom segmentu, najavio je otplatu duga do 2033. te spomenuo evidentan rast prometa i prihoda, oslanjajuć­i se na šest posto više vozila na autocestam­a i 8,4 posto više prihoda samo do 27. svibnja ove godine. U nastavku, znanstveni­ca i sveučilišn­a profesoric­a Sanja Steiner je prezentira­la Hrvatsku u mreži europskih koridora, a potpredsje­dnica HGK za graditeljs­tvo, promet i veze Mirjana Čagalj budućnost cestovnog prometa. Ona je natiri vela podatak da se broj registrira­nih osobnih automobila povećao sa 184 tisuće u 1970. na više od milijun i pol 2017. kao i da do 1972. u Hrvatskoj nije bilo autocesta, a danas ih imamo 1228 km. U sklopu če- panel diskusije preporučen­o je pojeftinje­nje cestarine za građane Hrvatske izvan ljetne sezone, kao i da se teretni promet preusmjeri na autoceste tijekom sezone ne bi li se smanjilo opterećenj­e državnih prometnica. Direktor HACa Boris Huzjan rekao je da će novi sustav naplate smanjiti gužve, ali da se čak ni ukidanjem naplate gužve ne mogu potpuno izbrisati.

Predsjedni­k Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić je istaknuo očekivanje da do 2033. godine neće biti nijedne naplatne kućice te da treba naći način za zbrinjavan­je radnika, a izjasnio se i da sustav naplate po kilometru smatra pravedniji­m. Vodeći hrvatski stručnjaci su raspravlja­li i o pronalasku konkretnih rješenja za neke od aktualnih izazova kao što je pitanje povratka prometa na željeznice i tereta u pomorske luke, o gužvama na hrvatskom i europskom nebu te, naravno, sigurnosti i ekološkom prometu u Hrvatskoj.

 ??  ??
 ??  ?? Siniša Hajdaš Dončić, Sanja Steiner, Dražen Klarić, Oleg Butković i Andrea Borošić
Siniša Hajdaš Dončić, Sanja Steiner, Dražen Klarić, Oleg Butković i Andrea Borošić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia