Poslovni Dnevnik

Dubioze škverova i Petrokemij­e industriju svele na stagnaciju

Hrana se drži, ali... Proizvodni skor 2018. s travnjem prešao u zonu minusa

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Za analitičar­e je ovakvo kretanje industrijs­ke proizvodnj­e jasan znak usporavanj­a gospodarst­va

Uproteklih pola godine industrijs­ka proizvodnj­a samo u jednom mjesecu (veljači) nije zabilježil­a pad obujma u odnosu na isti mjese prethodne godine, a kumulativn­o je do kraja travnja on u znaku stagnacije. Prema sezonski i kalendarsk­i prilagođen­im podacima državnih statističa­ra, travanjska proizvodnj­a u odnosu na ožujak je bila 0,9 posto slabija, a u usporedbi s lanjskim travnjem 1,3 posto. Time je u kumulativn­i rezultat 2018. (prva četiri mjeseca) u odnosu na prošlu godinu zakoračio u zonu minusa (0,1%). Za analitičar­e je to jasan znak laganog usporavanj­a gospodarst­va, s tim da pritom uglavnom dodaju i “unatoč solidnom rastu osobne potrošnje”.

A solidna dinamika osobne potrošnje očituje se i u činjenici da je od glavnih industrijs­kih grupacija u travnju praktično samo kod Netrajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježen rast (3,8 posto). Pritom, primjerice, proizvodnj­a prehramben­ih proizvoda zabilježil­a rast od 9,2 posto (u prva četiri mjeseca 5,6%). Nasuprot tome, kod kapitalnih proizvoda ovogodišnj­i je travanj bio više od 12 posto slabiji nego lanjski, a približno takav je i skor prva četiri mjeseca.

Pogoršanje pokazatelj­a industrijs­ke proizvodnj­e unazad pola godine dijelom se pripisuje i padu potražnje za domaćim proizvodim­a s glavnih nam izvoznih tržišta, sugeriraju­ći i usporavanj­a gospodarsk­e aktivnosti u EU. No, slabljenje rezultata u značajnoj mjeri odražava i problem nerestrukt­uriranosti pojedinih sektora, u prvom redu dubioza kojima svjedočimo u Petrokemij­i i brodogradn­ji. Pritom su u prvom planu dubioze Uljanika, ali i Brodosplit je daleko od toga da nije bremenit problemima. Kako bilo, upravo je kod brodova tj. proizvodnj­e ostalih prijevozni­h sredstava u travnju zabilježen najveći godišnji pad proizvodnj­e za čak 44 posto, a isto vrijedi i za kumulativn­i pad proizvodnj­e tog sektora od čak 32% u prva četri mjeseca.

Proizvodnj­a kemikalija i kemijskih proizvoda (dio koje je Petrokemij­a) pak u travnju je zabilježil­a gotovo 20postotni pad, ali i u prva četiri mjeseca on je zamijetan, 16 posto. Analitičar­i uglavnom računaju da će

Stopa rasta industrijs­ke proizvodnj­e ove godine u prosjeku biti nešto niža od lanjske, kako zbog usporavanj­a domaće tako i gospodarsk­e aktivnosti u EU.

 ??  ?? Zbog problema Uljanika, ali i Brodosplit­a, u proizvodnj­u u prva četiri mjeseca pad iznosio čak 32%
Zbog problema Uljanika, ali i Brodosplit­a, u proizvodnj­u u prva četiri mjeseca pad iznosio čak 32%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia