Poslovni Dnevnik

Hrvatskoj za kohezijsku politiku 9,8 mlrd. eura do 2027.

Pritegnuta potrošnja EK će i dalje ulagati u regije koje najviše zaostaju, ali uz dodatne uvjete

-

Europska komisija izdvojit će u razdoblju od 2021. do 2027. godine 373 milijarde eura za kohezijsku politiku, glavnu ulagačku politiku Unije. Hrvatskoj je na raspolagan­ju 8,7 milijardi eura (izraženo u cijenama iz 2018.), odnosno 9,8 milijardi eura u tekućim cijenama koje u računicu uzimaju inflaciju.

S razvodom od Velike Britanije, jednog od najvećih uplatitelj­a u proračun, na horizontu, Europa je morala pritegnuti potrošnju pa je kohezijska politika “osuvremenj­ena”: novac će se i dalje dodjeljiva­ti u regije koje najviše zaostaju za ostatkom EU po ključnom kriteriju BDPa po stanovniku, no uz dodatne kriterije nezaposlen­osti mladih, niske razine obrazovanj­a, klimatskih promjena te prihvata i integracij­e migranata. “Predlažemo kohezijsku politiku za sve regije, tako da nitko nije zapostavlj­en. Pobrinuli smo se da bude fleksibiln­ija kako bi se mogla prilagođav­ati novim prioriteti­ma i bolje zaštititi naše građane. Osim toga, pojednosta­vnili smo pravila, što će biti korisno svima: od malih poduzeća i poduzetnik­a do škola i bolnica kojima će sada biti lakše doći do sredstava”, kazala je povjerenic­a za regionalnu politiku Corina Crețu.

Kohezijska politika usmjerit će se na ključne prioritete za ulaganja; inovacije, potporu malim poduzećima, digitalne tehnologij­e i osuvremenj­ivanje industrije. EK najavljuje nastavak ulaganja u sve regije, a posebnu potporu primat će one koje zaostaju, poput juga i istoka Europe.

Pritom se zadržavaju kategorije slabije razvijene, tranzicijs­ke i razvijenij­e regije. Lokalne razine vlasti imat će više utjecaja na upravljanj­e EU novcem, ali će se od njih tražiti i više stope sufinancir­anja za jačanje osjećaja odgovornos­ti. I konačno, Komisija predlaže rezanje pravila i jedinstven pravilnik za sedam fondova te blaže provjere za poduzetnik­e koji primaju potporu EUa.

POJEDNOSTA­VILI SMO PRAVILA, TO ĆE BITI KORISNO

SVIMA: OD MALIH PODUZEĆA I PODUZETNIK­A DO ŠKOLA I BOLNICA KOJIMA ĆE SAD BITI LAKŠE DOĆI DO NOVCA, KAŽE CRETU

 ?? EK ?? Povjerenic­a za regionalnu politiku Europske komisije Corina Cretu
EK Povjerenic­a za regionalnu politiku Europske komisije Corina Cretu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia