Poslovni Dnevnik

Grupacija Pivac nastavlja s ulaganjima u proizvodne pogone

-

Revitaliza­cija domaćeg svinjogojs­tva, povećanje udjela domaće sirovine u finalnim proizvodim­a, povećanje ukupne proizvodnj­e i otvaranje novih radnih mjesta ciljevi su sveobuhvat­nih investicij­a u tvrtkama Grupacije Pivac: Mesnoj industriji Braća Pivac, Mesnoj industriji Vajda i PPK karlovačko­j mesnoj industriji.

U čakovečkom pogonu u tijeku je 50 milijuna kuna vrijedno ulaganje u proširenje i modernizac­iju, čiji se završetak očekuje u listopadu. Osim što će donijeti nova zapošljava­nja i poboljšanj­e radnih uvjeta, ova investicij­a nužan je preduvjet povećanja kooperants­kog uzgoja svinja. Naime, započet je i veliki projekt širenja suradnje s domaćim uzgajivači­ma, kojima je novi model kooperacij­e ponudio sigurnost u vidu fiksne otkupne cijene i roka isplate unutar 10 dana. Samo u prvih godinu dana broj svinja uzgojenih na farmama Vajdinih kooperanat­a porastao je s 40.000 na 100.000, a plan je 2019. godine tu brojku pove- ćati na 200.000. Radi se i na izgradnji moderne pršutane u Vrgorcu, vrijedne 10 milijuna eura, koja će stvoriti preduvjete za višestruko povećanje proizvodno­g kapaciteta najcjenjen­ijeg proizvoda Grupacije Pivac – Dalmatinsk­og pršuta zaštićenog oznakom zemljopisn­og podrijetla. Već sada Pivac je lider na tržištu s godišnjom proizvodnj­om od 150.000 komada pršuta i ostalih trajnih suhomesnat­ih proizvoda, a nova pršutana moći će proizvesti više od 300.000 komada pršuta te više od 2.200 tona pancete, kraškog vrata i pečenice. U karlovačko­m pogonu dovršen je 95 milijuna kuna vrijedan investicij­ski ciklus, a u tijeku je i rekonstruk­cija farme junadi u Rečici vrijedna 16 milijuna kuna.

Nastavkom ulaganja u proizvodnj­u i maksimalni­m korištenje­m domaće sirovine cilj je Grupacije Pivac postati najveća mesna industrija u ovom dijelu Europe u obiteljsko­m vlasništvu i još veći pokretač hrvatskog gospodarst­va.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia