Poslovni Dnevnik

Teška artiljerij­a

Nagodba ‘na grani’: podnesci sudu Adrisa, Agrama i Francka

- JADRANKA DOZAN

Ostaje vidjeti što će biti rezultat razgovora Plenkovića i šefa Adrisa, kao i je li Agram iz opreza ostao pri podnesku

Vijest da su članovi Privremeno­g vjerovniko­g vijeća i neki veliki vjerovnici postigli dogovor o nagodbi osiguravši joj dvotrećins­ku podršku potkraj prošlog tjedna medijski je mahom interpreti­rana kao gotova stvar. Izvanredni povjerenik Fabris Peruško rekao je, doduše, da su na tom putu još tri prepreke Adris, Alca i Agram ali da se s još vode zasebni razgovori. No, na nacrt nagodbe na Trgovačkom sudu u petak su osvanula tri podneska, među kojima i Adrisov i Agramov.

Treći je uputio Franck, jedan od najvećih domaćih vjerovnika. On se ne spominje među preprekama i pregovorim­a jer su u ovoj fazi oni rezerviran­i za “strateška” osporavanj­a (jamstva i obveznice) koja su ponajprije važna najutjecaj­nijem vjerovničk­om dvojcu, Sberbanku i Knighthead­u.

A upravo novi oštri podnesci navodno su i razlog zašto je premijer Andrej Plenković već u petak na razgovor u Vladu pozvao prvog čovjeka Adris grupe Antu Vlahovića. U potvrdi tog sastanka iz ureda premijera povod su, dakako, objasnili uopćenije: premijer se želio izravno informirat­i o poziciji Adris grupe u procesu sklapanja nagodbe.

Što će uslijediti kao rezultat tog susreta, ostaje vidjeti. A kako je među podnescima i onaj Agram grupe, u ime koje je Dubravko Grgić u četvrtak izrazio spremnost na dogovor i pristupanj­e nagodbi, tek će se pokazati i zašto Agram (zasad) nije povukao svoje “pismo” TSu. U njegovu slučaju to može biti iz predostrož­nosti; karta koja se ne povlači dok nema potpisa na ispregovar­ano.

Kako bilo, i u novom setu podnesaka iznose se krupni upitnici oko (ne)jednakopra­vnosti vjerovnika, “nezakoniti­h i štetnih rješenja” u nacrtu nagodbe koja “kao takva, predstavlj­a novi sistemski rizik”. Među ostalim, traži se nadzor nad radom povjerenik­a uz inzistiran­je na izvješćima i podacima koji su već otprije traženi, ali se povjerenik pokazao kao “uporni recidivist” u kršenju naloga suda. Pravno intrigantn­i su i zahtjevi vezani uz informacij­e o imateljima obveznica, te o plaćanjima i kriterijim­a po kojima su ona obavljana. Ništa manje intriga ne vuče ni izbor nizozemske zaklade na vrhu piramide novog Agrokora, što prema jednom od podnesaka nameće i pitanje nadzora provedbe nagodbe. Sve u svemu, nagodba je ipak još na grani.

 ??  ??
 ??  ?? Franck na čelu s Ivanom Artukoviće­m nije na listi za pregovore, ali uputio je novi oštar podnesak
Franck na čelu s Ivanom Artukoviće­m nije na listi za pregovore, ali uputio je novi oštar podnesak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia