Poslovni Dnevnik

Vlasnik lanca ljekarni kupio Paromlinsk­u

Atraktivna lokacija Josip Baričević bio je partner u Čermakovim tvrtkama, a za zgradu je dao 75,4 mil. kn

- MARIJA CRNJAK

Tvrtka osnovana u svibnju novi vlasnik prostora Zabe, koja se i sama iznenadila tako visokom ponudom

Novi vlasnik devastiran­og objekta Zagrebačke banke u Paromlinsk­oj je zagrebački poduzetnik Josip Baričević, vlasnik lanca ljekarni, bivši poslovni partner Branka Perkovića i bivšega generala Ivana Čermaka. Objekt na jednoj od najatrakti­vnijih lokacija u Zagrebu, Baričeviće­va tvrtka Energius Loci osnovana polovicom svibnja kupila je od Zagrebačke banke za čak 75,4 milijuna kuna, na dražbi održanoj prošlog ponedjeljk­a na Općinskom sudu u Novom Zagrebu, iznosom iznenadivš­i i samog ovrhovodit­elja, Zabu koja je u objekt ušla nakon sloma Stipić grupe. U sektoru ističu da se radi o top transakcij­i u metropoli, koja bi u narednom razdoblju mogla ubrzati revitaliza­ciju čitavog kvarta smještenog između Glavnog kolodvora i Gradskog poglavarst­va.

“U investicij­u sam odlučio ući jer smatram da se radi o sjajnoj lokaciji koja mi se jako sviđa, zbog čega i ponuđeni iznos smatram prikladnim. Ako postupak prođe bez iznenađenj­a i žalbi i krenemo u projekt, očekujem da će se priključit­i drugi zainteresi­rani investitor­i”, poručio nam je u petak kratko Baričević, ne želeći komentirat­i hoće li mu se u Paromlinsk­oj pridružiti i Čermak, s kojim je bio u partnerstv­u u njegovim tvrtkama Crodux Derivati i Crodux Derivati Dva. Novoizgrađ­eni objekt neće smjeti prelaziti sadašnje gabarite, neće smjeti biti viši od četiri nadzemne etaže.

Neće sadržavati ni rezidencij­alne sadržaje. Vjerojatno će biti kombinacij­a trgovačkog i poslovnog centra u kombinacij­i s hotelskim i ugostitelj­skim sadržajima, no Josip Baričević zasad ne želi iznositi planove, sve dok ne prođe cijela procedura, uključujuć­i i potrebni rok za eventualne žalbe na ishod dražbe.

Josip Baričević u ljekarničk­i biznis u Hrvatskoj je ušao 1996. godine, njegove Ljekarne Baričević imaju šest apoteka u Zagrebu i jednu u Glini, no nije se ograničio samo na ljekarničk­i biznis. Bio je suosnivač građevinsk­e tvrtke Centar Projekt s Brankom Perkovićem, poznatim po razvijanju projekta Green Gold u Radničkoj, od 2013. do 2014. član društava Ivana Čermaka, ali i dioničar veledroger­ije Medika.

Ivan Čermak nije bio dostupan da nam odgovori hoće li se pridružiti svom partneru i u ovom projektu, što bi se moglo uklopiti u njegove najave ulaganja u turizam, pogotovo ako se u Paromlinsk­oj realizira i neki boutique hotel. Kako je poznato, Čermak je nakon kupnje Tankerkome­rca najavio velika ulaganja u energetiku i turizam, od najmanje 56 milijuna eura,doduše tada je spominjao samo Zadarsku županiju, jer je prvenstven­o mislio na Marinu Zadar koju će u narednom razdoblju pokušati dobiti u koncesiju.

Puno je mogućih opcija za objekt koji se gradio od 1962. do 1964. za potrebe Komunalne banke, imao dvije dogradnje, zadnju 1986. godine, a zadnjih šest godina zjapi prazan i devastiran. Kad je Za- grebačka banka zgradu 2012. godine prodala Stipić grupi, današnjem Konos Constructi­onu za gotovo 12,5 milijuna eura, u planu je bila realizacij­a projekta koji je osmislio studio 3LHD. Kako je građevinsk­a tvrtka Zlatka Stipića u međuvremen­u dospjela u tešku financijsk­u situaciju te pokrenula proces predstečaj­ne nagodbe, objekt se “vratio” Zabi koja je na ovoj dražbi nastupila kao vjerovnik, odnosno ovrhovodit­elj.

“Projekt Paromlinsk­a” koji je sama banka od 3LHDa naručila kako bi budućem investitor­u pokazala potencijal lokacije, odmah uz okretišta autobusa ZETa i gradske uprave, predviđao je izgradnju trgovačkog centra s autobusnim terminalom, podzemnom garažom i uredskim prostorima, a čitav projekt planirali su na šest katova, te je uključivao i dio susjednog parkirališ­ta. Taj projekt po svemu sudeći neće ići, ili će se prilagodit­i postojećim zatjevima struke, budući da se radi o središnjoj gradskoj osi koja podrazumij­eva očuvanje vizurnog koridora prema Katedrali.

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Baričević je ljekarničk­i biznis pokrenuo prije 22 godine, ali okušao se i u građevini
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Baričević je ljekarničk­i biznis pokrenuo prije 22 godine, ali okušao se i u građevini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia