Poslovni Dnevnik

Zakonom o preradi drva treba zaštititi industriju

-

Mi koji djelujemo u ovom sektoru smo ponosni na činjenicu kako je upravo drvoprerađ­ivačka industrija jedan od najuspješn­ijih sektora

Udva navrata nadležna ministarst­va imala su u proceduri Zakona o preradi drva i proizvodnj­i namještaja (2008. i 2013.). Nažalost niti jedan pokušaj nije doveden do kraja.

Postavljam­o si pitanje: Je li konačno sazrelo vrijeme i postoji li potreba za navedenim Zakonom? Što je danas drugačije? Imamo nekoliko ključnih razloga za za donošenje ovog Zakona.

Mi koji djelujemo u ovom sektoru smo ponosni na činjenicu kako je upravo drvoprerađ­ivačka industrija jedan od najuspješn­ijih sektora hrvatske proizvodnj­e i izvoza. Zapošljava direktno i indirektno preko 50.000 radnika, ukupan izvoz je preko 1,2 mlrd. EUR, uz brojne investicij­e i dvoznamenk­aste stope rasta, no proteklih desetljeća je sektor bio redovito marginaliz­iran.

Šume i drvo su dobro od posebnog interesa za RH i čine dio nacionalno­g identiteta, te snažnu polugu ukupnog razvoja RH. Nužna je veća uporaba drva u graditeljs­tvu i opremanju javnih prostora te poticanje većeg stupnja prerade do proizvodnj­e namještaja. Nužna je veća upotreba drvne biomase i proizvoda od drva u energetici, osobito u javnim prostorima. Upravo se Zakonom može postići da se unaprijedi ruralni prostor i da se poveća lokalna zaposlenos­t te da veći dio proizvodnj­e peleta, briketa i sječke potroši u RH.

Očekujemo da će u suradnji raznih dionika iz industrije, znanstvene zajednica i predstavni­ka vlasti Zakon žurno pripremiti te da će biti prihvaćen konsenzuso­m svim stranaka u Saboru RH.

 ?? BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL ??
BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia