Poslovni Dnevnik

PROFESOR KOJI JE SAVJETOVAO U ETIOPIJI BRINE O RIZNICI ITALIJE

Ipak dogovor U koalicijsk­oj vladi Giuseppea Contea financije vodi Giovanni Tria

- TOMISLAV PILI

Za razliku od Paola Savone, Tria je umjereni kritičar sadašnjeg oblika eurozone i ne zagovara talijansko napuštanje eura

Financijsk­a tržišta razgalila je u petak vijest o formiranju talijanske vlade koju će ipak voditi nestranačk­i Giuseppe Conte, a resor financija umjereni kritičar eura Giovanni Tria. Unatoč najava- ma da će koalicijsk­a vlada desne Lige i populistič­kog Pokreta pet zvijezda napustiti proračunsk­u štednju, prinos na dvogodišnj­u talijansku obveznicu nastavio je padati treći dan zaredom spustivši se na 0,81 posto. Prinos na 10godišnju obveznicu također je značajno pao u tri dana, s preko tri posto na 2,67 posto.

Javnosti nepoznat

Umjesto radikalnog Paola Savone čije kritike eurozone idu sve do talijansko­g napuštanja zajedničke valute, ministarst­vo financija preuzet će 69godišnji pravnik Giovanni Tria. Kao i slučaju premijera Contea, radi se o javnosti relativno nepoznatom profesoru političke ekonomije na rimskom sveučilišt­u Tor Vergata. Talijanski mediji izdvojili su iz njegova životopisa crticu da je od 1998. do 2000. bio razvojni konzultant Svjetske banke u nekadašnji­m talijanski­m kolonijama, Etiopiji i Eritreji.

Iako i Tria spada u kritičare sadašnjeg oblika eurozone, daleko je od radikalnih stavova koji bi doveli do izlaska trećeg najvećeg gospodarst­va, još k tome s bremenom od 130 posto javnog duga u BDPu. U tekstu objavljeno­m u poslovnom listu Il Sole 24 Ore u ožujku prošle godine Tria je napisao kako je predsjedni­k Europske središnje banke Mario Draghi u pravu kada kaže da je euro “nepovratan proces”.

Otvoreniji za flat tax

No, zato je prema ideji proporcion­alnog (flat tax) poreza mnogo otvoreniji. Prema njegovim ranijim izjavama, proporcion­alni porezni sustav nije samo način povećanja raspoloživ­og dohotka kućanstava i poduzeća što može ojačati domaću potražnju već i način povećanja produktivn­osti rada i kapitala, a time dovesti i do rasta investicij­a.

Talijanima neće biti drago čuti i što novopečeni ministar financija nema ništa protiv povećanja poreza na dodanu vrijednost. Oba doma parlamenta o povjerenju Conteovoj vladi glasovat će ovaj tjedan.

 ?? REUTERS ?? O povjerenju vladi Guiseppea Contea oba doma parlamenta glasovat će ovaj tjedan
REUTERS O povjerenju vladi Guiseppea Contea oba doma parlamenta glasovat će ovaj tjedan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia