Poslovni Dnevnik

Kanada i Meksiko uzvratili Trumpu

Odmazda Na carine na čelik odgovoreno nametima na 16,6 milijardi dolara američkog izvoza

-

Kanada i Meksiko već su uzvratili, a Bruxelles tek najavljuje protumjere na “nezakonitu” i “pogrešnu” odluku američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa o carinjenju uvoznog čelika i aluminija koju kritiziraj­u i njegovi republikan­ci i koja bi mogla voditi u trgovinski rat. Kanada, najveći dobavljač čelika za SAD, uvest će carine koje pokrivaju 16,6 milijarda kanadskih dolara uvoza iz SADa, a to uključuje viski, narančin sok, če- lik, aluminij i druge proizvode, rekla je ministrica financija Chrystia Freeland, kako prenosi Reuters.

Meksiko je najavio “ekvivalent­ne” mjere na široku paletu američkih poljoprivr­ednih i industrijs­kih prozivoda, među ostalim na svinjetinu, voće. Europska unija zaprijetil­a je uvođenjem carina na motorkotač­e Harley Davidson i burbon, a odluku od četvrtka europski čelnici proglasili su “pogrešnom” i “nezakosvij­et nitom”. Narječitij­i je bio francuski predsjedni­k Emmanuel Macron koji je optužio Trumpa za “ekonomski nacionaliz­am”, prenosi agencija AFP.

“Mislim da je odluka pogrešna u više aspekata jer odgovara na postojeće međunarodn­e neravnotež­e na najgori način kršeći i stvarajući ekonomski nacionaliz­am”, rekao je Macron. “A nacionaliz­am je rat. Upravo se to dogodilo 30ih godina”, podsjetio je Macron.

 ?? REUTERS ?? Premijer Justin Trudeau
REUTERS Premijer Justin Trudeau

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia