Poslovni Dnevnik

‘Hrvatska junetina’ jamstvo kvalitetno­g domaćeg mesa

Novi brend Udruga Baby Beef predstavil­a znak koji potvrđuje izvornost uzgoja

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ miroslav.kuskunovic@agrobiz.hr

Novi brend Udruga Baby Beef predstavil­a znak koji potvrđuje izvornost uzgoja

Distribute­ri, mesnice, trgovci, restorani... mogu koristiti znak isključivo za meso kupljeno i proizveden­o kod članova Udruge

Kako bi domaćem tržištu osigurala junetinu iznimne kvalitete i poznate zemljopisn­e izvornosti Udruga Baby Beef stvorila je vlastiti brend – Hrvatsku junetinu Udruge Baby Beef. Već gotovo stotinjak članova Udruge, trgovaca, mesnica, distribute­ra i restorana uključilo se u lanac proizvodnj­e i prodaje mesa i mesnih prerađevin­a s oznakom Hrvatska junetina, objavljeno je jučer na konferenci­ji u Zagrebu.

“Hrvatska junetina Udruge Baby Beef uzgaja se na hrvatskoj farmi, a domaću hranu pred junad stavlja ruka hrvatskog farmera. Desetljeći­ma kvalitetu naše junetine priznaju najzahtjev­nija tržišta, poput talijanske Toskane gdje kupuju koliko god možemo proizvesti. Udruga Baby Beef želi tu kvalitetu učiniti prepoznatl­jivom i dostupnom, a informacij­u o kvaliteti podijeliti sa svim potrošačim­a, distribute­rima mesa, hotelima i restoranim­a. Naša marka jamčit će da je meso zdravo, svježe i iznimne kvalitete”, rekao je Darko Celovec, predsjedni­k Udruge Baby Beef, koja broji 300 tovljača junadi što čini 90 posto sektora tovnog govedarstv­a. Članovi uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda, a izvezu oko 50% proizvodnj­e, kao živu stoku.

Korisnici znaka (distribute­ri, mesnice, restorani, hoteli) mogu koristiti znak isključivo za meso kupljeno kod članova Udruge, što je podložno stalnoj provjeri. Članovi Udruge imaju obvezu stalnog dokumentir­anja i evidentira­nja svih informacij­a u uzgoju junadi. Ta kontrolna dokumentac­ija propisana je internim pravilniko­m Udruge, a u slučaju nepridržav­anja pravila proizvođač će izgubiti pravo na znak.

“Iznimno je bitna kontrola, no bitnija je samokontro­la proizvođač­a, što zagovara i EU. Opstat će samo proizvođač­i koji su savjesni, dugoročno planiraju i žele pošten odnos s kupcem. Novi izgled našeg znaka približit će takve proizvođač­e hrvatskim, ali i inozemnim potrošačim­a. Hrvatsku junetinu vidimo kao veliki potencijal u promociji Hrvatske kao gastronoms­ke zemlje“, zaključio je Celovec. Neki od korisnika znaka su PIK Vrbovec, Mesnice Šturlić, MTO Paleka, M.I.Valvita, Rigeta, Simental Commerce, AgroVet, Restoran Franc… Oznaka Hrvatska junetina Udruge Baby Beef bit će vidljiva na cijeloj paleti proizvoda: od svježeg mesa, roštiljsko­g programa do odležanog mesa za odreske. Celovec je istaknuo kako je plan udruge javljati se na natječaj EU namijenjen marketingu poljoprivr­ednih proizvoda.

OPSTAT ĆE SAMO SAVJESNI PROIZVOĐAČ­I

KOJI DUGOROČNO PLANIRAJU I ŽELE POŠTEN ODNOS S KUPCEM. OVAJ ZNAK PRIBLIŽIT ĆE PROIZVOĐAČ­E HRVATSKIM I STRANIM POTROŠAČIM­A

 ??  ?? Dean Majdak, potpredjse­dnik, Darko Celovec, predsjedni­k udruge i Nikola Pavičić, tajnik
Dean Majdak, potpredjse­dnik, Darko Celovec, predsjedni­k udruge i Nikola Pavičić, tajnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia