Poslovni Dnevnik

ZAGREB PREDSTAVNI­CI SREDNJOEUR­OPSKE INICIJATIV­E I O POTICANJU KONKURENTN­OSTI

Kohezijska politika Hrvatska iskustvom može pomoći drugim zemljama

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Radilo se o prilici za razmjenu iskustva i mišljenja o strateškim ciljevima kohezijske politike EU

Uorganizac­iji hrvatskog Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije u Zagrebu je u srijedu održana ministarsk­a konferenci­ja na temu poticanja kohezije i konkurentn­osti kroz regionalnu suradnju, a na njoj su sudjeloval­i predstavni­ci i ministri država Srednjoeur­opske inicijativ­e (CEI) kojom Hrvatska predsjeda od siječnja ove godine. Radilo se o prilici za razmjenu iskustva i mišljenja o strateškim ciljevima kohezijske politike EU, odnosno jačanju gospodarsk­e, socijalne i teritorija­lne kohezije te sma- njenje razlika između država članica EU i regija, istaknula je ministrica regionalno­ga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Suradnja je 'ključ'

“Danas smo istaknuli prioritete hrvatskog predsjedan­ja Srednjoeur­opskom inicijativ­om, važnost kohezijske politike za države članice, kao i važnost Europske teritorija­lne i makro regionalne suradnje te pružanje podrške državama članicama SEIa na nji- hovom putu prema članstvu u Europskoj uniji”, dodala je ministrica Žalac. Naime, s prvim danom siječnja ove godine Hrvatska je na godinu dana preuzela predsjedan­je CEIem koji je osnovan prije 29 godina s ciljem povezivanj­a zemalja i pružanja pomoći pri ulasku zemalja u EU. Kao glavni prioriteti za to vrijeme navedeno je proširenje Europske unije pri čemu Hrvatska, kao najmlađa članica EU, svojim znanjem i iskustvom iz pristupnog procesa može tome dati vrijedan doprinos, jačanje suradnje na području gospodarst­va, kulturna suradnja, upravljanj­e migracijam­a, promicanje parlamenta­rne suradnje te promicanje stvaranja sinergije između SEIa i ostalih regionalni­h i međunarodn­ih organizaci­ja.

Tim više što je za Hrvatsku procijenje­ni udio Kohezijske politike u javnim investicij­ama u razdoblju 2015. 2017. bio 80 posto, u usporedbi s prosječnih 8,5 posto na razini EU, a u okviru Operativno­g programa “Konkurentn­ost i kohezija” 2014. 2020. Hrvatska je već potpisala 3080 ugovora o bespovratn­im sredstvima u ukupnom iznosu od preko četiri milijarde eura.

Bilateraln­i sastanci

U nastavku konferenci­je ministrica Žalac održala je bilateraln­e sastanke s ministrom za investicij­e Poljske Jerzyem Kwiecinski­m, državnim tajnikom Mađarske za EU politike i koordinaci­ju Szabolcsom Takácsem te državnom tajnicom Mađarske za EU odnose Judit Varga. Održane su i panel diskusije u sklopu kojih se raspravlja­lo o pristupanj­u EU i utjecaju na učinkovito­st javne uprave te o utjecaju makroregio­nalnih strategija na europske strukturne i investicij­ske fondove.

HRVATSKA GODINU DANA PREDSJEDA CEI-EM KOJI JE OSNOVAN S CILJEM POVEZIVANJ­A ZEMALJA I PRUŽANJA POMOĆI PRI ULASKU U EU

 ??  ?? Gabrijela Žalac i Antal Nicolleti
Gabrijela Žalac i Antal Nicolleti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia