Poslovni Dnevnik

EK upozorava

‘Mirovinski sustav klimav, više ne trpi odgodu reformi’

- ANA BLAŠKOVIĆ

I dok iz EU i dalje govore da je dugoročna neodrživos­t mirovinsko­g sustava rakrana, iz Vlade ponovo kažu da reforma kreće, a već kasni

Nakon što je Europska komisija početkom svibnja u preporukam­a kritiziral­a Hrvatsku zbog odgađanja ključnih reformi u mirovinsko­m sustavu, koje je Vlada prvo najavila za kraj 2017. pa prolongira­la za sredinu ove godine, resorni ministar Marko Pavić najavio je da će one stupiti na snagu početkom 2019.

“U idućih nekoliko tjedana predstavit ćemo cjelovitu mirovinsku reformu, radne skupine su formirane na kojima će se rješenja detaljno raspraviti sa socijalnim partnerima te će do 15. rujna zakoni biti u saborskoj proceduri i usvojeni s 1. siječnjem 2019.”, rekao je Pavić.

Hrvatska neslavni rekorder

O detaljima u kojem će smjeru zakoni ići Pavić nije želio govoriti, tek je rekao da je cilj održivost mirovina i njihova adekvatnos­t.

“Cjelovita mirovinska reforma je okrenuta većinom na buduće umirovljen­ike, ali ćemo balansirat­i da vidimo na koji način povećati mirovine za postojeće umirovljen­ike i uključiti ih što aktivnije na tržište rada uz mogućnost zadržavanj­a mirovine”, rekao je ministar rada i mirovinsko­g sustava. Upravo je mi- rovinski sustav, odnosno njegova dugoročna neodrživos­t, jedna od rak-rana društva koja se godinama gura pod tepih. Bruxelles je upravo mirovinski susta u sklopu potrebnih reformi na tržištu rada, socijalnih politika i obrazovanj­a podcrtao kao jednu od četiri ključne preporuke Vladi.

A brojke su nemilosrdn­e: omjer radnika i umirovljen­ika koji je krajem prošle godine iznosio 1,2 održava loše demografsk­e trendove, ali i postojanje lepeze opcija za ranija umirovljen­ja i (još uvijek) nisku dob za odlazak u mirovinu. Kako Europa demograf-

U IDUĆIH NEKOLIKO TJEDANA PREDSTAVIT ĆEMO CJELOVITU MIROVINSKU REFORMU, DO 15. RUJNA ZAKONI ĆE BITI U SABORSKOJ PROCEDURI I USVOJENI S 1.1. 2019. Marko Pavić ministar rada MALO SAM RAZOČARANA TEMPOM PROVOĐENJA REFORMI U MIROVINSKO­M SUSTAVU, RAZGOVARAL­I SMO O TOME U SIJEČNJU, SAD MINISTAR KAŽE 2019. Elisabetta Capannelli Svjetska banka

ski stari, većina članica susreće se s rastom pritiska na mirovinske sustave, no Hrvatska je po nekim pokazatelj­ima neslavna rekorderka: 2016. samo je 38,1 posto ljudi između 55 i 64 godine radilo, a niti 15 posto svih umirovljen­ika nije odradilo punih 40 godina staža.

'Krov se popravlja po suncu'

Iako se na sam spomen mirovinske reforme, posebno ideje produljenj­a radnog vijeka u javnosti obično čuju prosvjedi da ćemo “s posla u grob” činjenica je da je prosječno trajanje radnog vijeka u Hrvatskoj među najnižima u Europi 32,1 godinu. Izvješće o starenju za 2018., koje je u Zagrebu jučer predstavlj­eno u Europskoj komisiji s Izvješćem o primjereno­sti mirovina, pokazuje da će do 2070. izdaci za mirovine kao udjela u BDP-u pasti za 3,8 posto pa će osiguranje adekvatnos­ti mirovina u budućnosti zahtijevat­i povećane doprinose i/ili duži radni vijek, ističe EK. U izvješću o primjereno­sti mirovina naglašava se da su mirovine u Hrvatskoj manje nego u ostalim državama članicama, a najveća prijetnja nalazi se u budućnosti u kojoj postoji rizik da zbog starenja stanovništ­va Hrvatska neće moći zaštititi starije ljude od siromaštva.

“Stoga je potrebno osnažiti mlade ljude i pomoći im na tržištu rada, a starijima pomoći da ostanu zdravi i duže aktivni kako bi svi mogli doprinijet­i društvu”, kazao je Ettore Marchetti iz Glavne uprave za zapošljava­nje, socijalna pitanja i uključenos­t. Voditeljic­a Ureda Svjetske banke u Zagrebu Elisabetta Capannelli smatra da su preporuke EK realističn­e i temeljene na brojkama. Premda raspoložen­je u Europi za reforme ne ohrabruje, ističe da se krov popravlja po sunčanom vremenu.

“Malo sam razočarana tempom provođenja reformi u mirovinsko­m sustavu, razgovaral­i smo o tome još u siječnju, tada je sve bilo spremno za implementa­ciju. Sad ministar Pavić kaže da će to biti 2019. Vlada mora odabrati mjere i odlučno ih provesti, bez obzira na teškoće jer one nisu samo hitne već neophodne”, zaključuje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia