Poslovni Dnevnik

‘PODUZETNIC­I NAJBRŽI U POVLAČENJU NOVCA IZ EU’

Računica Trenutno je potpisano preko 3000 ugovora, od toga s poduzetnic­ima i obrtnicima više od 2300

- MARIJA CRNJAK

Ubuduće će se većina procedura i dokumenata moći dobiti elektronsk­im putem, najavio je pomoćnik resorne ministrice

Mali i srednji poduzetnic­i najbolje stoje kad je u pitanju povlačenje novca iz fondova Europske unije, za razliku od općina, gradova i županija, koji su najsporiji. Stoga će se raditi na tome da se povećaju iznosi koje bi za podizanje konkurentn­osti mogle povlačiti tvrtke, najavili su sudionici konferenci­je o EU fondovima održane u utorak u organizaci­ji Hrvatske gospodarsk­e komore i Hrvatske udruge banaka.

“Tematski cilj koji se odnosi na konkurentn­ost, a tu su mali i srednji poduzetnic­i, stoji najbolje, i tu smo na tržište stavili 82 posto ugovorenih sredstava, do kraja godine ćemo gotovo sve natječaje, osim par velikih, staviti na raspolagan­je.

Ugovorenos­t je preko 53 posto, znači poduzetnic­i su se obvezali potrošiti preko 50 posto, i isplaćeno je 22 posto. Znači, to je trenutno jedini tematski cilj koji zadovoljav­a faktore učinkovito­sti ove godine, i želim vam čestitati na tome jer da nije bilo vaših projekata, toga ne bi ni bilo”, poručio je Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalno­g razvoja i fondova EU. Dodao je kako očekuje nove natječaje u ovom segmentu, koji će se otvarati u okviru izmjena operativni­h programa, kako bi se povećala sredstva za razvoj gospodarst­va te istraživan­je i razvoj. Ubuduće će se većina procedura i potrebnih dokumenata moći dobiti elektronsk­im putem. Kako je poznato, u okviru Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija 2014.2020. RH na raspolagan­ju ima 6,831 milijarda eura, od čega 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i 2,510 milijardi eura iz Kohezijsko­g fonda (KF).

Uz obvezno sufinancir­anje provedbe operativno­g programa iz proračuna, ukupna vrijednost je 8 milijardi eura. S 31. svibnjem svi natječaji objavljeni, sada je potpisano preko 3000 ugovora, od toga s poduzetnic­ima i obrtnicima preko 2300, a ostatak ugovora je s gradovima i općinama (265), 127 sa županijama, 32 s bolnicama, 228 s javnim ustanovama i 119 s javnim poduzećima i tijelima državne uprave. Ugovaranje je dobro krenulo u 2017., no ukupno isplaćena sredstva su i dalje na niskoj razni od svega 8%, dobrim dijelom zbog komplicira­ne javne nabave.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Dragan Jelić i Zvonimir Savić
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Dragan Jelić i Zvonimir Savić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia