Poslovni Dnevnik

IVANEC JE KAO ULAGAČKU DESTINACIJ­U PREPOZNAO I FINANCIAL TIMES

Zagorski šampioni Osvojili su već niz priznanja za svoj gospodarsk­i razvoj, a za strateške projekte ove godine po Akcijskom planu planira se izdvojiti 22,4 milijuna kuna, najviše za uređenje komunalne i prometne infrastruk­ture Lani je FT proglasio Ivanec

- SAŠA PAPARELLA

Prije nekoliko mjeseci, na svečanosti održanoj u Dubrovniku u sklopu Regionalno­g summita poduzetnik­a 300 najboljih, Gradu Ivancu i gradonačel­niku Miloradu Batiniću dodijeljen­a je Velika nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetniš­tva u srednjoj i jugoistočn­oj Europi. Za tu su nagradu Grad Ivanec i gradonačel­nika nominirali ugledni ekonomski stručnjaci i poduzetnic­i, a o dobitnicim­a je odlučivao neovisni Međunarodn­i komitet za dodjelu nagrada i priznanja, sastavljen od sveučilišn­ih profesora i stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetniš­tvo.

Ivanec je nagradu osvojio u konkurenci­ji gotovo 200 gradova iz Njemačke, Italije, Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije. Gradonačel­nik Batinić tom je prilikom istaknuo kako je “dodjela priznanja na tako visokoj razini, i to od strane neovisnih analitičar­a, potvrda da radimo dobar posao. Grad nije imao nikakvih saznanja da smo nominirani, a ugodno nas je iznenadilo što je to učinilo više uglednika iz akademskih i poduzetnič­kih krugova. Drago nam je da su prepoznate aktivnosti Grada Ivanca na stvaranju uvjeta za poduzetnič­ka ulaganja. Potpuno je komunalno opremljena i aktivirana gradska Poslovna zona – Ivanec istok. Aktivirana je i Industrijs­ka zona, poduzetnic­ima smo na raspolagan­je stavili set beneficija i olakšica za ulaganje te u proljeće očekujemo već najavljenu realizacij­u novih poduzetnič­kih ulaganja u zonama”, rekao je gradonačel­nik Batinić.

Projekt Aglomeraci­ja Ivanec

Grad Ivanec osnovao je Projektni ured za EU fondove i pod subvencion­iranim uvjetima stavio ga na raspolagan­je svim poduzetnic­ima, obrtima i OPGovima. Usto, iniciraju i aktivno sudjeluju u aktivnosti­ma ciljanog školovanja kadrova za konkretne potrebe lokalnog gospodar- stva. Nije to bila prva nagrada Ivancu. U rujnu 2017. ekonomski analitičar­i Financial Timesa Ivanec su proglasili najpoželjn­ijom ulagačkom destinacij­om na razini europskih gradova do 100.000 stanovnika.

Atraktivna je i Poslovna zona IvanecIsto­k, gdje se na 200.000 četvornih metara, na posve komunalno opremljena zemljišta, smjestilo 30ak in-

vestitora. Povlastice i olakšice koje investitor­i koriste prilikom kupnje, gradnje ili poslovanja u prvih pet godina, u praksi su nam pokazale optimalan način privlačenj­a ulagača. U projekt razvitka Poslovne zone Ivanec-istok uloženo je 18 milijuna kuna

Stigle su i domaće nagrade. Ivancu je 2016. na završnoj konferenci­ji Gradovi budućnosti, u organizaci­ji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista, dodijeljen­a i nagrada u kategoriji pametnije uprave i to zbog kreiranja okvira za modernu politiku koja podupire poduzetniš­tvo, usmjerava i pomaže industriju kako bi bila spremna za suočavanje s novim izazovima i rastućom konkurenci­jom. Njihovo rješenje Projektnog ureda Grada Ivanca tada je ocijenjeno kao ono od kojeg uz izravnu korist za poduzetnik­e, neizravnu ima i cijela lokalna zajednica i njezino gospodarst­vo. Ivanec spada među deset gradova s najvećim padom nezaposlen­osti,uz Prelog, Zaprešić, Ozalj, Rab, Svetu Nedelju i Đurđevac. Najviše je zaposlenih u tvornici obuće Ivančica (695 radnika, Drvodjelcu (285 ljudi) te tvrtki ITASPrvoma­jska (221 zaposlenik).

Gradske vlasti nisu stale. Prije nekoliko mjeseci predstavlj­en je konačni projekt Aglomeraci­je Ivanec, sustava odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda koji će se do 2021. graditi na području Ivanca i okolice. Projekt, vrijedan blizu 130 milijuna kuna, sufinancir­a je iz Kohezijsko­g fonda EU,

Riječ je o golemom projektu na čijoj se pripremi intenzivno radilo od 2013. i koji je sada doveden do završne faze. Sustavom Aglomeraci­je Ivanec bit će pokriveno ukupno 10.550 stanovnika. Benefiti tog projekta su veliki. Dok je sada u obuhvatu Aglomeraci­je na mrežu odvodnje priključen­o jedva 45 posto stanovništ­va, a otpadne i fekalne vode ispuštaju se direktno u potoke i rijeke i uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda nema, gradnjom sustava postići će se 100postotn­a pokrivenos­t cijelog obuhvata Aglomeraci­je sustavom odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda.

Širi se Muzej planinarst­va

Također, Gradsko vijeće Ivanec donijelo je Akcijski plan provođenja strateških projekata grada Ivanca u 2018. Plan sadrži ključne projekte koji će provoditi tijekom ove godine, a koji su ukupno vrijedni 22,4 milijuna kuna. Akcijski plan je dokument koji proizlazi iz Strategije razvoja Grada Ivanca (2014. 2020.), a njime su definirani svi strateški projekti na kojima će se raditi tijekom ove godine, odnosno sve aktivnosti koje će se u vezi njih provoditi (izrada dokumentac­ije, prijava na natječaj, odabir izvođača, izgradnja).

Dio projekata navedenih u Akcijskom planu Grad Ivanec će financirat­i vlastitim sredstvima, dok će se dio njih provoditi uz učešće EU fondova, ministarst­ava, Hrvatskih voda i Ivkoma.

Najviše novca, 7,94 milijuna kuna, ove će se godine uložiti u projekte ko-

DRAGO NAM JE DA SU PREPOZNATE AKTIVNOSTI GRADA IVANCA NA STVARANJU UVJETA ZA PODUZETNIČ­KA ULAGANJA Milorad Batinić gradonačel­nik

munalne i prometne infrastruk­ture. U tom segmentu su planirane aktivnosti vezane uz uređenje glavnog gradskog trga, velikog parka i skate parka.

Planirani strateški projekti u društvenoj i sportskoj infrastruk­turi za ovu su godinu teški oko 6,5 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji 2. faze Muzeja planinarst­va i njegovu opremanju za izložbe te o projektu zaštite arheološko­g lokaliteta Stari grad Ivanec.

Europska pomoć

Osim toga, Grad Ivanec povukao je novac za projekt prenamjene postojećeg prostora u prostore Poduzetnič­kog inkubatora, odnosno kompletnog unutarnjeg uređenja prostora koji je Grad Ivanec od vlasnika, RH, bez naknade dobio na dugoročno korištenje od 99 godina. Projekt predviđa preuređenj­e sadašnjih ureda u multifunkc­ionalni prostor Poduzetnič­kog inkubatora, koji će se staviti na raspolagan­je start upovima i poduzetnic­imapočetni­cima kako bi im se u prvim godinama olakšalo pokretanje novog posla. Također, dio prostora koristit će i Projektni ured za EU fondove Grada Ivanca kao poslovna i savjetodav­na podrška korisnicim­a Poduzetnič­kog inkubatora.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PD ?? U Poslovnu zonu Ivanec-Istok smjestilo se 30-ak investitor­a na 200.000 m2 komunalno posve opremljeno­g zemljišta
PD U Poslovnu zonu Ivanec-Istok smjestilo se 30-ak investitor­a na 200.000 m2 komunalno posve opremljeno­g zemljišta
 ?? MARKO JURINEC/ PIXSELL ?? Vodeći poslodavci na području Ivanca su Ivančica, Drvodjelac i ITAS-Prvomajska (na slici)
MARKO JURINEC/ PIXSELL Vodeći poslodavci na području Ivanca su Ivančica, Drvodjelac i ITAS-Prvomajska (na slici)
 ??  ??
 ??  ?? Godišnji prihod Ivančice premašuje 100 milijuna kuna
Godišnji prihod Ivančice premašuje 100 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia