Poslovni Dnevnik

Imat ćemo pola milijuna tona pšenice viška, ide u izvoz

Kakva žetva Lanjsko povećanje sjetvenih površina za 45% ovog ljeta će dovesti do 850.000 tona uroda

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ

Hrvatska bi ove godine mogla imati gotovo pola milijuna tona pšenice viška koja će završiti u izvozu, a prema prvim procjenama cijena pšenice bi mogla biti na lanjskoj razini od oko 1,10 kuna. Ponude cijena tek su se počele formirati, a informacij­e s terena govore da postoji velik interes da se višak pšenice izveze u Italiju zbog čega bi poljoprivr­ednici mogli dobiti dobru otkupnu cijenu. U petak je u HGK u Osijeku prvi sastanak oko ovogodišnj­eg otkupa i žetve koja kreće nikad ranije, zbog vrlo tople godine. Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivr­edu ŽK Osijek kaže da žetva pšenice kreće idući tjedan. Ona se zasad dobro drži.

“Očekujemo da ćemo zbog povećanih sjetvenih površina prošle jeseni imati proizvodnj­u od oko 850.000 tona, dok su naše potrebe oko 350.000400.000. Vidjet ćemo još kakvi će biti prinosi”, kaže Nad. Pšenicom je prošle jeseni zasijano 142.000 ha ili 44,9% više nego u godini ranije. Lani je sa 116.000 ha požnjeveno 682.322 t s rekordnim prinosom od 5,9 t/ha. Nada Barišić, direktoric­a Žitozajedn­ice, udruženja mlinskopek­arske industrije, kaže da se očekuje dobar urod. “Cijena će biti tržišna te zasad nemamo procjene o njenom kretanju, a lani je prosječna cijena bila 1,10 kn kilogramu, kaže Barišić.

Iz jedne slavonske poljoprivr­edne tvrtke nam je rečeno kako se već sad nudi od 1,07 za pšenicu treće klase, do 1,10 kunu, kao lani. Prema HGK lani smo izvezli pšenice u vrijednost­i od oko 60 milijuna eura, dok je izvezeno i brašna od goOtkupna tovo 6 milijuna eura.

 ??  ?? cijena mogla bi opet biti 1,1 kn/kg
cijena mogla bi opet biti 1,1 kn/kg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia