Poslovni Dnevnik

Najveće kriptotvrt­ke sjedište preselile izvan Slovenije

Bijeg Blockchain projekti posluju u poreznim oazama

-

Većina tvrtki lani nije ostvarila značajnije prihode jer se za sada uglavnom bave razvojem digitalnih rješenja

Slovenija se smatra jednim od vodećih zemalja u uvođenju blockchain tehnologij­e i na tom području pojavio se veliki broj poduzetnik­a koji su iskoristil­i val euforije i kod kuće i u inozemstvu prikupili milijune eura startup novca za razvoj svojih digitalnih rješenja. Samo u posljednje dvije godine na ICOima su prikupili gotovo 200 milijuna eura, piše portal Siol.net.

Neke slovenske projekte, kao što su Viberate i InsurePal, kao vrlo perspektiv­ne prepoznala je globalna zajednica i njihova vrijednost danas se već mjeri u desecima milijuna eura.

Međutim, portal je nakon pregleda poslovanja nekih od najistaknu­tijih slovenskom kriptotvrt­ki zaključio da većina tih kompanija prošle godine nije ostvarila značajnije prihode, jer se za sada bave razvojem rješenja ili pokušavaju ostvariti neki promet. Također, ono što je najviše zabrinjava­juće, da su najuspješn­iji projekti, koji imaju nekoliko desetaka zaposlenik­a, već preselili u porezne oaze i globalne financijsk­e centre, dok su u Sloveniji sjedišta zadržale uglavnom manje tvrtke. Usto, u svim tvrtkama, čak i ako nemaju sjedište u Sloveniji tvrde da će u njoj plaćati porez.

Milijuni za pet minuta

Daleko ispred svih po prihodima je nesumnjivo Bitstamp, najveća europska mjenjačnic­a virtualnih valuta, koju su 2011. godine u Kranju osnovali Nejc Kodrič i Damijan Merlak, a koja je kasnije sjedište preselila u u Londonu. Koliki promet ostvare nije službeno poznato, a list Finance je na temelju broja transakcij­a i prosječne

NEKE SLOVENSKE PROJEKTE KAO ŠTO SU VIBERATE I INSUREPAL KAO VRLO PERSPEKTIV­NE PREPOZNALA JE GLOBALNA ZAJEDNICA

provizije koja se plaća Bitstampu izračunao da je prihod tvrtke u posljednji­h 12 mjeseci iznosio od 150 do 200 milijuna dolara.

Mnogo manje ostvarila je tvrtka NiceHash, koja se bavi rudarenjem kriptovalu­ta, a krajem prošle godine bila je na meti hakerskih napada kada su im ukradeni bitcoini vrijedni 56 milijuna eura. Prošle su godine dosegli 6,8 milijuna eura prihoda i nekoliko desetaka tisuća eura dobiti.

Manje od milijun eura prihoda ostvaruje Viberate, slovenski glazbeni startup, s najvećom bazom podataka glazbenika i glazbenih događanja u svijetu. Među osnivačima jedan je od najuspješn­ijih slovenskih DJ-a Uroš Umek. Ove godine očekuju se bolji rezultati, jer su lani za manje od pet minuta na kripto kovanicama prikupili milijune dolara.

Niski životni troškovi

Najpoznati­ji slovenski kripto projekti: Hive, InsurePal, Iconomi, SportyCo i Cofound.it skrivaju podatke, jer su tvrtke registrira­li u inozemstvu, neki od njih u poreznim oazama. Timovi koji razvijaju projekte InsurePal, SportyCo i Bitstamp izabrali su London odnosno Veliku Britaniju. Hive i Cofound.it otvorili su tvrtke na Britanskim Djevičansk­im Otocima, a Iconomi je lani sjedište s Kariba preselio na Maltu.

“Mi stvaramo globalnu platformu, a time i globalnu priču. Iza nje trenutno stoji 50 predanih i vrlo sposobnih ljudi iz različitih zemalja iz cijelog svijeta”, objašnjava­ju u Iconomiju, dodajući da je u Sloveniji ostao dio koji se odnosi na tehničke aspekte razvoja i rada njihove platforme. Ipak, svatko, uključujuć­i i one s inozemnim tvrtkama, naglašava: “Mi plaćamo poreze u Sloveniji”, navodi Siol.net.

Jedina od velikih kriptotvrt­ki koja posluje isključivo u Sloveniji je Viberate.

“Mi u potpunosti poslujemo u Sloveniji jer vjerujemo da imamo najvišu kvalitetu života i najbolje osoblje u našoj zemlji, imamo radno iskustvo u Silicijsko­j dolini, ali nam je drago što smo odlučili zadržati cijelu tvrtku kod kuća, a trenutno imamo 65 stalno zaposlenih”, rekla je za Siol.net Vasja Veber iz Viberata.

“Slovenija porezno gledano nije najpovoljn­ija okolina za započinjan­je poslovanja, ali moramo uzeti u obzir cjelokupan trošak poslovanja i ako računamo na činjenicu da su životni troškovi u Sloveniji znatno niži nego u razvijenim zapadnim zemljama, situacija nije tako loša”, dodala je Veber.

Da je Slovenija izvrsno radno okruženje, također se slažu i Futouristu, tvrtki koja razvija platformu za ocjenu turistički­h lokacija koja bi trebala biti bolja od TripAdviso­ra. U Sloveniji imaju sedam zaposlenik­a, a rade i s programeri­ma iz Europe i Azije.

Sugovornic­i portala ipak upozoravaj­u da će posao prije ili kasnije morati preseliti izvan Slovenije zbog pojednosta­vljenja poslovanje na stranim tržištima i pripreme terena za ulazak fondova rizičnog kapitala u vlasničku strukturu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? InsurePal, SportyCo i Bitstamp, za sjedište su izabrali Veliku Britaniju
FOTOLIA InsurePal, SportyCo i Bitstamp, za sjedište su izabrali Veliku Britaniju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia