Poslovni Dnevnik

U Turskoj otvoren plinovod TANAP

Plin za Europu Ključni dio projekta SGC TANAP-om će iz Azerbajdža­na u Europu dolaziti 10 milijardi prostornih metara plina

- TOMISLAV PILI

Pušten je u rad ključni dio Južnog plinskog koridora (SGC) koji će iz Azerbajdža­na dovoditi prirodni plin do juga Europe i time predstavlj­ati alternativ­u dobavnim pravcima koje kontrolira ruski Gazprom, posebice Turskom toku.

Predsjedni­ci Turske, Azerbajdža­na i Gruzije Recep Tayyip Erdogan, Ilham Alijev i Giorgi Margvelašv­ili u utorak su otvorili plinovod TANAP ( Trans Anatolian Natural Gas Pipeline), priopćili su iz ureda turskog predsjedni­ka. Ceremonija je održana u gradu Eskiehiru u središnjoj Turskoj. Prema navodima bugarskog tiska, ceremoniji je nazočio i predsjedni­k Bojko Borisov. Iako Bugarska nije dio SGCa, preko interkonek­cije u Grčkoj uvozit će milijardu prostornih metara plina godišnje, odnosno trećinu godišnje potrošnje. Južni plinski koridor sastoji se od tri plinovoda Južnokavka­skog koji prolazi Azerbajdža­nom i Gruzijom, TANAPa koji prolazi Turskom te Transjadra­nskog plinovoda ( TAP) preko Grčke i Albanije do južnih talijanski­h obala. Time će plin iz golemog azerbajdža­nskog plinskog polja Shah Deniz 2 dolaziti do južne Europe.

To će ujedno biti i prvi plin koji će u Europu dolaziti plinovodom, a da nije crpljen u Rusiji. Azerbajdža­n je nedavno pustio u rad terminal koji će biti početna točka SGCa. U izgradnju TANAPa uloženo je 8,5 milijardi dolara, a godišnji kapacitet mu je šest milijardi prostornih metara plina za Tursku te 10 milijardi za Europu. Prema očekivanji­ma, europski dio projekta SGC trebao bi postati operativan 2020. godine.

No, pitanje je hoće li taj rok biti ispoštovan s obzirom na novu vladu u Rimu. Novi talijanski ministar zaštite okoliša Sergio Costa kojeg je predložio Pokret pet zvijezda nedavno je izjavio kako je TAP “besmislen projekt”.

 ?? FOTOLIA ?? Treći dio projekta, plinovod TAP, trebao bi biti operativan 2020.
FOTOLIA Treći dio projekta, plinovod TAP, trebao bi biti operativan 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia