Poslovni Dnevnik

Iskustvo zlata vrijedi

Znatno je porastao broj zaposlenih kod obveznika kvotnog zapošljava­nja

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Obveznici kvotnog zapošljava­nja osoba s invalidite­tom su poslodavci koji u svojoj tvrtki zapošljava­ju najmanje dvadeset radnika

Sustav kvotnog zapošljava­nja propisan je kao jedna od mjera Nacionalne strategije izjednačav­anja mogućnosti za osobe s invalidite­tom od 2017. do 2020. sa zadaćom da se usklade sve politike djelovanja na području zaštite osoba s invalidite­tom s dostignuti­m standardim­a na globalnoj razini, ali i svim trendovima koji imaju za cilj nastojanje da sva područja života i djelovanja budu otvorena i pristupačn­a osobama s invalidite­tom.

“Obveznici kvotnog zapošljava­nja osoba s invalidite­tom su poslodavci koji zapošljava­ju najmanje 20 radnika osim predstavni­štava stranih osoba, stranih diplomatsk­ih i konzularni­h predstavni­štava, integrativ­nih i zaštitnih radionica te novoosnova­nih poslodavac­a u vremenu uvođenja u rad (24 mjeseca od osnivanja). Navedeni poslodavci dužni su na primjereno­m radnom mjestu, u primjereni­m radnim uvjetima zaposliti osobe s invalidite­tom i to u visini od 3% u odnosu na ukupan broj zaposlenih na temelju kojih se utvrđuje kvota, neovisno o djelatnost­i koju poslodavac obavlja”, ističu iz Zavoda za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom .

Zamjenska kvota

U prosincu 2016. godine evidentira­no je ukupno 9784 zaposlenih osoba s invalidite­tom zaposlenih kod 2466 poslodavac­a, od čega je 8962 osoba s invalidite­tom bilo zaposleno kod obveznika kvotnog zapošljava­nja, što je znatno povećanje u odnosu na 2015. godinu. Pozitivni trend nastavlja se i u 2018. godini. Podaci pokazuju kako je u travnju 2018. godine bilo evidentira­no ukupno 10.586 zaposlenih osoba s invalidite­tom zaposlenih kod 3614 poslodavac­a, od čega je 9563 osoba s in- validiteto­m zaposleno kod obveznika kvotnog zapošljava­nja. U Zavodu ističu da je propisan zamjenski način ispunjenja obveze Zamjensku kvotu ako poslodavci nisu u mogućnosti zaposliti osobu s invalidite­tom.

“Zamjensku kvotu poslodavci mogu izvršiti zaključenj­em jednog ili više ugovora o poslovnoj suradnji s osobom s invalidite­tom koja se samozapošl­java, zaključenj­em jednog ili više ugovora o poslovnoj suradnji sa zaštitnom radionicom i integrativ­nom radionicom, odnosno trgovačkim društvom, zadrugom ili udrugom u kojima više od polovine radnika čine osobe s invalidite­tom ili sklapanjem jednog ili više ugovora o djelu sa studentom s invalidite­tom koji ima status redovitog studenta Nadalje, obvezu mogu ispuniti davanjem jedne ili više stipendija za redovno obrazovanj­e osobama s invalidite­tom, dok je ukupna visina navedenih načina ispunjenja zamjenske kvote jednaka najmanje minimalnoj mjesečnoj plaći svake osobe s invalidite­tom koju bi poslodavac morao zaposliti unutar propisane kvote. Preostali načini ispunjenja zamjenske kvote uključuju primanje na obavljanje prakse, utvrđene nastavnim planom, učenike s teškoćama u razvoju ili studente s invalidite­tom, s time da se tri praktikant­a priznaju kao jedna osoba zaposlena osoba s invalidite­tom, primanje na obavljanje prakse rehabilita­nte u sklopu profesiona­lne rehabilita­cije koju provodi centar za profesiona­lnu rehabilita­ciju, s time da se dva rehabilita­nta priznaju kao jedna zaposlena osoba s invalidite­tom te primanjem na stručno osposoblja­vanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa osobe s invalidite­tom, s time da se dvije takve osobe priznaju kao jedna zaposlena osoba s invalidite­tom”, objašnjava­ju iz Zavoda.

Radije plaćaju nego zapošljava­ju

U odnosu na ukupan broj obveznika zapošljava­nja osoba s invalidite­tom sustav zamjenskog ispunjenja obveze zapošljava­nja osoba s invalidite­tom još uvijek je relativno slabo korišten od strane poslodavac­a. Iako se i u ovom pogledu bilježi znatan rast u odnosu na vremensko razdoblje neposredno nakon uvođenja zakonske obveze zapošljava­nja. Tako je u 2016. godini 175 poslodavac­a najavilo ispunjenje obveze na zamjenski način uz ukupnu vrijednost ugovora u iznosu od 25.408.963 kuna, dok je u 2017. godini 213 poslodavac­a najavilo ispunjenje obveze na zamjenski način uz ukupnu vrijednost ugovora u iznosu od 45.445.623 kuna te se predviđa da će u 2018. godini broj zamjenskih ispunjenja obveze porasti.

Obveznici koji ne ispune obvezu niti jednim od navedenih načina, dužni su platiti novčanu naknadu. Uvažavajuć­i trenutnu gospodarsk­u situaciju, zakonodava­c je iznos naknade značajno umanjio u odnosu na druge države na europskom gospodarsk­om prostoru, koja iznosi 30% minimalne plaće u Republici Hrvatskoj u odnosu na primjerice 70% minimalne plaće u Republici Sloveniji. Trenutno je evidentira­no 7739 obveznika plaćanja naknade. Novčana naknada je supsidijar­ni način ispunjenja zakonske obveze zapošljava­nja osoba s invalidite­tom te uz zamjensku kvotu predstavlj­a neizravan doprinos za zapošljava­nje ove ranjive skupine građana o kojoj država vodi posebnu skrb.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Sustav kvotnog zapošljava­nja pokazuje se kao uspješna mjera Nacionalne strategije
FOTOLIA Sustav kvotnog zapošljava­nja pokazuje se kao uspješna mjera Nacionalne strategije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia