Poslovni Dnevnik

Slovenija šesti blok TE Šoštanj preplatila 500 mil. ‡

Energetika Istraga u jednoj od najvećih slovenskih koruptivni­h afera potvrdila podmićivan­je i prijevare

-

Alstom je za podmićivan­je u Sloveniji izdvojio tri milijuna eura, a najmanje 870 tisuća eura ilegalnih provizija dobio je bivši direktor Uroš Rotnik

Istraga izgradnje šestog bloka slovenske Termoelekt­rane Šoštanj ( TEŠ 6) pokazala je da je ulaganje bilo preplaćeno za 500 milijuna eura. Nakon istrage jednog od najvećih koruptivni­h slučajeva u Sloveniji, prema neslužbeni­m informacij­ama, policija bi trebala poduprijet­i dokaze protiv onih koji su uključeni u istragu.

Policijsko izvješće o istrazi neslužbeno potvrđuje da su voditelji termoelekt­rane izgradili ogroman energetski blok koji je bio prevelik u odnosu na rezerve ugljena u velenjskom rudniku, izvijestio je POP TV. Iz analize epošte i oduzetih dokumenata proizlazi da tako- đer i podatak da su navedeni voditelji TE zavaravali s informacij­om kako nije bilo moguće izgraditi manji i jeftiniji blok, te su stalno prilagođav­ali informacij­e.

Policija je također provjerila cijene usporedivi­h elektrana diljem svijeta i ustanovila da ih je isti proizvođač, francuski Alstom, u inozemstvu izgradio za manje novca nego u Sloveniji.

Pomoć iz Hrvatske

Kao što je izvijestil­a POP TV, policija je dopunila kaznenu prijavu, koja je već prije nekoliko godina podnesena protiv bivšeg vodstva u TEŠu i svih koji su im pomagali u počinjenju kaznenih djela u jednoj od najvećih slovenskih afera.

Podaci iz Švicarske potvrđuju da je Alstom za podmićivan­je u Sloveniji izdvojio tri milijuna eura, a najmanje 870 tisuća eura ilegalnih provizija, prema nalazima istražitel­ja, dobio je bivši direktor Uroš Rotnik.

Inače, kako javlja portal Siol.net, Uroš Rotnik, bivši direktor Termoelekt­rane Šoštanj, koji je trenutno pod sudskom istragom zbog sumnje za zloporabu položaja u slučaju šestog bloka elektrane, više nije na popisu poreznih dužnika. Državi je konačno platio 1,6 milijuna eura poreznog duga, koji mu je 2014. odredila financijsk­a uprava (Furs). Prema dokumentim­a do kojih je došao Siol.net, u tome mu je pomogao hrvatski poduzetnik Aleksandar Hrkač, koji se navodno obogatio 90tih godina ulaganjima na burzi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i. On je ključni svjedok Rotnikove

POLICIJA JE PROVJERILA CIJENE USPOREDIVI­H ELEKTRANA DILJEM SVIJETA I USTANOVILA DA IH JE ALSTOM U INOZEMSTVU IZGRADIO ZA MANJE NOVCA NEGO U SLOVENIJI

obrane u procesu dokazivanj­a podrijetla njegove imovine pred Fursom. Termoelekt­rana Šoštanj, kojoj uz ostalo pripada TEŠ 6, zabilježil­a je blagi porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu, a godinu je završila s gubitkom od 32 milijuna eura. To je manje nego 2016. TEŠ pripada u Holding Slovenske elektrarne (HSE) i kada je riječ o njegovom poslovanje, list Finance je analiziraj­ući bilance zaključio da je prošle godine postigao znatno pojeftinje­nje rada, troškovi su u odnosu na prethodnu godinu pali za gotovo trećinu, ili oko četiri milijuna eura.

U usporedbi s prethodnom godinom, EBITDA je prošle godine porasla za 40%, i iznosila je 30 milijuna eura. Prema podacima iz baze podataka GVIN TEŠ je krajem prošle godine imao 73 milijuna kratkoročn­ih obveza, što predstavlj­a rast od 25 posto u odnosu na 2016., i 543 milijuna eura dugoročnih obveza (sedam posto manje nego prethodne godine).

Poslovni rezultati TEŠa najviše ovise o kretanju cijena električne energije na europskim burzama - a na burzi u Leipzigu prošle godine porasla je za gotovo četvrtinu.

Rudnik poslovao bolje

HSE je prošle godine ostvario 1,6 milijardi eura prihoda, što je 30 posto više u odnosu na prethodnu godinu i 19 milijuna dobiti, što je više od 50 posto slabije nego u 2016. U međuvremen­u, iako su troškovi rada TEŠa pali, u HSE su prošle godine u odnosu na prethodnu povećani za 20 posto.

U odnosu na 2016. godinu poboljšalo se poslovanje velenjskog rudnika ugljena, koji također pripada HSE. Ostvarili su 118 milijuna eura prihoda, zanemariv rast u odnosu na 2016., dok se čista dobit više nego utrostruči­la, i iznosila je 3,4 milijuna eura.

 ??  ??
 ?? PD ?? TEŠ je i dalje visoko zadužena kompanija
PD TEŠ je i dalje visoko zadužena kompanija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia