Poslovni Dnevnik

Jači euro usporio rast vlasnika Zare

Valutni utjecaj Iako su prihodi u kvartalu rekordni, veći su za tek dva posto, kao i neto dobit

-

Španjolski modni lanac Inditex izvijestio je u srijedu o skromnom rastu prihoda u prvom fiskalnom tromjesečj­u pod utjecajem jakog eura. Iako su prihodi najvećeg modnog lanca u svijetu u razdoblju od veljače do travnja dosegnuli rekordnih 5,7 milijardi eura, uvećani su samo dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje zbog nepovoljno­g utjecaja valutnih tečajeva. Kada se isključi taj utjecaj uvećani su sedam posto. Jaki euro nepovoljno je utjecao na profitabil­nost vlasnika Zare koji više od polovine prihoda generira izvan eurozone, a u izvješćima ih knjiži u eurima.

Zbog centralizi­ranog modela nabave i distribuci­je veliki dio troškova također je iskazan u eurima. Bruto marža porasla je pak na godišnjoj razini za 0,68 postotna boda, na 58,9 posto, unatoč 16postotno­m skoku eura u tom razdoblju.

EBITDA je uvećana jedan posto, na 1,13 milijardi eura. Za dva posto je uvećana neto dobit, na 668 milijuna eura. Inditex je u prvom financijsk­om tromjesečj­u otvorio nove trgovine na 36 tržišta i pokrenuo internetsk­u prodaju u Australiji i Novom Zelandu. Na kraju travnja imali su ukupno 7448 trgovina, 27 manje nego na kraju siječnja, jer su odlučili zatvarati manje trgovine i fokusirati se na velike prodajne centre kao dopunu web shopu. Poslovno izvješće za prvo tromjesečj­e pokazuje i da su u prvih šest tjedana drugog fiskalnog tromjesečj­a prihodi Inditexa rasli 9 posto.

 ?? REUTERS ?? Zatvaraju manje dućane
REUTERS Zatvaraju manje dućane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia