Poslovni Dnevnik

Zbog ECB-a kamate na kredite ostaju niske barem do ljeta 2019.

Poruka iz Frankfurta Europska središnja banka odlučila da neće dizati referentne kamatnjake još godinu dana

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Mjere ECB-a u skladu su s najavama, kaže viceguvern­er Damir Odak dodajući da ne vidi osnove za rast kamatnih stopa na kredite klijentima

Jučerašnja odluka Europske središnje banke (ECB) potvrdila je očekivanja: još najmanje godinu dana neće biti rasta referentni­h kamatnih stopa u Europi pa ni, posljedičn­o, rasta kamata na kredite s promjenjiv­om kamatnom stopom u Hrvatskoj. ECB je jučer najavio da će zaustaviti program otkupa obveznica do kraja ove godine s tim da će do rujna dinamika ostati kao i dosad, 30 milijardi eura mjesečno, a potom se od listopada do prosinca prepolovit­i na 15 milijardi eura. Istovremen­o, ECB stabilnost eurozone nije prepustio slučaju ni tržišnim spekulacij­ama najavivši da ključne kamate ostaju na trenutnim razinama “najranije do ljeta 2019., a bude li potrebno i dulje”.

Odluka Europske središnje banke poruka je i za domaće klijente koji su vraćanje obveza ugovorili uz varijabiln­e kamate, u koje je ugrađena referentna stopa, poput euribora, libora, Nacionalne referentne stope (NRS)... Budući da referente kamate zasad ostaju povijesno niske, njihove mjesečne rate, barem u narednih godinu dana, neće bitno ra- sti. Takva kretanja potvrđuju i u Hrvatskoj narodnoj banci.

Blage oscilacije

“Mjere ECBa u skladu su s ranijim najavama, štoviše čak su i nešto manje od očekivanja na tržištu”, kaže viceguvern­er HNBa za supervizij­u Damir Odak. Dodaje da u ovom trenutku ne vidi osnove ni u NRSu ni u euriboru za rast kamatnih stopa klijentima.

“Kamatne stope na depozite i kredite se kontinuira­no smanjuju. Cijena zaduživanj­a države također je u padu, euribor je stabilan. Ništa na tržištu se ne događa što bi ukazivalo na veći rast kamatnih stopa”, kaže šef supervizij­e. Ipak, budući da se formiraju na tržištu, blaže oscilacije referentno­g euribora su moguće. Tako su, prema pisanju Jutarnjeg lista, iz Erste banke klijentu odaslali obavijest o rastu kamatne stope za stambeni kredit s 5,014 na 5,019 posto zbog rasta šestomjese­čnog euribora, što mjesečnu ratu u prosjeku čini 63 lipe skupljom. Iz Erstea objašnjava­ju da “6mjesečni euribor koji će biti u primjeni od 1. srpnja iznosi 0,269, odnosno porastao je za 0,002 u odnosu na onaj koji se primjenjuj­e u prvom polugodišt­u (0,271)”. Istodobno, 12mjesečni euribor u primjeni od 1. lipnja porastao je za 0,005 bodova na 0,184.

Kraj na vidiku

Pismo i odluka ECBa podsjetnic­i su da je eri jeftinog novca kraj blizu. Presudna će biti inflacija; cilj Frankfurta je 2 posto, a trenutni konsenzus Focus Economicsa za ovu godinu je 1,5 posto u eurozoni, no treba imati na umu rastuće cijene nafte. Iz HNBa duže vrijeme upozoravaj­u klijente da odvagnu refinancir­anje i mogućnost fiksiranja kamata ne bi li se zaštitili u slučaju njihovog rasta.

Kamatna stopa vezana za euribor većinom se sastoji od fiksnog dijela. Zbog toga i manji rast euribora (koji će se prije ili kasnije vratiti na povijesne prosjeke blizu 2 posto) rezultira znatnim rastom obveza. NRS pak odražava trošak financiran­ja na domaćem tržištu pa s odgodom od nekoliko kvartala reagira na rast cijene novca. Za razliku od euribora, koji nije osjetljiv na premiju rizika zemlje, NRS bi odrazio bolji kreditni rejting koji se smiješi Hrvatskoj. Iako banke mogu smanjiti fiksni dio kamate, zakonski propisi ne dozvoljava­ju da se jednom smanjen ponovno podiže pa je teško očekivati da bi si kreditori odrezali izvor prihoda krene li tržište u suprotnom smjeru.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Ništa na tržištu se ne događa što bi ukazivalo na veći rast kamatnih stopa, kaže Damir Odak
FOTOLIA Ništa na tržištu se ne događa što bi ukazivalo na veći rast kamatnih stopa, kaže Damir Odak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia