Poslovni Dnevnik

Yazakijev model

Hrvatsko znanje Japancima adut za globalnu autoindust­riju

- SUZANA VAROŠANEC

U zagrebačko­j podružnici japanske kompanije 57 posto troška otpada na radnike, a poslovanje ostvaruje profit

UHrvatskoj je, izgleda, za razvoj potreban i specifičan preokret u smjeru više uspješnih primjera interesnog povezivanj­a kapitala i rada, od čega profitira i država jer se u blagajnu tako slijeva i više poreza. Da je to dobar put i da kapital i rad mogu ići ‘ruku pod ruku’ i kod nas, pokazatelj je subjekt u stranom vlasništvu koji generira više od 44 milijuna kuna prihoda godišnje te državi plaća oko 600 tisuća kuna poreza na dobit. Najveći udio u rashodima od 43 milijuna kuna je trošak bruto plaća i ostalih naknada zaposlenic­ima. On iznosi 28 milijuna, što znači da 57% troška poslovanja ide na radnike.

Dobro se plaćaju tehnička znanja; neto prosjek je veći od 10.000 kuna. U Zagrebu se stvaraju gotova rješenja koja proizvode tvornice u Europi, za prodaju u svijetu za automobils­ku industriju koja generira velike brojke i prinose.

Poslovni model o kojem je riječ već godinama uspješno se primjenjuj­e u Hrvatskoj, pojačano unazad pet godina kad je na Žitnjaku otvoren In- ženjerski centar u vlasništvu Yazaki Europe Limited. Posrijedi je zagrebačka podružnica japanske korporacij­e Yazaki, vodećeg svjetskog proizvođač­a električni­h i elektronič­kih komponenti za velike svjetske proizvođač­e automobila. Na Žitnjaku imaju zaokružen proces razvoja proizvoda: od ideje, izrade prototipa i validacije do davanja tehničkog odobrenja za puštanje na tržište. To znači ‘zeleno svjetlo’ inženjera da žičane komponente potrebne autoindust­riji mogu krenuti u proizvodnj­u u tvornicama Yazakija u Europi.

U traženju rješenja za realnu dimenziju uloge rada, a ne samo kapitala u poduzetniš­tvu, sve potrebe za obrazovano­m i stručnom radnom snagom na kompetitiv­nom tržištu zadovoljav­aju isključivo u Hrvatskoj. I kako navodi zastupnik podružnice, inženjer Josip Jelak, nekad Končarev kadar, “ljudi od nas ne odlaze.”

Mnogi će reći da je Yazaki perjanica i u smislu tržišnog gospodarst­va i socijalne države te da na svoj način već ispunjava demografsk­e ciljeve.

U Hrvatskoj je od 1999. i inženjere strojarstv­a i elektroteh­nike vrbuje uglavnom s fakulteta. Kad je Inženjersk­i centar otvoren imao je 80 radnika, preklani 99, lani 121, a danas 146 visokokval­ificiranih inženjera i tehničara. U dugoročnom planu je otvaranje još 60ak radnih mjesta, a uskoro i završetak gradnje novog poslovnog objekta na Žitnjaku, veličine 1250 m2.

INŽENJERSK­I CENTAR JAPANSKE KOMPANIJE

OVDJE ZAPOŠLJAVA 146 INŽENJERA I TEHNIČARA, SVE DOMAĆE. ONI ODOBRAVAJU DA SE E-KOMPONENTE ZA AUTE PROIZVODE PO EUROPI

 ??  ??
 ?? PD ?? U Yazakiju na Žitnjaku prosječna je plaća veća od 10.000 kn, planiraju nova zapošljava­nja i novi objekt
PD U Yazakiju na Žitnjaku prosječna je plaća veća od 10.000 kn, planiraju nova zapošljava­nja i novi objekt

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia